Hoppa till huvudinnehåll

Trump välkomnar rapartisten Kanye West till Vita huset - kyckling och fängelsereform på tapeten

President Trump mötte Kanye West i Vita huset.
President Trump mötte Kanye West i Vita huset. President Trump mötte Kanye West i Vita huset. Kanye West,Donald Trump

USA:s president Donald Trump och rapartisten Kanye West åt lunch tillsammans i Vita huset på torsdag. De skulle bland annat diskutera en amerikansk fängelsereform.

Trump och Kanye slog sig ner i Ovala rummet där de skulle avnjuta kyckling tillsammans med NFL-spelaren Jim Brown, Ivanka Trump och Trumps svärson Jared Kushner.

Vita husets talesperson Hogan Gidley uppgav före lunchmötet att Trump och hans gäster skulle diskutera det ökande våldet i Chicago, mer jobbmöjligheter för den afroamerikanska befolkningen och en fängelsereform.

I slutet av maj fick Trump besök av Kanye Wests fru, realitystjärnan Kim Kardashian West. Kardashian Wests möte med presidenten handlade om Alice Johnson, en livstidsfånge på sitt tjugonde år som endast gjort sig skyldig till ett icke våldsamt drogbrott.

Kanye West i Vita huset.
Kanye West bar en av Trumps kampanjkepsar på sitt huvud under besöket i Vita huset. Kanye West i Vita huset. Donald Trump,Kanye West

"Vi är drakenergi"

Kanye West har kritiserats för sitt öppna stöd för president Trump.

- Man måste inte hålla med Trump men massorna kan inte tvinga mig att inte älska honom, twittrade han i april.

- Vi är båda drakenergi. Han är min bror. Jag älskar alla. Jag håller inte med om allt någon gör. Det är det som gör oss till individer och vi har rätt att tänka fritt.

För ett par veckor sedan uppträdde Kanye West på sketchprogrammet Saturday Night Live. Efter sitt uppträdande när programmet slutat sända passade Kanye på att leverera ett politiskt tal iförd en "Make America Great Again"-keps.

I talet upprepade West sitt stöd för president Trump, uppmanade till dialog mellan politiska parter, upprepade att han kommer att ställa upp i presidentvalet 2020 och anklagade skådespelarna för Saturday Night Live för mobbning.

- De skrattar åt mig. Hörde ni dem? De skrek på mig. De mobbar mig. De mobbade mig bakom scenerna. De sade att jag inte får träda fram med "den där hatten". De mobbade mig bakom scenerna. De mobbade mig.

Trump och Kanye West möts i Vita huset.
Trump och Kanye West möts i Vita huset. Kanye West,Donald Trump

Gemensam kampanj mellan Trump och West?

Trump har för tillfället ögonen på mellanårsvalet i USA och stöd av en känd musiker kan ge honom politiska poäng.

Han har tidigare förespråkat en amerikansk fängelsereform och uppgett sig vara öppen för förändringar i riktlinjer kring fängelsedomar.

Fängelsereformen delar det republikanska partiet. De moderata och de mer hårdföra republikanerna är helt enkelt av olika åsikt.

- Det finns människor som sitter i fängelse väldigt länge. Vi måste reformera. Det blir inte enkelt. Vi kan göra vissa kategorier strängare, till exempel droghandel och andra saker, uppgav Trump i en intervju med Fox News.

- Det är väldigt orättvist mot afroamerikanerna. Det är väldigt orättvist mot alla. Men det är också väldigt dyrt.

Trump har uppgett att han kommer att avvisa justitieministern Jeff Sessions invändningar. Sessions är inte särskilt inställd på att förmildra fängelsestraffens längd i USA.

- Det är jag som fattar besluten, inte han, sade Trump.

Kanye West i Vita huset.
Kanye West i Vita huset. Kanye West

"Kepsen får mig att känna mig som Stålmannen"

Trump kallar Kanye West en vän och en "annorlunda typ" vars popularitet i den afroamerikanska populationen har bidragit till hans höjda stödsiffror.

När Trump frågades om han kunde tänka sig köra igång en kampanj med Kanye West svarade presidenten:

- Det kan jag tänka mig.

Under lunchmötet passade Kanye West på att hålla en tio minuter lång monolog i Ovala rummet.

I sin monolog hyllade han Trump.

- Det är något som gör att jag känner mig som Stålmannen när jag sätter på mig den här kepsen, sade Kanye och syftade på sin röda "Make America Great Again"-keps.

Wests monolog behandlade politik, fängelsereformer och hans bipolära diagnos.

- Det där var imponerande, sade Trump efter monologen.

- Det kom rakt från själen. Jag bara kanaliserade det, svarade West.

Källor: Reuters, Variety

Läs mera:

Kim Kardashian i Vita huset som rådgivare - fängelseprojekt med Trumps svärson

Intresset för fängelser kommer från Alice Johnson, en livstidsfånge på sitt tjugonde år som endast gjort sig skyldig till ett icke våldsamt drogbrott. Henne vill Kardashian West frita.