Hoppa till huvudinnehåll

Råggatan utreds som tillfälliga utrymmen för Sirkkala skola - men fastigheten har haft problem med inneluften

Sirkkala skola i Åbo
Sirkkala skola i Åbo Bild: Yle/ Nora Engström åbo

Sirkkala skola i Åbo kan tillfälligt flytta till Råggatan i Petrelius. Skolan måste tillfälligt jobba i andra utrymmen under den tiden som den nya skolbyggnaden byggs på Sirkkala skolas gård.

Nu utreder staden möjligheten att flytta skolan till fastigheten på Råggatan, där Åbo yrkeshögskola har haft verksamhet.

En del personer som har vistats i den fastigheten har ändå lidit av problem med inneluften. Från början var det tänkt att Puolalan koulu, som nu delvis tillfälligt jobbar på Smedsgatan, skulle flytta till Råggatan.

"Vi vill ha fakta och undersökningar"

Bildningsnämndens svenska sektion tog del av utredningen om Råggatan under sitt möte på onsdagen.

- Vi vet att det har varit problem i de här utrymmena. Vi (nämnden) var stränga med våra anvisningar under mötet och förklarade för fastighetsaffärsverkets representant att vi vill ha välunderbyggd fakta och undersökningar, som visar det exakta skicket på fastigheten, säger Schauman.

De här utredningarna vill politikerna ha innan beslut fattas. Samtidigt är det svårt att hitta ersättande skolfastigheter, säger Schauman.

- Ingen vill skicka sina barn till ett hus med problem. Åbo stad kartlägger som bäst hur det är med inneluften, rören och taket på fastigheten. Och om något hittas, så vilka resurser finns det för att korrigera det? Det finns många frågetecken, konstaterar Schauman.

Smedsgatan ett alternativ?

Svenska sektionen vill också att Åbo stad utreder Smedsgatan som ett alternativ för Sirkkala skola.

Den fastigheten används alltså nu av Puolalan koulu, men om allt går väl så kan skolan flytta ut innan Sirkkala skola behöver sina tillfälliga utrymmen åren 2020-2022.

- Vi gav tjänstemännen i uppdrag att utreda alternativ, säger Schauman.

En ny skolbyggnad ska byggas på Sirkkala skolas gård och under den tiden måste skolan flytta till andra utrymmen. Enligt Schauman finns det inga möjligheter för skolan att stanna kvar då skolfastigheten byggs.

Samtidigt har nya problem med utrymmena uppdagats i Sirkkala skola.

- Det visade sig att det har varit ett läckage i den delen som renoverades för ett par år sedan och våta golv har rivits upp, tyvärr. Därför jobbar en av Sirkkala skolas klasser tillfälligt i Cygnaeus skola.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland