Hoppa till huvudinnehåll

Danske Bank har tappat tiotusentals kunder efter skandalen

Danske Bank
Danske Bank Bild: Yle Danske Bank

Penningtvättskandalen vid Danske Bank naggar tilltron till banken i kanten. En färsk mätning i Danmark visar att 40 procent av danskarna litar på banken, mot 70 procent tidigare i år.

Det visar en mätning som analysinstitutet Voxmeter gjort. Bara i år har Danske tappat mellan 50 000 och 70 000 av sina kunder, visar mätningen också.

Samtidigt kommer beskedet att det estniska finansministeriet stänger sina konton i den skandaldrabbade Danske Bank-filialen i Tallinn. Det ska ske per den sista november i år.

Finansministeriet förklarar stängningen av kontona med att man inte har någon anledning att bli kvar i Danske Bank eftersom banken endast ger service till icke-estniska medborgare i framtiden.

Estland gör egen utredning

Tidigare den här månaden bestämde den estniska regeringen att man kommer att beställa en oberoende rapport om den omfattande penningtvättshärvan i Danskes Estlandskontor.

Utländska medborgare misstänks ha tvättat 200 miljarder euro via filialen under åren 2007 till 2015.

Den rapport som Danske Bank själv beställde och publicerade i september visar att spåren leder tillbaka till den tid då Danske Bank köpte finländska Sampo Bank 2007.

Sampo Bank i Helsingfors
Sampo Bank såldes till Danske för drygt tio år sedan Sampo Bank i Helsingfors Bild: Yle banken

Många av de kunder som misstänks för penningtvätt var kunder redan i Sampo.

Det mest graverande med den danska rapporten var ändå att Danskes ledning - trots varningar - inte ingrep i penningtvätten. Danskes koncernchef Thomas F. Borgen avgick som en följd av skandalen.

Thomas Borgen lämnar Danske Bank
Thomas F. Borgen Thomas Borgen lämnar Danske Bank Danske Bank,Thomas F. Borgen

Spegelhandel - vad är det?

Financial Times har kommit över ett internt dokument som visar att den estniska filialen kan ha använt så kallad spegelhandel för att tvätta pengar.

Det gick ut på att de kunder som vill göra sina olagliga pengar lagliga köpte ryska statspapper via mellanhänder. Värdepappren fördes in på ett konto i Danske Bank, varefter de såldes till banken.

Danske Bank betalade mellanhanden, som i sin tur överförde de nu rentvättade pengarna till den ursprungliga kunden.

Kreml i Moskva
Kreml i Moskva Bild: Yle/Jyri Lyytikkä ryska parlamentet

Enligt tidningen genomförde Danske Bank bara under ett år sådana här transaktioner för 8,5 miljarder euro, och tjänade själv många miljoner på affärerna.

Bankens marknadsvärde har smultit

Marknadsvärdet för banken har i kölvattnet av skandalen rasat rejält. På ett år har aktien tappat över 40 procent av sitt värde, eftersom oron är stor för att Danske hotas av böter i miljardklassen.

Samtidigt har inte bara placerare utan också samarbetspartners och kunder börjar lämna banken.

Tidigare uppgav den danska webbsajten Finans att den danska handelshögskolan avslutar allt samarbete med Danske Bank.

Högskolan fördömer bankens ledning för att den inte satt stopp för de misstänkta estniska transaktionerna. Banken är ett dåligt föredöme för eleverna, säger man.

Många danska kommuner har likaså planer på att lämna banken på grund av avslöjandena.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes