Hoppa till huvudinnehåll

Sommarstugor säljs långt in på hösten – "Vi visar och förmedlar objekt ännu i oktober och till och med november"

Sommarstuga i skärgården.
Sommarstuga i skärgården. Bild: Linus Hoffman / Yle fritidshus,stugliv,semesterbostäder,Korpo,Skärgård,höst,sommarstuga

Traditionellt säljs det mest sommarstugor i maj-juni, men för andra året i rad har hösten blivit en allt aktivare tid för fastighetsförmedlare.

- I fjol somras regnade det och i år var det hett, så handeln har förskjutits, säger fastighetsmäklare Mosse Lindholm om marknaden i Västnyland.

Lindholm konstaterar ändå att kommersen är ganska liten, kunderna avvaktar och ser vartåt konjunkturerna vänder.

En ny tendens är ändå att köparna är intresserade av fritidsbostäder dit det går bilväg ända fram.

Fastighetsförmedlare Mosse Lindholm
Mosse Lindholm. Fastighetsförmedlare Mosse Lindholm Bild: Yle/ Jetro Kokko fastighet,fastighetsförmedlare,Langansböle,Ekenäs,avloppslagen

- Försäljningen av sommarställe på holme är helt död. Från huvudstadsregionen vill man åka från soffan hemma till soffan på sommarstugan, och det ska gärna vara samma standard på båda ställena, säger Lindholm.

Enligt Lindholm vill sommarstugeägare inte ha en dyr sommarstuga dit det är så svårt att komma att stugan bara kan användas under två månader på sommaren.

Tydliga säsonger för fritidsbostadsförsäljningen

Fastighetsmäklare Barbro Sundell, Skärgårdsmäklaren Ab, visade på fredagen i Västerkalax, Korpo, upp ett gammalt skärgårdshemman, som numera mest använts som sommarstuga. Två par tittar ivrigt på alla hus och funderar på vilka möjligheter som öppnar sig.

Enligt Sundell finns det två tydliga säsonger för fritidsbostadsförsäljningen - våren och försommaren fram till midsommar och under sensommaren och hösten.

Fastighetsförmedlare Barbro Sundell.
Barbro Sundell. Fastighetsförmedlare Barbro Sundell. Bild: Linus Hoffman / Yle fastighetsförmedlare,barbro sundell

- I Åbolands skärgård är det vackra färger på hösten, så vi visar och förmedlar objekt ännu i oktober och till och med november. Det kan vara sådana köpare som inte kunnat bestämma sig på våren, under sommaren har de hyrt en stuga, och på hösten är de redo för ett beslut, berättar Sundell.

Då har de potentiella köparna kanske prutat lite på sina krav, men de flesta vill ha bekvämlighet.

- 90 procent vill ha en stuga med bilväg ända fram, och det ska gärna vara ett renoverat hus eller ett nytt hus. Att ha utetupp går nog bra, om det är en komposterande, säger Sundell.

Första snön sätter stopp för affärerna

För fastighetsförmedlare Jan Riska i Jakobstad har sommaren i år varit bättre än sommaren i fjol, och säsongen har också fortsatt.

- Vi har sålt några sommarstugor under hösten, till och med en i oktober, och det är ovanligt, säger Riska.

Fastighetsmäklare Jan Riska i Jakobstad
Jan Riska. Fastighetsmäklare Jan Riska i Jakobstad Bild: Yle/ Kjell Vikman Jakobstad,Österbotten,fastighetsmäklare,jan riska

Riska förutspår ändå att det blev den sista försäljningen för i höst, då den första snön brukar vara ett effektivt stopp för affärerna.

Seriösa köpare i farten

I östra Åboland har hösten varit kanonbra för fastighetsförmedlare Magnus Nyman.

- Det är andra året i rad som vi har haft en bra höst. Vi har inte sålt många objekt, men de har varit stora och dyra, säger Nyman.

Nyman vågar inte tala om någon trend ännu. Försäljningen är så beroende av vilka objekt som finns till salu.

magnus nyman
Magnus Nyman. magnus nyman Bild: Yle/Peter Karlberg magnus nyman

- Det märker man ändå att de som sökare är seriösa köpare. Tidigare kunde man ibland stöta på köpare som mest ville ut i skärgården och åka båt. Så är det inte längre, säger Nyman.

Unga köpare vill ha det bekvämt

Fastighetsmäklare Peter Kristjankroon i östra Nyland upplever att en det är ny generation sommarstugeägare som är i farten.

- De som är födda i mitten av 1980-talet vill ha det bekvämt. De lever ett hektiskt liv, så då ska semestern vara semester, säger Kristjankroon.

Enligt Kristjankroon har efterfrågan på fritidshus på holmar minskat. Man vill inte tömma utedass, klippa häckar och skyffla jord.

Medelålders man mot blå bakgrund
Peter Kristjankroon. Medelålders man mot blå bakgrund Bild: Yle/ Mira Bäck Lovisa,Vägunderhåll,Kabbölevägen

- Det ska vara ågalöst. Du ska inte behöva fundera, så många hyr istället en fritidsstuga. Det är synd ur vår synvinkel, men vi får lov att anpassa oss, säger Kristjankroon.

En annan tendens som märks i Svenskfinland är att ungdomar inte längre vill komma till en sommarstuga som fordrar mycket skötsel.

- Speciellt mogna unga vägrar resa till arbetsläger som föräldrarna tidigare tvingat dem att delta i, säger Mosse Lindholm.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland