Hoppa till huvudinnehåll

Snöpligt slut för girigt par - åtalas för att ha försnillat mer än en miljard euro

Najib Tun Razak  och Rosmah Mansor på röda mattan.
Malaysias förra premiärministern Najib Razak och hans hustru Rosmah Mansor. Najib Tun Razak och Rosmah Mansor på röda mattan. Bild: EPA/ROLEX DELA PENA Malaysia,Val,politik,Rosmah Mansor,Najib Tun Razak,korruption

Fastighetsförmedlaren Brendan Cheng skräder inte orden. Han är upprörd över att den förra premiärministern Najib Razak och hans hustru Rosmah Mansor har skadat Malaysias rykte på ett aldrig förr skådat sätt.

- Jag skäms för att mina utländska vänner nu tror att vi malaysier bara tänker på pengar. Jag önskar att Najib och Rosmah ruttnar bort i fängelset, säger Cheng.

Najib åtalas för att ha försnillat mer än en miljard euro av statliga medel. Samtidigt har hela 17 åtal väckts mot Rosmah för bland annat penningtvätt.

Makten förblindar, inget samvete

Misstankar om ett storskaligt missbruk av medlen i en statlig investeringsfond framfördes för första gången för flera år sedan. Medan Najib var premiärminister kunde han ändå se till att alla utredningar kom fram till att han och hans närmaste medhjälpare inte hade något att göra med missbruket.

Najibs situation förändrades drastiskt när hans koalition mot förmodan förlorade parlamentsvalet i maj. Korruptionshärvan hade gett upphov till så mycket missnöje bland folket att inte ens koalitionens ökända förmåga att manipulera valresultaten kunde hålla honom vid makten.

- Najib använde sin ställning till att råna sitt eget land. Han visade sig vara en ovanligt skrupelfri ledare, konstaterade efterträdaren Mahathir Mohamad som själv anklagades bland annat för nepotism under hans första period som premiärminister åren 1981–2003.

Föga smickrande jämförelse, dyster framtid

Malaysierna hade också länge förargat sig över Rosmah Mansors lyxiga livsstil. När poliser undersökte hennes och Najibs fastigheter hittade de bland annat dyra handväskor som fyllde 300 stora lådor och juveler värda hundratusentals euro.

Många malaysier jämför nu Rosmah med den filippinska diktatorn Ferdinand Marcos änka Imelda. Hon skaffade sig bland annat nästan 3 000 par skor medan hennes man satte flera miljarder euro av statliga medel i egen ficka på 1970- och 1980-talet.

Den 89-åriga Imelda Marcos har aldrig dömts för något brott och hon är fortfarande parlamentsledamot. Rosmah, 66, och Najib, 65, väntas däremot sitta i fängelse största delen av sina liv ifall en framtida regim inte benådar dem.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes