Hoppa till huvudinnehåll

Finland föll tungt i Richard Jensens sista U-landskamp: "Det känns så klart surt att avsluta såhär"

Richard Jensen avslutade U-landslagskarriären som kapten mot Georgien.
Richard Jensen avslutade U-landslagskarriären som kapten mot Georgien. Richard Jensen avslutade U-landslagskarriären som kapten mot Georgien. Bild: Yle/Antti Koivukangas Seinäjoki,Finlands U21-herrlandslag i fotboll,fotboll,Richard Jensen

Finlands U21-landslag i fotboll hade ett gyllene läge att gå upp i en 2–0-ledning i EM-kvalmötet med Georgien i Seinäjoki. Efter Saku Ylätupas sumpade straff sent i den andra halvleken kom gästerna dessvärre både ikapp och förbi.

Redan när öppningselvan presenterades hade Finland åkt på ett litet avbräck. Dundee-anfallaren Benjamin Källman fanns varken på plan eller på bänken.

– Det är en försiktighetsåtgärd. Jag fick en känning i ljumsken på onsdagens träning. Hoppeligen kan jag spela på tisdag i Valkeakoski, sade Källman till Yle Sporten.

Benjamin Källman följer med en landskamp från läktaren.
Källman på läktaren i Seinäjoki. Benjamin Källman följer med en landskamp från läktaren. Bild: Yle/Antti Koivukangas Finlands U21-herrlandslag i fotboll,fotboll,Benjamin Källman

Matchen inleddes i ett högt tempo med intensiva närkamper och en hel del arbete för matchens huvuddomare som följd.

De glödheta målchanserna lyste med sin frånvaro till den 19:e minuten när ett felpass i Georgiens försvar bäddade för Lassi Lappalainen att rinna igenom. RoPS-spelaren gjorde inget misstag när han i hög fart avslutande kliniskt i det bortre hörnet av Luka Gugeshashvilis mål.

Lassi Lappalainen gjorde mål för Finland i Seinäjoki.
Lassi Lappalainen målskytt. Lassi Lappalainen gjorde mål för Finland i Seinäjoki. Bild: Yle/Antti Koivukangas Seinäjoki,Finlands U21-herrlandslag i fotboll,fotboll,Lassi Lappalainen

Georgien kom igång väl i den andra halvleken och intensifierade sin press på den finska speluppbyggnaden.

Det i sin tur öppnade upp för finska kontringar som böljade mot det georgiska målet med jämna mellanrum.

Efter en knapp timmes spel tvingade en georgisk hörna målvakten Hugo Keto till en oerhört kvalificerad dubbelräddning.

Strax efter Ketos dubbelsalva fick också Gugeshashvili visa prov på lysande målväkteri när han parerade Saku Ylätupas välslagna och hårda straff.

Saku Ylätupa brände en straff mot Georgien.
Ylätupa bränner en straff mot Georgien. Saku Ylätupa brände en straff mot Georgien. Bild: Yle/Antti Koivukangas Seinäjoki,Finlands U21-herrlandslag i fotboll,fotboll,Saku Ylätupa

Matchen fortsatte att bölja fram och tillbaka och intensiteten hölls hög. Juha Malinen gjorde två byten för att öka energinivån på innermittfältet när Urho Nissilä och Lauri Ala-Myllymäki ersatte Saku Ylätupa och Eetu Vertainen.

Av Malinens intensitet i coachningen att bedöma var det solklart att lotsen var intresserad av alla tre kvalpoäng.

Med en dryg kvart kvar att spela fick Georgien en lätt dömd straff som lagkaptenen Beka Mikeltadze pricksköt in via stolpen.

I den 82:a minuten kom Mikael Soisalo åt att avsluta från inne i straffområdet, men Gugeshashvili stod igen för en präktig reflexräddning.

Jensen: Vi kanske tröttnar i andra halvlek

Med fyra minuter kvar att spela kom Georgien loss på högerkanten genom inhopparen Irakli Bugridze och ett stenhårt skott upp i nättaket senare hade gästerna vänt 0–1 till 2–1 inom loppet av drygt tio minuter, vilket också blev slutresultatet inför 439 åskådare i Seinäjoki.

