Hoppa till huvudinnehåll

Uppgifter till Ekot: Svenske Moderatledaren ger upp försöken att bilda regering

Ulf Kristersson.
Ulf Kristersson. Bild: EPA-EFE/Henrik Montgomery Ulf Kristersson,Moderaterna

Sveriges Radios nyhetsredaktion Ekot erfar att Moderatledaren Ulf Kristersson kommer att ge upp försöken att bilda en regering.

Senast på tisdag var det meningen att Kristersson skulle ha presenterat sitt regeringsförslag till talmannen Andreas Norén, men Kristersson har nu meddelat att mötet med Norén blir av redan på söndagen. I samband med mötet ska han hålla en presskonferens.

Ekots politiske kommentator Fredrik Furtenbach erfar att Kristersson kommer under presskonferensen kommer att meddelar att han ger upp försöken att bilda regering.

Både Centerpartiet och Liberalerna meddelade på lördagen att de inte tänker släppa fram en regering som består av enbart Moderaterna, eller Moderaterna och Kristdemokraterna.

Furtenbach säger med hänvisning till sina källor att Moderaterna nu anser att det inte finns förutsättningar för Kristersson att lägga fram en Moderatledd regering.

Kristersson fick uppgiften att bilda regering för en och en halv vecka sedan.

Läs mera:

Alliansledarna Ebba Busch-Thor (KD), Ulf Kristersson (M), Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L)

Borgerliga Alliansen allt mer osams om Sveriges nästa regering - C och L släpper inte fram en M-regering

Både Centerpartiet och Liberalerna meddelade på lördagen att de inte tänker släppa fram en regering som består av enbart Moderaterna, eller Moderaterna och Kristdemokraterna. För Ulf Kristersson (M) ser det allt svårare ut att bli Sveriges nästa statsminister.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes