Hoppa till huvudinnehåll

Harry Potter-tips, experiment, utmaningar, relationer och äventyr - fira höstlov tillsammans med Yle Arenan

Robin (Axel Kantanen). Ur dramaserien Steffi.
Axel Kantanen spelar rollen som Robin i den tiodelade dramaserien Steffi som just nu finns att se på Yle Arenan. Handlar om 13-åriga Steffi som förlorar sin bästa kompis Julia. Robin (Axel Kantanen). Ur dramaserien Steffi. drama

Har du en 8-13-åring i din närhet som i dagarna firar höstlov? Guida henne/honom gärna till rubriken “Höstlov” på Yle Arenan.

- Vi har tänkt att barnen kan aktiveras via innehållet på Arenan. Bland annat genom idrottsutmaningar, berättar Sandra Wikstrand, producent för Hajbo på Svenska Yle.

sandra wikstrand
Sandra Wikstrand jobbar med programhelheten Hajbo vars målgrupp är 8-13-åringar. sandra wikstrand Bild: Yle/Rolf Granqvist barnprogram,sandra wikstrand

Men det finns mycket annat också. Till exempel en serie med experiment där man i slow motion kan se vad som händer då till exempel en tomat krossas eller en ballong spricker.

- Det är en barnreporter som testar på olika experiment.

hajbo experiment
Kemi- och fysik-experiment filmade i slow motion synliggör sådant vi inte annars hinner uppfatta. hajbo experiment Bild: Yle barnprogram,hajbo

I experimentserien fryser man också ner saker till -200 grader med hjälp av flytande kväve och ser hur de olika föremålen påverkas.

- Och man får veta varför något händer. Det finns ju experiment på You Tube av det här slaget, men oftast saknas förklaringen. Här får man också den delen, understryker Sandra.

- Jag tycker det är kul att det görs experiment inom kemi- och fysik och att det är barnen själva som gör dem.

hajbo experiment
Se vad som händer med snurrstolen då man som Johan här samtidigt håller i ett snurrande cykelhjul... hajbo experiment barnprogram

Bokbabblarna

För den lässugna 8-13-åringen finns boktips att hämta på Arenan.

- Vi satsade på större lästema och publicerade i samma veva denna serie där barn tipsar om sina favoritböcker.

Boktips för unga på Yle Arenan
Tipsen är ordnade enligt kategorier: spänning, mystik, humor, zombier o.s.v. Boktips för unga på Yle Arenan Bild: Yle Boktipset
program för 8-13
En av favoriterna för många barn. program för 8-13 drama

Favoriter just nu är Harry Potter-böckerna, Dagbok för alla mina fans samt äventyrsböcker av Kristina Ohlsson.

Den norska dokumentärserien Expedition Nordpolen.
Den norska dokumentärserien Expedition Nordpolen. Bild: Borge Ousland/ Oppdrag Nansen barnprogram
norskt barndokumentär.
norskt barndokumentär. Bild: NRK/ Oppdrag Nansen nordpolen

Expedition Nordpolen, norsk vetenskapsserie

- Den är spännande! Det är en norsk dokumentärserie med fyra helt vanliga barn som ska ta sig till Nordpolen. En av killarna har nästan aldrig varit på “tur”, vilket annars är vanligt i Norge, men de tränar jättehårt för att klara expeditionen. Här finns också ett genomgående miljötema.

Expedition Nordpolen.
Expedition Nordpolen. Bild: NRK dokumentär
Steffi.
Dramaserien Steffi är den nyaste finlandssvenska dramaproduktionen och handlar om 13-åriga Steffi (Enja Vilhunen) vars kompis Julia plötsligt dör. Livet utan ens bästa vän är inte lätt. Steffi. drama
Dramaserien Amanda.
Serien om 12-åriga Amanda (spelas av Sissela Klingenberg) finns i hela tre säsonger. Dramaserien Amanda. barnprogram
Bild från första avsnittet av Fanny serien
Dramaserien Fanny publicerades första gången 2014 och speglar en 11-årig flickas liv då hon bl.a. flyttar från Borgå till Helsingfors. Bild från första avsnittet av Fanny serien Bild: YLE/Hajbo hajbo

Relationsdrama

Tre olika finlandssvenska relationsdrama för unga hittas just nu på Yle Arenan; Amanda, Fanny och Steffi.

- Amanda spelades in i Vasa och den har gjorts i tre säsonger så det finns många avsnitt att titta på.

Handlingen kretsar kring 12-åriga Amanda och hennes kompisar.

- Det finns många intressanta teman invävda i serien, bland annat fattigdom bland barn behandlas.

Den nyaste av de tre dramaserierna är Steffi som kretsar kring den 13-åriga flickan med samma namn och hennes livssituation då hennes bästa vän Julia plötsligt ha gått bort.

Dramaserien Steffi.
Ur den finlandssvenska dramaserien Steffi. Dramaserien Steffi. drama
Rhydian Morris (Bobby Lockwood) ja Maddy Smith (Aimee Kelly).
Den brittisk-tyska serien Vargblod hade premiär på Yle Arenan i början av oktober. Rhydian Morris (Bobby Lockwood) ja Maddy Smith (Aimee Kelly). Vargblod

Vargblod

- Maddy är huvudpersonen och hon och hennes släkt har en hemlighet. De kan alla, från och med att de kommit in i puberteten, förvandla sig till vargar.

- Då serien börjar har hon inte ännu fått förmågan, men de första symptomen, något som hon behöver hålla hemligt, men som blir svårt då hon blir upprörd eller stressad.

Serien är brittisk-tysk och riktiga vargar har sällan där vägarna förbi, speciellt inte i Storbritannien. Men för den unga publiken i Finland är ju vargtemat levande på ett annat sätt.

- När vi nyligen lade ut information om serien på Instagram så fick vi kommentarer som att “ vi har sett varg vid vår skola” så vargar är ju nog en aktuell fråga i barnens värld.

ur serien Zombielars.
ZombieLars är en överlevare. ur serien Zombielars. drama,ZombieLars

ZombieLars

ZombieLars handlar om en 12-årig kille som till hälften är människa, till hälften zombie vilket innebär att han inte kan dö. Han flyttar runt med sin mamma då de om och om igen blir utstötta på olika platser.

- Som vuxen kan man här se paralleller till rasism och invandring. Lars är den som är annorlunda. Han får kämpa för att få sin plats och för att hitta sina gelikar. Senare visar det sig att det också finns andra barn med specialförmågor, en ninja och en häxa, men precis som för Lars är det sidor som barnen håller hemliga.

- En mycket välgjord serie, säger Sandra Wikstrand.

Trio-Keplerdiamanterna
Trio-Keplerdiamanterna. Trio-Keplerdiamanterna drama
Trion - Nora (Naomi Hasselberg Thorsrud), Lars (Bjørnar Lysfoss Hagesveen) och Simen (Oskar Linquist)
Trio-Keplerdiamanterna. Trion - Nora (Naomi Hasselberg Thorsrud), Lars (Bjørnar Lysfoss Hagesveen) och Simen (Oskar Linquist) drama

Missa inte heller den spännande norska äventyrsserien Trio-Keplerdiamanterna med de tre ungdomarna Nora, Lars och Simen i fokus.

Hajbotajm.
Squishy i Hajbotajm:) Hajbotajm. barnprogram

Annat innehåll som barn i samma ålder kan tänkas gilla:
Hajbo Nytt
Hajbotajm
Hitta på nytt av gammalt Vad blir det?

Nyligen publicerat - Yle Fem