Hoppa till huvudinnehåll

Pargas IF:s orienteringssektion inleder elitsatsning med Fredric Portin vid rodret

Fredric Portin
Fredric Portin. Fredric Portin Bild: Pargas IF Fredric Portin

Pargas IF:s orienteringssektion inleder en nysatsing på elitverksamheten. Landslagsorienteraren Fredric Portin tar som elitkoordinator träningsansvaret för satsningen. Det meddelar Piffen i ett pressmeddelande.

Till en början ligger fokuset på damerna eftersom föreningen har flera lovande flickjuniorer.

Fredric Portin meddelade tidigare i höst i Yle Sportens intervju att han lägger av med sin elitsatsning och satsar på familjen och tränarrollen. Familjen Portin flyttade i somras till Pargas.

Jag har redan en tid haft ett personligt intresse att etablera en svenskspråkig elitmiljö i Åbotrakten.― Fredric Portin

Fredric Portin har redan kommit in i Piffens verksamhet då hans jobb som Finlands svenska orienteringsförbunds (FSO) förbundstränare sedan skolstarten även innefattat rollen som tränare för orienterarna och skidåkarna på PIF Akademin i Pargas.

Vill lyfta Piffens verksamhet och framgång till en ny nivå

- Förutom de praktiska orsakerna i och med flytten till Pargas, har jag också redan en tid haft ett personligt intresse att etablera en svenskspråkig elitmiljö i Åbotrakten, säger Portin.

- Min målsättning är först och främst att hjälpa unga, motiverade finländska orienterare framåt. De större stafetterna innebär utmärkta möjligheter att lära sig, därför är även framgång i dem i fokus. I och med projektet vill jag stärka bilden av både Piffen och FSO som trovärdiga sammanhang att lyckas inom även på elitnivå.

Amy Nymalm
Amy Nymalm. Amy Nymalm Bild: Pargas IF orientering amy nymalm

I Piffen är man väldigt glad över att Portin vill dela med av sin kunskap och erfarenhet.

- Vi har redan flera år funderat på att göra en större satsning på våra lovande juniorer. Då de äldsta juniorerna nästa säsong stiger upp till damklassen och Portin tog kontakt med oss föll pusselbitarna på plats, säger orienteringssektionens ordförande Max Laurén om bakgrunden till satsningen.

Vi vill erbjuda Amy Nymalm och Ida-Marie Cederberg möjlighet till satsning individuellt och i stafett― Pargas IF:s Sanna Nymalm

Föreningens målsättning är en pallplats i Venla i ”hemmaterrängen” i Virmo 2021.

- Vi vill erbjuda Amy Nymalm och Ida-Marie Cederberg möjlighet till satsning individuellt och i stafett. Några lovande unga damorienterare har redan bestämt sig att flytta till Piffen inför nästa säsong. Även Fredrics fru Laura har flyttat till Piffen, säger Sanna Nymalm, en av initiativtagarna i satsningen.

ida-marie cederberg,
Ida-Marie Cederberg. ida-marie cederberg, Bild: Pargas IF orientering ida-marie cederberg

Se Fredric Portin i Sportmagasinet - Livet efter toppidrottskarriären

Med i programmet är simmaren Hanna-Maria Seppälä, orienteraren Fredric Portin samt rytmiska gymnasterna Katja Volkova och Anastasia Maximova.

Läs också