Hoppa till huvudinnehåll

Hur stor är klyftan mellan U21- och A-landslaget? – Jensen och Källman sugna på att spela med de stora pojkarna

Richard Jensen.
Richard Jensen har spelat klart på juniorsidan. Richard Jensen. Bild: Marko Tuominiemi / All Over Press fotboll,Richard Jensen,Finlands U21-herrlandslag i fotboll

Flera rutinerade spelare har lämnat fotbollslandslaget och det står nya och hungriga killar i kö för att fylla luckorna. Richard Jensen hoppas få sin chans så snabbt som möjligt medan Benjamin Källman upplever sig vara nära ett genombrott.

Niklas Moisander, Perparim Hetemaj, Kari Arkivuo och senast Alexander Ring. De här grabbarna var länge viktiga delar av Finlands fotbollslandslag men under det senaste året har samtliga valt att kliva åt sidan.

Det här verkar ändå inte ha haft någon negativ effekt på landslaget då Markku Kanervas mannar för tillfället marscherar från seger till seger.

Flera yngre spelare har tagit vara på chansen att etablera sig i A-landslaget och det står ännu fler i kö för att visa vad de går för.

Enligt U21-landslagets chefstränare Juha Malinen finns det en handfull spelare i hans trupp som så småningom kan bli aktuella för A-landslaget.

– Här finns några spelare som Kanerva garanterat håller koll på. Jag tycker inte det är ett så stort kliv men det handlar mycket om hur det går på klubbfronten. Att spela i en utländsk klubb är ganska viktigt, säger Malinen.

Juha Malinen och Markku Kanerva.
Juha Malinen och Markku Kanerva lotsar de finländska herrlandslagen. Juha Malinen och Markku Kanerva. Bild: Jarno Kuusinen / AOP Juha Malinen,Finlands U21-herrlandslag i fotboll,fotboll,Markku Kanerva

Richard Jensen och Benjamin Källman är två av de yngre förmågorna som kan bli aktuella i framtiden. Båda spelar också utomlands, Källman i Skottland och Jensen i Holland.

Källman har redan hunnit göra sin debut i Kanervas lag medan Jensen nu är i den åldern att det är färdigspelat på juniornivån.

Jensen vill göra brorsan sällskap

Om den 21-årige Jensen ska dra på sig landslagströjan så kommer det alltså i framtiden att ske i seniorlaget. Mittbacken har ändå svårt att uppskatta hur nära han ligger just nu.

– Jag hoppas så klart på att få chansen så snabbt som möjligt. Det gäller att visa vad jag går för under landslagslägren och så beror det på hur jag presterar i klubblaget, säger Jensen som till vardags spelar för Roda på den näst högsta nivån i Holland.

Richard Jensen, U21-landslaget, Polen-Finland 2017.
Richard Jensen har gått igenom alla åldersklasser i juniorlandslagen. Richard Jensen, U21-landslaget, Polen-Finland 2017. Bild: Rex Features Ltd 2012/All Over Press Richard Jensen

Jensens bror Fredrik har redan hunnit vara med i A-landslaget och har till och med fått upp målkontot. Richard skulle gärna göra honom sällskap så småningom men låter sig inte stressas över läget.

– Nå jag ser det inte som en kapplöpning! Vi har tagit våra steg i olika fart i karriären vilket är prima och jag tar ingen stress. Visst skulle det vara väldigt roligt att spela tillsammans för A-landslaget.

Källman redo

För tillfället är det Teemu Pukki som öser in mål i landslaget men bakom honom är det många som tävlar om en större roll.

Benjamin Källman är 20 år gammal och tillgänglig för U21-landslaget ännu nästa säsong, men Dundee-strikern skulle gärna ta klivet upp till seniornivån redan nu.

– Jag upplever att klyftan inte borde vara så otroligt stor mellan landslagen, i alla fall för min del. Jag har ju redan gjort min debut, säger Källman som gjorde sitt första framträdande i januari.

Benjamin Källman i Dundee FC.
Benjamin Källman flyttade till Skottland och Dundee FC i augusti. Benjamin Källman i Dundee FC. Bild: imago/Action Plus/All Over Press Benjamin Källman

Under hösten har Källmans namn funnits med på Kanervas stora lista men inte då truppen till landskamperna har presenterats.

– Visst hoppas jag att jag ska vara involverad snart igen. Jag tycker det kan vara möjligt att ta klivet till A-landslaget ännu i Nations League. Det skulle vara fantastiskt, säger Källman.

Av de spelarna som lämnat landslaget är ingen en anfallare så på den fronten har Källman inte fått någon hjälp. Å andra sidan så har ingen annan än Pukki lyckats näta i de senaste matcherna, även om alla tre Nations League-drabbningar resulterat i seger.

– Det är ett väldigt bra lag som har presterat bra så att byta spelare är ju inte lätt för Kanerva, funderar Källman.

Finlands U21-landslag avslutar EM-kvalet på tisdagen då laget möter Litauen. Richard Jensen är inte med på grund av spel för klubblaget medan Benjamin Källmans deltagande är oklart då han skadat ljumsken.