Hoppa till huvudinnehåll

Guldet avgörs i sista omgången – HJK har en hand på pokalen efter sent segermål mot Honka

Eveliina Summanen lyfts upp av Linda Ruutu efter ett mål mot Honka
HJK besegrade Honka och går mot ligaguld. Eveliina Summanen lyfts upp av Linda Ruutu efter ett mål mot Honka Bild: Lehtikuva fotboll,HJK Helsingfors,HJK,Eveliina Summanen

Essi Sainios segermål i den 90:e minuten kan vara guld värt för HJK. Laget toppar fortsättningsvis tabellen med två poäng före PK-35 och lagen möts i den sista omgången. Det är fint att det är mycket som står på spel, säger backen Maija Saari.

22-faldiga finländska mästarna HJK vann grundserien i damligan och i den övre slutserien har laget haft det väl förspänt i toppstriden. Inför den sista omgången har Helsingforsdamerna också ett gyllene läge att spela hem det första guldet på tretton år.

HJK lyckades efter stora bekymmer ta tre poäng i dagens möte med regerande mästarna Honka på bortaplan. Laget tappade ledningen två gånger i matchen men i den 90:e minuten gjorde Essi Sainio det avgörande målet och HJK vann med 3–2.

– Det här smakar riktigt bra, vi hade en del problem i matchen men vi kämpade till slutet. Det var höga insatser i den här matchen och det syntes på plan, säger HJK-backen Maija Saari till Yle efter matchen.

Kryss ger guld för HJK

Segern gjorde att avståndet ner till tabelltvåan PK-35 fortsättningsvis är två poäng. Vandalaget besegrade i sin tur JyPK med 3–1 i dag.

Damligan avslutas nästa lördag då den sista omgången spelas. Då möts också ettan HJK och tvåan PK-35 i en direkt avgörande match om guldet. För HJK:s del räcker det med ett kryss för att ta guldet medan PK-35 måste vinna.

– Det här är de matcherna som man vill spela. Det är fint att det är mycket som står på spel i den sista omgången, säger Saari.

För Honkas del gäller det att försöka försvara tredje platsen i den sista omgången. Laget möter då Åland United.

Resultat, övre slutserien:

Honka – HJK 2–3
6 min 0–1 Eveliina Summanen
43 min 1–1 Anna Vlasoff
52 min 1–2 Linda Ruutu
68 min 2–2 Milla Punsar
90 min 2–3 Essi Sainio

PK-35 – JyPK 3–1
33 min 1–0 Mette Barck
42 min 2–0 Ashley Riefner
63 min 3–0 Heidi Kollanen
77 min 3–1 Lavdije Begolli

TPS – Åland United 1–0
90+3 min 1–0 Milla Rantamäki

Läs också

Nyligen publicerat - Sport