Hoppa till huvudinnehåll

President Trump kräver nu också svar av Saudiarabien - vart försvann den saudiske journalisten Khashoggi?

En demonstrant utklädd till Mohammad bin Salman, med blod på händerna, protesterade utanför Saudiarabiens ambassad i Washington i måndags.
n demonstrant utklädd till kronprins Mohammad bin Salman, med blod på händerna, protesterade utanför Saudiarabiens ambassad i Washington i måndags. En demonstrant utklädd till Mohammad bin Salman, med blod på händerna, protesterade utanför Saudiarabiens ambassad i Washington i måndags. Bild: AFP / Lehtikuva Jamal Khashoggi,Saudiarabien

Trycket ökar mot Saudiarabien. Nu kräver både USA:s president Donald Trump och amerikanska senatorer en förklaring till journalisten Khasoggis mystiska försvinnande. Samtidigt rapporteras att kronprins Mohammed bin Salman planerade att gripa honom.

- Vi kräver allt. Vi kan inte låta sånt här hända reportrar eller någon alls. Vi är väldigt besvikna över vad som pågår. Vi gillar det inte och kommer att gå till botten med det, sade president Trump under en pressträff i Ovala rummet.

Han talade alltså om den saudiske journalisten Jamal Khashoggi som försvann i samband med att han besökte det saudiarabiska konsulatet i Istanbul den 2 oktober.

Enligt Vita husets pressekreterare Sarah Sanders har USA:s nationelle säkerhetsrådgivare John Bolton, utrikesminister Mike Pompeo och Trumps svärson och rådgivare Jared Kushner alla talat med den mäktige saudiske kronprinsen Mohammed bin Salman om fallet Khasoggi under de senaste två dagarna.

Jared Kushner i Vita huset i mars 2018, under den saudiske kronprinsen Mohammed bin Salmans besök där.
Jared Kushner i Vita huset i mars 2018, under den saudiske kronprinsen Mohammed bin Salmans besök där. Jared Kushner i Vita huset i mars 2018, under den saudiske kronprinsen Mohammed bin Salmans besök där. Bild: EPA-EFE/KEVIN DIETSCH Jared Kushner

Kushner har haft en speciellt nära relation till kronprinsen och enligt Washington Post har flera amerikanska underrättelsemyndigheter förhållit sig kritiska till Kushners informella sätt att sköta relationen till Mohammed bin Salman.

Khashoggi var kolumnist vid Washington Post och frän kritiker av det saudiska kungahuset och framförallt kronprinsen.

Khashoggi har levt i exil i USA sedan i fjol, men också tillbringat en hel del tid i Istanbul med sin turkiska fästmö Hatice Cengiz.

Jamal Khashoggis fästmö Hatice Cengiz utanför Saudiarabiens konsulat i Istanbul dagen efter att Khashoggi försvunnit.
Jamal Khashoggis fästmö Hatice Cengiz utanför Saudiarabiens konsulat i Istanbul dagen efter att Khashoggi försvunnit. Jamal Khashoggis fästmö Hatice Cengiz utanför Saudiarabiens konsulat i Istanbul dagen efter att Khashoggi försvunnit. Bild: AFP / Lehtikuva Jamal Khashoggi

På tisdagen publicerade Washington Post en kolumn av Cengiz där hon vädjade till president Trump om hjälp för att reda ut Khashoggis öde.

På onsdagen sade Trump att han och hans hustru Melania planerar att bjuda in Cengiz till Vita huset snart.

Senatorer kräver utredning

22 senatorer kräver nu att Trump-administrationen utreder om man ska införa sanktioner mot Saudiarabien på grund av Khashoggis försvinnande.

Deras krav stödjer sig på den så kallade Magnitskijlagen och efter att senatorerna nu lämnat sitt upprop till presidenten, så har presidentadministrationen 120 dagar på sig att lämna en rapport till kongressen om Khashoggi och huruvida han utsatts för ett grovt brott mot mänskliga rättigheter.

"Jamal Khashoggi saknas sedan den 2 oktober" står det på den här kvinnans affisch under en demonstration i Istanbul den 9 oktober.
"Jamal Khashoggi saknas sedan den 2 oktober" står det på den här kvinnans affisch under en demonstration i Istanbul den 9 oktober. "Jamal Khashoggi saknas sedan den 2 oktober" står det på den här kvinnans affisch under en demonstration i Istanbul den 9 oktober. Bild: AFP / Lehtikuva Jamal Khashoggi

Washington Post rapporterar också att det finns amerikanska underrättelseuppgifter på att den saudiske kronprinsen först ville lura Khashoggi att återvända till Saudiarabien för att kunna tillfångata honom.

Khashoggi ska ha talat med vänner om att han inte litade på de erbjudanden han fick från personer som stod nära det saudiska kungahuset.

Washington Post och många andra spekulerar nu i att Saudiarabien skickade ett underrättelseteam på 15 saudier till Istanbul för att kidnappa Khashoggi, men att den planen kan ha misslyckats på något sätt och att Khashoggi dödats.

Turkiet hävdar att Khashoggi styckmördades på konsulatet i Istanbul och har också namngett de 15 saudier som flög in och ut ur Turkiet och som misstänks vara inblandade i fallet.

Källor: Washington Post, Reuters, AFP, Yle

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes