Hoppa till huvudinnehåll

Ortodoxa kyrkan i Ukraina lämnade Moskvapatriarkatet - något Moskva har varnat för

Kyrkomötet i Istanbul beslöt också att erkänna patriark Filaret som den ukrainska ortodoxa kristendomens överhuvud.
Kyrkomötet i Istanbul beslöt också att erkänna patriark Filaret som den ukrainska ortodoxa kristendomens överhuvud. Kyrkomötet i Istanbul beslöt också att erkänna patriark Filaret som den ukrainska ortodoxa kristendomens överhuvud. Bild: EPA-EFE/STEPAN FRANKO Filaret av Kiev

Ett östortodoxt kyrkomöte har beslutat att erkänna den ortodoxa kyrkan i Ukraina som fristående från den ryska. Det trots protesterna från Moskvapatriarkatet.

Ett kyrkomöte med patriarken Bartolomeus i Istanbul som ordförande har fattat beslutet om att erkänna ledare för den ortodoxa kyrkan i Ukraina som fristående från Moskvapatriarkatet. Beslutet var väntat.

Det är det avgörande steget mot att Ukraina får en självständig ortodox kyrka under Konstantinopels patriarkat - en autokefali.

Kyrkomötet beslöt också att erkänna patriark Filaret som den ukrainska ortodoxa kristendomens överhuvud.

Det här ses som ytterligare en följd av kriget mellan Ukraina och Ryssland.

Det beslut som Konstantinopels patriarkat nu fattat väcker raseri i Moskva.

En talesman för patriarken Kirill i Moskva hotar med ett hårt och beslutsamt svar på beslutet då ledningen för den ryska ortodoxa kyrkan möts i Minsk på måndag.

Källor: Tass, AP, Yle

Läs mera:

Sofiakatedralen i Kiev.

Den ukrainska ortodoxa kyrkan förväntas lämna Moskvas patriarkat när som helst

Snart lämnar den ukrainska ortodoxa kyrkan Moskvas patriarkat och det är en allvarlig följd av det rysk-ukrainska kriget, säger en rysk journalist till Svenska Yle.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes