Hoppa till huvudinnehåll

De gröna kraftigt framåt i bayerska delstatsvalet - kristdemokraterna tvingas samarbeta efter brakförlust

Glada människor firar på det tyska gröna partiets valvaka i Bayern. Över dem regnar det grönt konfetti
Glada människor firar på det tyska gröna partiets valvaka i Bayern. Över dem regnar det grönt konfetti Glada människor firar på det tyska gröna partiets valvaka i Bayern. Över dem regnar det grönt konfetti Bild: EPA-EFE/PHILIPP GUELLAND gröna partier,Bayern

Det är det näst sämsta valresultatet i partiets historia. För det bayerska CSU, som har vant sig att styra Bayern på egen hand, gäller det nu att gå med på kompromisser för att få ihop en ny delstatsregering.

Under de senaste nästan 60 åren har det skett endast två gånger tidigare, att CSU måste ty sig till något annat parti för att bilda en bayersk delstatsregering.

I rundradiobolaget ARD:s första prognos efter dagens delstatsval ligger CSU nu på ungefär 37 procent och den absoluta majoritet man har haft i det bayerska parlamentet är nu endast ett minne blott.

Den bayerske regeringschefen Markus Söder måste medge att resultatet ställvis är smärtsamt för partiet, men trots det ser Söder CSU som den givna regeringsbildaren.

Valvinnare är framför allt de gröna som enligt prognoserna får omkring 18 procent av rösterna och nu är näst största parti i delstaten. I valen hittills har partiet aldrig lyckats nå upp över tio procent.

– Bayern behöver ett parti som löser problem och inte ständigt skapar nya, konstaterade de grönas spetskandidat Katharina Schulze och riktade en känga mot CSU och dess politik i Berlin.

Redan inför valet har det spekulerats kring om det nu kommer till ett regeringssamarbete mellan CSU och de gröna, ett samarbete som delvis stöter på hårt motstånd inom bägge partier.

Säkert är i alla fall att CSU den här gången kan tvingas till långtgående kompromisser för att få ihop en regering.

AfD invalt

Det högerpopulistiska AfD tar sig nu för första gången in i det bayerska delstatsparlamentet med 11 procent av rösterna.

Det är visserligen en framgång för partiet, men samtidigt hade man säkert hoppats på ett betydligt starkare stöd. Man landar nu först på en fjärde plats.

En verklig katastrof var valet i vilket fall som helst för socialdemokraterna.

Efter att i det senaste valet för fem år sedan ha fått omkring 20 procent av rösterna landar man nu på under tio procent.

Man kan alltså så gott som säkert utesluta att socialdemokraterna kommer att delta i eventuella regeringsförhandlingar.

Tyska CSU-politiker ser sammanbitna ut efter ett dåligt val i Bayern, Tyskland.
Tyska CSU-politiker ser sammanbitna ut efter ett dåligt val i Bayern, Tyskland. Tyska CSU-politiker ser sammanbitna ut efter ett dåligt val i Bayern, Tyskland. Bild: EPA-EFE/CLEMENS BILAN Tyskland,Bayern,CSU

De kommer nu alltså att föras antingen mellan CSU och de gröna eller ändå mer sannolikt mellan CSU och partiet Freie Wähler, som med 11,5 procent av rösterna är tredje starkaste kraft i delstaten.

Straffas för politik i Berlin

Utgående från resultaten i delstatsvalet i Bayern kan man ändå inte dra alltför långtgående slutsatser gällande regeringspolitiken i Berlin – annat än att CSU nu verkar straffas för de politiska bråk man under de senaste månaderna har satt i gång.

I spekulationerna har det redan hetat att CSU-chefen och inrikesministern Horst Seehofer kommer att få gå om valet slutar i ett misslyckande.

Förbundskansler Angela Merkels kristdemokratiska CDU står inte till val i Bayern och utgående från CSU:s resultat kan man egentligen inte säga så mycket om kristdemokraterna generellt.

Turbulensen kring CSU och dess partichef Seehofer kan ändå ytterligare komma att försvåra arbetet inom Merkels regering.

Socialdemokraternas vilja att sitta med i den tyska regeringen kommer knappast att stärkas av resultatet från Bayern.

Gröna tar röster av CSU

CSU har under de senaste åren främst profilerat sig som en motkraft till Merkel och hennes flyktingpolitik. Inför valet har man delvis använt liknande jargong som det högerpopulistiska AfD.

Att partiet nu gör ett katastrofalt val kan möjligen ses som ett slutligt bevis på att partiets Merkel-kritiska linje inte har gått hem bland många tidigare CSU-väljare.

De grönas goda resultat i Bayern kan därför också till en viss grad ses som en protest mot den kurs som CSU har gått in för, i synnerhet inom flyktingpolitiken.

Ur Merkels och CDU:s synvinkel blir därför valet i Hessen om två veckor betydligt intressantare.

Där hotas CDU av ett valnederlag och där gör den kristdemokratiske regeringschefen Volker Bouffier redan idag, CSU och dess partichef, inrikesminister Horst Seehofer ansvariga för den möjliga valförlusten.