Hoppa till huvudinnehåll

Benjamin Källman har fått en bra start i Skottland även om Dundee är sist i tabellen: ”Väldigt positivt på individuell nivå, lagets matcher kan man tolka annorlunda”

Benjamin Källman.
Benjamin Källman flyttade till skotska Dundee i augusti. Benjamin Källman. Bild: imago/Action Plus/ All Over Press fotboll,Benjamin Källman,Dundee FC

Flytten till Skottland innebär att Benjamin Källmans säsong blir väldigt lång och utmanande. På fredagen stod han över U21-landskampen på grund av en liten skada.

Benjamin Källman hör till de absoluta nyckelspelarna i Finlands U21-landslag men på fredagen satt han på läktaren då Finland föll mot Georgien med 1–2 i Seinäjoki.

Det handlade om en försiktighetsåtgärd efter att Källman skadat ljumsken i onsdagens träningar. 20-åringen skulle gärna vara med på tisdagen då Finland avslutar EM-kvalet mot Litauen.

– Det är svårt att veta med ljumsken. Jag hoppas att jag skulle vara redo för träning redan imorgon men jag tänker inte fara och spela om jag inte är 100 procent. Jag har en lång säsong framför mig så det är viktigt att se framåt, säger Källman till Yle Sporten.

Finland har redan tappat EM-chanserna men kan med en seger på tisdagen klättra till tredje plats i gruppen.

– Det skulle vara viktigt för mig att spela för det blir den sista matchen med det här laget. Vi kan ännu snappa åt oss tredjeplatsen vilken skulle vara viktigt med tanke på nästa års lottning.

Bra start på livet i Skottland

Efter två och en halv säsong i FC Inter i den inhemska ligan flyttade Källman i augusti till den skotska ligan och Dundee FC.

För Källman dröjde det inte länge att få upp målkontot men för laget har säsongstarten varit svår. Dundee ligger sist i tabellen och har vunnit bara en av säsongens sju matcher, resten har slutat i förlust.

Anfallaren är ändå nöjd med hur livet i den nya omgivningen kommit igång.

– Väldigt positivt skulle jag säga, speciellt på individuell nivå. Lagets matcher kan man ju sedan tolka annorlunda för det har ju inte gått så jätte bra.

– Men starten och mina erfarenheter hittills är väldigt bra. Jag har fått förtroende, gjort ett mål och fått ett bra välkomnande också utanför fotbollen.

Benjamin Källman gör mål.
Källman firar sitt första mål i Skottland. Benjamin Källman gör mål. Bild: imago/Action Plus/ All Over Press Benjamin Källman

Dundee FC ligger alltså sist i serietabellen men Källman tycker att svårighetsgraden är lämplig.

– Nivån är hård men passlig för att jag ska få spela och kunna göra bra ifrån mig. Utmaningar är vad man vill ha när man flyttar utomlands.

Mycket lång säsong

Den inhemska ligan startade redan i början av april så Källman hade hunnit spela en hel del redan innan flytten från Finland. I Skottland har säsongen ändå först börjat vilket betyder att den lovande strikern får vänta länge på nästa semester.

Den skotska ligan pågår ända till maj vilket betyder att Källmans säsong blir över ett år lång.

– Fysiskt sätt så kommer det kanske att vara svårt. Det blir ju tufft att spela nästan två hela säsonger efter varandra, konstaterar Källman som ändå menar att huvudet nog hålls med.

– Mentalt är det inte ett problem. Jag är på helt rätt spår och det här är ju det här som jag strävat till ända sedan jag började spela fotboll. Det gäller att vila då jag kan och hålla mig i så bra skick som möjligt.

Benjamin Källman.
Benjamin Källman. Bild: imago/Action Plus/ All Over Press fotboll,Benjamin Källman,Dundee FC

Dundee FC är ändå inte slutstationen vad gäller Ekenässonens karriärutveckling. Tanken är att etablera sig i Skottland och sedan flytta vidare, precis som han gjorde i Åbo.

– Återstår att se vad det blir till slut men visst ser jag det här som en språngbräda. Skotska ligan är en väldigt bra liga för om jag spelar bra här har jag mycket ögon på mig.

Källman spelade två och en halv säsong i FC Inter och målsättningen är att trivas ungefär lika länge i Dundee.

– Kanske två eller tre bra säsonger där och sedan hoppas jag på att gå vidare, slår Källman fast.