Hoppa till huvudinnehåll

Ryska medier svartmålar frenetiskt utredare i Skripalfallet – "Alla anklagelser från väst är sydda med vit tråd"

Vladimir Putin sr sig över axeln, klädd i kostym med ett champagneglas i handen
- Det var inte vi, säger Rysslands president Vladimir Putin. Vladimir Putin sr sig över axeln, klädd i kostym med ett champagneglas i handen Bild: Sergei Kaprukhin Vladimir Putin,Ryssland

Det officiella Ryssland reagerar övermodigt på alla beskyllningar i fallet Skripal, varje påstått bevis viftas bort som struntprat.

Medierna reagerar på varje nytt bevis med en störtflod av artiklar som svartmålar utredarna.

Då den brittiska forskargruppen Bellingcat kom med sina senaste rön skrev den ryska nyhetsbyrån Ria novosti på två dagar hela sjutton artiklar som olika sätt skulle bevisa att väst har fel och ryssarna rätt.

Också många andra medier har varit aktiva. Den ryska militärens tv-kanal Zvezda gjorde en ironisk artikel om hur svårt det är att ens få visum till Storbritannien som inte hör till Schengenområdet. Hur skulle det ens kunna vara möjligt att få ett visum med falska identitetshandlingar, undrar Zvezda.

Papperskriget och byråkratin för visumansökning beskrivs som synnerligen omfattande, och man måste till och med genomgå en diaktoskopisk process för att få ett brittiskt visum. Många ryssar förskräcktes säkert av det ordet, men diaktoskopi betyder bara att man tar en persons fingeravtryck.

Zvezda frågar också retoriskt om de misstänkta männen själva uppgav att de var anställda av säkerhetstjänsten. ”Skrev de så på visumansökningsblanketten?” frågar sig Zvezda.

Avsikten med artikeln är förstås att ifrågasätta de nya uppgifter som den brittiska forskargruppen Bellingcat har tagit fram.

Brittisk polis gav ut fotografier av två ryska medborgare som har efterlysts internationellt, misstänkta för mordförsöket på Sergej Skripal och hans dotter Julia
De två misstänkta i Skripal-fallet Brittisk polis gav ut fotografier av två ryska medborgare som har efterlysts internationellt, misstänkta för mordförsöket på Sergej Skripal och hans dotter Julia Bild: EPA-EFE/LONDON METROPOLITAN POLICE / Storbritannien,Sergei Skripal

Bellingcat sägs vara en trollfabrik

Bellingcat får mycket skäll på ryska nätforum. Gruppen beskrivs bland annat som ”kloka gubbar som sitter i soffan och producerar lögner”.

Webbtidningen Voennoe obozrenie, eller militäröversikten skriver i sin tur att Bellingcat har skandaliserats genom sina falska uppgifter om läget i Donbass i östra Ukraina.

Det är just Bellingcat som säger sig ha bevis på att det var en rysk missil som sköt ned det malaysiska passagerarplanet med 298 människor ombord i juli 2014. Alla i planet omkom.

Också i det fallet har Ryssland hela tiden hävdat sig vara fullkomligt oskyldigt och överhuvudtaget ifrågasatt alla utredningar som har publicerats.

Den vita tråden

Ett ovanligt uttryck dök upp i de senaste dagarnas ryska uttalanden om utredningen av förgiftningen av far och dotter Skripal.

Den ryske historikern Aleksandr Vavilov som arbetar på landets diplomatakademi sade i en intervju till radiokanalen Sputnik att alla anklagelser från väst är sydda med vit tråd.

Det visade sig att det är ett gammalt franskt sömmerskebegrepp som ligger i bakgrunden. Sömmerskorna tråcklade med vit tråd så att de lätt kunde sprätta den tråden då plagget var färdigt. Men om den vita tråden glömdes kvar lyste den som ett bevis på slarv.

Det var alltså det Vavilov ville säga, med ryska ögon ser alla bevis slarviga och tillfälligt hoptråcklade ut. Nya fantasier, sade Vavilov också.

ung kvinna i ljusröd skjorta tittar in i kameran.
Julia Skripal ung kvinna i ljusröd skjorta tittar in i kameran. Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press Julia Skripal
Sergei Skripal under sin rättegång i Moskva, 2006.
Sergei Skripal Sergei Skripal under sin rättegång i Moskva, 2006. Sergei Skripal

Slarv och falska anklagelser, säger ryssarna

Det är så diskussionen har gått i Ryssland ända sedan Skripals påträffades medvetslösa i Salisbury i mars i år. Alla anklagelser om rysk inblandning slås bort som falska, som struntprat eller som västerländsk trollpropaganda.

Såväl politiker som journalister i Ryssland talar om det påstådda eller det förmodade förgiftningsfallet och säger att skulden har påförts oskyldiga ryssar.

President Vladimir Putin själv talar om anklagelser från väst på ett sätt som påminner om en femåring som åker fast för att ha snattat godis i köksskåpet

Vad är det då som gör att den ryska ledningen inte medger någonting? Födsel och ohejdad vana, är ett svar. Här finns ingen tradition av att ställa makthavare till svars och det har lett till att de lever i en stämning av hybris: de kan göra precis vad som helst utan att någon ens försöker komma åt dem.

Världens äldsta yrken

President Vladimir Putin själv talar om anklagelser från väst på ett sätt som påminner om en femåring som åker fast för att ha snattat godis i köksskåpet. Det var inte jag, säger barnet. Det var inte vi, säger Putin. Det fortsätter han med också då han blir överöst av bevis på alla håll.

Under den ryska energiveckan i början av oktober fick Putin en fråga om fallet Skripal. Då talade han om spionens yrke som ett av världens äldsta. Putin drog faktiskt paralleller till prostitution.

Putin kallade Sergej Skripal både landsförrädare och odugling, men höll envist fast vid att Ryssland inte har något att göra med den förmenade förgiftningen. Enligt Putin är det väst som på konstgjord väg blåser under den här spionskandalen.

”Alla skyller på oss”

I hemlandet räcker det med att Putin antar den välbekanta offerrollen för att han ska få folket på sin sida i den här frågan.

Allt är vårt fel, vad vi än gör så beskylls vi för alla världens synder, är vanliga putinska uttryck som också ofta går igen i diskussioner med andra ryssar om Skripalfallet. Det finns en utbredd uppfattning om att västvärlden förhåller sig negativt till Ryssland och vill landet illa.

I fallet Skripal kräver Putin ofta att Ryssland ska få ta del av alla dokument och bevis för att sedan kunna bistå utredarna. Utredarna uppfattar det närmast som att den skyldige vill påverka utredningen. Ryssarna i sin tur tycker närmast att omvärlden är elak och orättvis.

I Sankt Petersburg är det just ingen som spontant talar om Skripalutredningen. Om frågan dyker upp slår de flesta bort den och vill tala om något annat i samtal med utlänningar.

Det verkar som om de inte vill förstöra stämningen genom att ge sig in på ett ärende som ser så olika ut ur västerländsk och ur rysk synvinkel.