Hoppa till huvudinnehåll

Christoffer Malmberg samlar på fotbollsskor – de mest värdefulla har självaste David Beckham använt

En man iklädd en orange fotbollströja. Visar upp en gul fotbollssko och ser glad ut.
Christoffer Malmberg spelar fotboll och samlar också på fotbollsskor. En man iklädd en orange fotbollströja. Visar upp en gul fotbollssko och ser glad ut. Bild: Privat man,christoffer malmberg

Christoffer Malmberg har länge haft en passion för fotbollsskor och har också flera samlarvänner runt om i världen. Hur mycket pengar han lagt ut på skorna vill han kanske inte tänka på.

27-åriga Christoffer Malmberg bor i Karis där han jobbar som skogsbruksingenjör. När han inte funderar på skogsfrågor går tankarna till fotbollsskor. Ett lite udda intresse, kan tyckas.

- Jag har en stor passion för det. Som fotbollsspelare har det alltid varit en viktig del av utrustningen, säger han.

Intresset började med en (förlorad) julklapp

Lusten att samla på skor började runt 2001 när Christoffer var ungefär 13 år gammal och önskade sig sina drömfotbollsskor i julklapp.

- Som barn klippte jag alltid ut bilder från annonser på saker jag önskade mig. Så gjorde jag även denna gång och hängde upp bilden på väggen i mitt rum. Men när julen kom blev jag besviken eftersom jag inte fick dem.

Orsaken till att han inte fick skorna var enkel: De var förra årets modell och såldes därför inte längre.

- Där tror jag mitt intresse egentligen kom igång på allvar, säger Christoffer.

Äger nu runt 100 par skor

Åren har gått och nu äger Christoffer runt 100 par fotbollsskor.

- Det är ju en hel del om jag skulle lägga alla framför mig, men det finns entusiaster som har fler par än jag. Jag ligger i övre ändan, men jag har inte mest av alla.

Att samla på idrottsutrustning är ingen ovanlig sak och basketskor har länge legat i samlartoppen. Christoffer tror ändå att fotbollsskorna nu gått om dem i popularitet.

- Det har blivit enormt stort och orsaken till det är att det tillverkas så många olika skor, så det finns mycket att samla på.

Stor på Instagram

Christoffer känner ingen annan storsamlare i Finland, men nog ett 20-tal runt om i Norden och många fler ute i resten av världen.

- Jag har ett gäng samlarvänner runt om i världen, vi är kanske 75 stycken.

Vad gör man då med 100 par fotbollsskor? Tittar på dem?

- Jo jag tittar på dem, men jag kan också göra annat. Jag kan marknadsföra olika märken, och där kommer Instagram in i bilden. Jag tycker om skor och jag vill också föra fram det till andra människor via sociala medier. Där försöker jag även alltid förklara något om skon.

Flera fotbollsskor sedda uppifrån. De är av olika färger och märken - utradade på ett trägolv.
Christoffer laddar upp bilder eller videor på sitt konto varje dag. Flera fotbollsskor sedda uppifrån. De är av olika färger och märken - utradade på ett trägolv. Bild: Christoffer Malmberg Fotbollsskor,christoffer malmberg

Det är alltså inte bara själva samlandet som spelar roll, utan också sociala medier. Här kan du kolla in Christoffers Instagramkonto där han bland annat laddar upp välgillade, så kallade unboxing-videor.

- Det är en krets av samlare på sociala medier och man får mycket bra feedback vilket håller upp både humöret och passionen.

Mest stolt över Beckhams och Ronaldos skor

Det finns två par skor i samlingen som Christoffer är extra stolt över: Ett par som David Beckham använt, och ett par som är tillverkade för brasilianska Ronaldo.

- De är milstenar för en samlare eftersom det ändå handlar om så pass kända spelare genom tiderna, säger Christoffer.

Det är stor skillnad på om spelaren använt skorna eller om de är tillverkade för honom.

Använda skor är alltid mer värdefulla, men visst är skor tillverkade för en viss spelare också mycket värda eftersom det inte finns så många par.

Hur vet du att skorna är äkta?

- Jag har hållit på sedan 2006, så jag har ju en del år bakom mig. Jag har lärt mig vara försiktigt och nu ser jag genast om ett par skor är äkta eller inte, speciellt när det kommer till proffsanvända skor för de har alltid sina egna detaljer som vanliga skor inte har.

Proffsens skor är specialbeställda

Proffsanvända skor kan ha många detaljer som andra skor inte har.

Visst försöker en del lurendrejare förfalska skor genom att till exempel trycka in Beckhams namn i en sko som de påstår att han använt, men det finns också andra saker som ska stämma.

- Proffsen har ofta en helt egen form på skon eftersom den tillverkas enligt spelarens fot. Därför finns det till exempel ingen lapp i skon som berättar storleken.

Trots att Christoffer är försiktig har han blivit lurad en gång.

Lyckligtvis betalade han inte så mycket för det paret, men det gäller som sagt att vara försiktig, speciellt om man handlar på sajter som till exempel Ebay.

- Det är ganska lätt att bli lurad i dag eftersom det i Kina tillverkas många skor som är riktigt bra kopior. Så man ska hålla ögonen öppna, och veta vad man håller på med.

Bra modeller kostar runt 300 euro

Christoffer själv hittar oftast sina skor på nätet. För skor som används i helt vanliga matcher i exempelvis Finland kan priset ligga på allt mellan 100 och 300 euro. Toppmodeller ligger oftast runt 300.

- Nu tillverkas det också många limited edition-skor och vissa är nästan bara gjorda för att ha som utställningsskor, alltså samlarobjekt. De kanske man måste betala upp till 400 euro för.

Flera fotbollsskor sedda uppifrån. De är av olika färger och märken - utradade på ett trägolv.
Här ligger pengarna i skorna istället för madrassen. Flera fotbollsskor sedda uppifrån. De är av olika färger och märken - utradade på ett trägolv. Bild: Christoffer Malmberg Fotbollsskor,christoffer malmberg

Limited edition-kollektionerna fungerar lite som den senaste Muminmuggshysterin i Finland - de säljer slut på några minuter för att sedan säljas vidare till ett mycket högre pris.

Christoffer köper skor ungefär en gång i månaden. När vi frågar hur mycket pengar han som mest lagt ner på sin hobby blir han lite hemlighetsfull.

- Jag vet inte om jag vill berätta det, men cirka 1000 euro ungefär. Det är Beckhams och Ronaldos skor som varit dyrast.

Luftfuktighet och temperatur ska vara rätt

Christoffer har försäkrat sina skor och förvarar dem också i sina ursprungliga lådor. Han har ett rum för skorna hemma hos sig, och så förvarar han också en del hos sina föräldrar.

- Vissa har jag ut på display så folk kan titta på dem när de kommer på besök.

Skor som börjar vara över 20 år gamla och som är tillverkade av tunn plast mår dåligt av fukt och värme. Plasten blir allt för hård och sedan kan den spricka.

- Jag har funderat på hur jag ska undvika det men det är ganska svårt. Men vi har ganska bra förhållanden i Finland. Luftfuktigheten är inte allt för hög och det är inte heller så varmt.

Finns det skor du ännu inte har men drömmer om att skaffa?

- Jo, min favoritspelare ända sedan jag var liten har varit Zinédine Zidane. Jag har alltid önskat att få äga ett par av hans använda skor. Det skulle vara drömmen, men det behövs mycket pengar för det och jag är nog inte riktigt redo för det än i alla fall. Det går lite över budgeten.