Hoppa till huvudinnehåll

Dålig tv-signal förbryllar Lovisabor - enligt Digita kan den senaste tidens högtryck vara en orsak

bild på en kvinna som tittar på tv med hennes katt
Christina Hjerpe tittar helst på tv på kvällarna. På onsdag kväll missade hon "Pitääkö olla huolissaan?" på MTV3 eftersom sändningen inte fungerade. bild på en kvinna som tittar på tv med hennes katt Bild: Yle/Helena von Alfthan Lovisa,kabel-tv

I Lovisa är det många som blir besvikna när de sätter sig i tv-soffan på kvällen. Flera Lovisabor vittnar om dålig tv-bild och sändningar som helt försvinner. Felet kan bero på vädret.

Lovisabon Christina Hjerpe knäpper på tv:n. Yle 1 får hon in fint. När hon försöker slå över till tvåan kommer trean istället.

De senaste veckorna har hon haft problem med tv-sändningarna. Bilden har varit pixlig eller försvunnit helt.

- Det har varit de senaste veckorna ganska ofta på kvällarna som det har synts rutor i tv, berättar Hjerpe.

bild på en kvinna
Christina Hjerpe bor i centrum av Lovisa. bild på en kvinna Bild: Yle/Helena von Alfthan kabel-tv,Lovisa

Christina Hjerpe bor i ett höghus med kabel-tv.

- Man har inte alls fått på trean, där har inte kommit något. Och så har det varit mycket rutor i programmet. Men kanal ett har fungerat bra, säger Christina Hjerpe.

I Loviisan Sanomats Facebookgrupp finns en lång diskussion där flera Lovisabor berättar om dålig tv-signal. Problemet gäller både antenn-tv och kabel-tv, både dem som bor centralt och dem som bor längre bort i byarna.

I antennhushåll kan vädret påverka signalen

På Digita som förmedlar den marksända tv-signalen känner man inte till att det skulle ha varit några större problem med tv-signalen i Lovisa.

Teppo Ahonen som är näringsdirektör för videodistributionstjänster på Digita säger att vädret kan påverka signalen.

Under så kallat “radioväder” går radiovågorna inte fram genom luften lika bra som vanligt. Det här väderfenomenet förekommer vanligtvis under hösten och våren.

- Vi fick en säker observation om att det är radioväder på fredag. Men det kan ha börjat redan tidigare i veckan i och med högtrycket som kom in över Finland.

Lovisa (centrum) ligger långt från alla sändningsstationer och då är signalen färdigt svagare och kan bli ännu sämre av vädret― Teppo Ahonen, Digita

- Fenomenet uppstår när det finns varm luft högre upp i atmosfären och det är kallare närmare marken. Problemet är som störst på kvällen och morgonen när solen värmer luften högst upp. Då far radiovågorna lite vart som helst och det kan leda till att tv-bilden blir pixlig, säger Teppo Ahonen.

För att inte påverkas av väderfenomenet ska man ha en tillräckligt bra tv-antenn som är riktad mot rätt sändningsstation.

- Lovisa är tyvärr ett område som är sårbart för det här fenomenet. I Lovisa kan man ta emot tv-signalen från flera ställen, från Pernå, Lahtis och till och med Anjalankoski. Lovisa (centrum) ligger långt från alla sändningsstationer och då är signalen färdigt svagare och kan bli ännu sämre av vädret, säger Teppo Ahonen på Digita.

Ahonen uppmanar dem som har problem med tv-signalen att ringa Digita infos servicenummer.

Kabel-tv kommer i vissa fall också via antenn och har samma bekymmer

Men det är inte bara de som ser på tv via antenn som haft dålig tv-signal. Också Lovisabor som har kabel-tv vittnar om problem.

På LPOnet som förmedlar kabel-tv säger vd Gustaf Forsberg att problemen inte berott på LPOnets fibernät.

Det är fråga om ett fel i den marksända tv-signalen som förmedlats till kabel-tv-nätet.

- Vår underleverantör som levererar kabel.tv-signalen använder i vissa fall Digitas marksända tv-signal. Om det är fel på Digitas signal och vi förmedlar den i vårt nät så syns felet hos våra kunder, säger Gustaf Forsberg på LPOnet.

bild på en man
Gustaf Forsberg är vd för LPOnet. bild på en man Bild: Yle/Helena von Alfthan kabel-tv,Lovisa

LPOnet använder telefonbolaget DNA som underleverantörer. För att åtgärda felet har DNA den här veckan börjat ta in tv-signalen via en annan rutt för att undvika störningarna som finns i den marksända tv-signalen.

- Vi har fått feedback och på basen av det undersökte vi felet. Vi har bett vår underleverantör ändra på sättet hur de tar emot signalen till Lovisa så vi skulle bli kvitt de här felen, säger Forsberg.

Under veckoslutet var det flera fel i kabel-tv-signalen berättar Forsberg. LPOnet har fått en handfull felanmälningar under de senaste veckorna. Han påminner om att det är viktigt att göra en felanmälan till LPOnet.

MTV3 och Nelonen försvann helt på onsdag i kabelnätet

Hemma hos Christina Hjerpe i Lovisa ser tv-signalen ut att fungera bra när Yle Östnylands reporter besöker henne på fredag förmiddag.

Men på onsdag kväll blev det helt stopp när hon kulle se på “Pitääkö olla huolissaan” på MTV3. Bilden blev svart.

- Det kom en text i rutan, det stod något att man skulle försöka senare, säger Hjerpe.

Enligt LPOnet blev MTV3 och Nelonen mörka 10.10. på grund av ett fel i TV-signalens mottagning i Lahtis. Felet åtgärdades till följande morgon.

- DNA som är vår underleverantör gjorde om tv-signalens rutt så signalen kommer via Helsingfors, säger vd Gustaf Forsberg på LPOnet.

På Digita säger Teppo Ahonen att han inte känner till onsdagens problem.