Hoppa till huvudinnehåll

Anwar Ibrahim satt fängslad för homosexualitet – nu kan han bli Malaysias nästa premiärminister efter osannolik comeback

Anwar Ibrahim.
Anwar Ibrahim. Anwar Ibrahim. Bild: EPA-EFE/FAZRY ISMAIL Malaysia,Anwar Ibrahim,val (kognition),politik

"Nu får det vara nog. Jag har blivit smutskastad i 20 år, så det är dags att mina motståndare hittar på nya saker att beskylla mig för." Det konstaterade Malaysias förra vicepremiärminister och demokratiförkämpen Anwar Ibrahim inför lördagens fyllnadsval till parlamentet.

Anwar reagerade på att han på de sociala medierna har blivit anklagad för att på nytt ha gjort sig skyldig till sodomi, ha en sexuell böjelse som avviker från normen.

I Anwars fall handlar det om att han anklagats för homosexualitet vilket är straffbart i Malaysia.

Anwar är en av sju kandidater som ställer upp i valet. Han väntas utgå som segrare och i så fall ska han småningom efterträda den 93-åriga Mahathir Mohamad som landets premiärminister.

Förstörd karriär, efterlängtade reformer

För den 71-åriga Anwars del anses det vara frågan om en otrolig comeback. Ursprungligen var det meningen att han skulle bli premiärminister redan i början av 2000-talet, men i stället dömdes han till nio år i fängelse för sodomi år 1998.

Anwar åtalades efter att han och den dåvarande premiärministern Mathahir hade blivit osams. Internationella människorättsorganisationer beskyllde Mahathir för att låta ordna rättegången för att göra sig av med sin allt mer inflytelserika vicepremiärminister.

Innan Anwar spärrades in hann han grunda den populära rörelsen Reformasi som efterlyste politiska reformer. Mahathirs Umno-parti hade tillsammans med några mindre koalitionspartner styrt Malaysia ända sedan landet blev självständigt år 1957, och en hel del i synnerhet unga malaysier ansåg att partiet hade blivit alltför auktoritärt.

Ömtåliga rasfrågor och en religiös mångfald gör det svårt att styra Malaysia

• Malaysia bebos av muslimska malajer, huvudsakligen buddhistiska kineser, hinduistiska indier och flera både muslimska och kristna ursprungsfolk.

• Ungefär 60 procent av de drygt 30 miljoner invånarna är malajer. De har den politiska makten, och de åtnjuter många privilegier som infördes efter att upp till 3 000 människor dödades i raskravaller år 1969.

• Mer än 20 procent av folket är kineser medan knappt tio procent är indier. Kineserna har länge dominerat det privata näringslivet i en oproportionerligt hög grad.

• Traditionellt har malajerna följt en tolerant och moderat form av islam. Under de tre senaste decennierna har fundamentalistiska inriktningar ändå slagit rot i synnerhet på landsbygden, och det har gjort sitt till för att försvåra politikernas försök att balansera mellan de olika folkgruppernas intressen.

• I parlamentsvalet i maj visade det sig att en stor del av de malajiska stadsborna däremot önskar att Malaysia utvecklas i en mer tolerant riktning än hittills. En följd av det är att landet för första gången har en kinesisk finansminister, något som var otänkbart före valet.

Bekant mönster, gammal ny ledare

Anwar frigavs i förtid år 2004 efter att Mahathir gick i pension. Anwar blev sedan ledare för oppositionen som för första gången var tillräckligt stark att utgöra ett hot mot den styrande koalitionens grepp om makten.

År 2015 dömdes Anwar till fem år i fängelse igen för sodomi. Den gången beskyllde han den dåvarande premiärministern Najib Razak för att ha låtit ordna rättegången av politiska skäl.

Medan Anwar satt i fängelse gjorde Mahathir en aldrig förr skådad politisk comeback genom att ta över ledarskapet av oppositionen. Mot alla odds vann oppositionen sedan parlamentsvalet i maj, och Mahathir blev därmed den äldsta folkvalda ledaren i världen.

Fundamentalistisk motståndare, unga frågetecken

Kort efter valet frigavs Anwar. Mahathir meddelade att de har glömt allt gammalt groll och försäkrade att han låter Anwar ta över premiärministerskapet inom två år förutsatt att Anwar först blir invald i parlamentet.

I fyllnadsvalet är det fundamentalistiska muslimska PAS-partiets kandidat den enda som anses ha en chans att få fler röster än Anwar. Konservativa muslimska väljare ställer sig negativt till homosexualitet, så beskyllningarna om sodomi har lett till att de inte vill att han ska bli deras nästa ledare.

När Anwar grundade Reformasi-rörelsen för 20 år sedan var han populär i synnerhet bland unga malaysier. Anwar säger att resultatet i fyllnadsvalet visar om han fortfarande är en relevant politisk ledare för dagens unga väljare.

1. Män äter lunch utanför en moské i en by i norra Malaysia. På landsbygden anser många att Anwar Ibrahim inte är en tillräckligt renlärig muslim.
Män äter lunch utanför en moské i en by i norra Malaysia. På landsbygden anser många att Anwar Ibrahim inte är en tillräckligt renlärig muslim. 1. Män äter lunch utanför en moské i en by i norra Malaysia. På landsbygden anser många att Anwar Ibrahim inte är en tillräckligt renlärig muslim. Bild: Björn Ådahl Malaysia,Anwar Ibrahim,val (kognition),politik