Hoppa till huvudinnehåll

Stockholmspolitiker säger nej till OS

Stina Nilsson tävlar i sprint i Stockholm
Stina Nilsson tävlar i sprint i Stockholm Bild: imago/Xinhua/ All Over Press längdskidåkning,Stockholm,Stina Nilsson

Det saknas tydliga underlag för ett vinter-OS just nu, säger Anna König Jerlmyr från Moderaterna om Stockholms ansökan om OS år 2026. I januari måste Sverige visa upp bärande garantier om man ska få skicka in en fullständig ansökan om OS.

I tisdags spikade Internationella olympiska kommittén (IOK) slutkandidaterna för vinter-OS 2026. Valet står mellan Stockholm, Milano och Calgary.

De tre städerna har nu drygt tre månader på sig att lämna in sin OS-ansökan där man bland annat måste visa upp en ekonomisk säkerhetsgaranti. I april nästa år ska man sedan lämna in en fullständig OS–ansökan.

Men det saknas ett politiskt stöd i Stockholm för ett vinter-OS 2026. De tillträdande politikerna är tveksamma till stadens ansökan.

– Utgångspunkten har varit att säkerställa att ett OS inte ska bekostas av skattebetalarnas medel. Bedömningen är att Stockholm står inför andra stora utmaningar som vi behöver jobba med. Därför kommer Stockholm inte att stå som värd för OS 2026, säger Centerns Karin Ernlund till TT.

– Det saknas tydliga underlag för ett vinter-OS just nu, men alla vill ha i framtiden så frågan är när, säger Anna König Jerlmyr från Moderaterna.

Inte efterfrågats garanti eller finansiering från staden

Om Sveriges olympiska kommitté vill att Sveriges ansökan ska gå vidare så gäller det att försöka få politikerna att ändra sig. Tanken är att Stockholm ska arrangera OS tillsammans med kranskommunerna, Åre, Falun och Lettland.

– Man hänvisar till att det var förenat med ett ekonomiskt risktagande. Och det som är viktigt för oss att poängtera att det inte har efterfrågats varken en garanti eller någon finansiering från Stockholm stad.

– Så det är viktigt för oss att förmedla det budskapet nu när det finns en konstellation att diskutera frågan med, säger ordförande Mats Årjes till Radiosporten.

Läs också