– Det är lite svårt att säga precis vad som händer. Vi kanske tröttnar lite i andra halvlek, vi kom inte åt att pressa deras försvar och blev istället själv tillbakapressade.

– Georgien fick ett större bollinnehav och i ett skede var det rejäl pingpong där. Det böljande fram och tillbaka och tack vare snabba individer i deras anfall ledde det tyvärr till två misstag och två baklängesmål, analyserade lagkapten Richard Jensen.

Richard Jensen ledde Finlands försvar mot Georgien.
Jensen höll hov som mittback. Richard Jensen ledde Finlands försvar mot Georgien. Bild: Yle/Antti Koivukangas Seinäjoki,Finlands U21-herrlandslag i fotboll,fotboll,Richard Jensen

Jensen spelade 90 minuter i Finlands mittförsvar i vad som var hans sista U-landskamp. Hans klubblag Roda JC behöver honom redan i början av veckan, och således har Borgåsonen gjort sitt på juniornivå för Finland.

– Det har varit en fin och lång period som började redan för länge sedan i U15. Jag fått vara med på alla nivåer och ikväll är det över. Det känns surt att avsluta såhär, men jag kan blicka tillbaka på en fin tid med många fina minnen, sade Jensen.

Malinen tog till brottningstermer

Chefstränaren Juha Malinen beskrev motståndaren som ett tekniskt lag som lyckades utnyttja sina styrkor väl när det kom till kritan.

– Det såg tidvis ut som att vi skulle slutligt klara av att vända matchen till vår fördel. Vi borde ha klarat av att genomföra längre anfall under den andra halvlek, men tempot hölls lite väl högt när vi klev framåt.

Juha Malinen är tränare för Finlands U21-landslag.
Juha Malinens lag föll i Seinäjoki. Juha Malinen är tränare för Finlands U21-landslag. Bild: Yle/Antti Koivukangas Seinäjoki,Finlands U21-herrlandslag i fotboll,fotboll,Juha Malinen

– Vi fick inte in vår straff och de satte sin. I en jämn match där alla ger 100 procent betyder det mycket. Vi hade motståndaren i brygga, men de lyckades komma ur greppet och få oss på fall, för att prata brottning. Det är svårt, sade Juha Malinen.

Finlands U21-landslag avslutar EM-kvalet på tisdag med att möta gruppjumbon Litauen i Valkeakoski.

U21 EM-kval, Seinäjoki:

Finland – Georgien 1–2 (1–0)
19 min 1–0 Lassi Lappalainen
75 min 1–1 Beka Mikeltadze
86 min 1–2 Irakli Bugridze

Finlands öppningselva:

1 Hugo Keto
2 Anselmi Nurmela
3 Nicholas Hämäläinen
4 Richard Jensen (C)
5 Leo Väisänen
7 Mikael Soisalo
8 Sebastian Dahlström
10 Kaan Kairinen
11 Lassi Lappalainen
19 Eetu Vertainen
20 Saku Ylätupa

Richard Jensen skakar hand med Beka Mikeltazde.
Richard Jensen självskriven kapten i sin 22:a och sista U21-landslagsmatch. Richard Jensen skakar hand med Beka Mikeltazde. Bild: Yle/Antti Koivukangas Seinäjoki,Finlands U21-herrlandslag i fotboll,fotboll,Richard Jensen,beka mikeltazde

Bänken
12 Marc Nordqvist
6 Lauri Ala-Myllymäki
14 Joonas Sundman
15 Aapo Halme
16 Urho Nissilä
17 Ilmari Niskanen
18 Saku Savolainen

Finlands matcher i EM-kvalet:

  • 5 september 2017, Finland – Färöarna 1–1
  • 6 oktober 2017, Polen – Finland 3–3
  • 10 oktober 2017, Finland – Danmark 0–5
  • 10 november 2017, Georgien – Finland 2–2
  • 23 mars 2018, Litauen – Finland 0–2
  • 8 juni 2018, Färöarna – Finland 1–3
  • 7 september 2018, Danmark – Finland 2–0
  • 11 september 2018, Finland – Polen 1–3
  • 12 oktober 2018, Finland – Georgien 1–2
  • 16 oktober 2018, Finland – Litauen x–x

Läs också

Nyligen publicerat - Sport