Hoppa till huvudinnehåll

Igenmurade trappor, marmorerade väggar och urgamla linoleummattor - det Lydmanska huset i Ekenäs får nytt liv i gammal stil

Lydmanska huset
Än så länge är fasaden grå och sliten. Lydmanska huset Bild: Veronica Montén / Yle Västnyland,Ekenäs,rådhustorget

Jag stiger in i ett 1800-tal hus och möts av en byggarbetsplats. Senast jag var inne i det Lydmanska huset fanns här en inredningsaffär.

Det gäller för mig att noggrant se efter var jag kliver bland allt byggbråte och alla uppgrävda golv.

Jag träffar Ekenäsbon Anita Sandholm som undan för undan skrapar fram gamla ytor som skvallrar om olika skeden i husets historia.

Gammal vägg med ornament.
Gammal vägg med ornament. Bild: Veronica Montén / Yle Ornament,Ekenäs,Västnyland,rådhustorget
Arthur Aminoff och Anita Sandholm
Anita Sandholm och Arthur Aminoff, som är en av Lydmanska husets ägare. Arthur Aminoff och Anita Sandholm Bild: Christoffer Westerlund / Yle Västnyland,Ekenäs,rådhustorget

Sandholm visar hur hon med en liten skalpell har hittat vackra ornament på väggarna, marmorerade väggytor och numera sällsynta 1800-tals linoleummattor med stora mörka blommor.

När jag går upp längs trappan till övre våningen skvallrar en fördjupning i väggen om att där antagligen en gång har stått en staty.

Väl uppe på övervåningen får jag försiktigt kliva på träskivor på golvet för att inte sjunka in i mjukt isoleringsmaterial.

I ett av rummen som vetter mot Rådhustorget syns tydligt hur byggarbetarna har rivit bort flera golvlager och slutligen kommit fram över hundra år gamla trägolv.

Anita Sandholm har klart för sig vad hon tycker att är det mest fascinerande fyndet:

- Den där trappan med de där färgsättningarna med marmorering är nog det finaste.

Trappa
Den här trappan hade murats igen. Trappa Bild: Christoffer Westerlund / Yle Västnyland,Ekenäs,rådhustorget

nisch
nisch Bild: Veronica Montén / Yle Västnyland,Ekenäs,rådhustorget
golv
golv Bild: Veronica Montén / Yle Västnyland,Ekenäs,rådhustorget

Allt började i slutet av 1800-talet

I slutet av 1870-talet brann ett stort trähus ner invid Rådhustorget i Ekenäs.

Bara efter några år stod ett nytt stort stenhus färdigt på samma plats. Det här huset blev Ekenäs första stenhus och det är det huset jag vandrar omkring i den här torsdagen i oktober.

Mycket hände i det Lydmanska huset under 1900-talet och stenhuset vid torget har förändrats och byggts om i flera repriser.

Gammalt bli nygammalt

Nu 2018 pågår ett stort arbete med att åtminstone till en del återskapa det som konsul Carl-Gustaf Lydman en gång lät bygga.

Det är bröderna Arthur Aminoff och Philip Aminoff som genom bolaget Pilviken numera äger huset och står bakom projektet med att rusta upp huset i ett sånär ursprungligt skick.

vägg
Många lager har skrapats fram. vägg Bild: Veronica Montén / Yle Västnyland,Ekenäs,rådhustorget

Under min rundtur i huset berättar Arthur Aminoff för mig att han är antikhandlare. Där fick jag också det klara beviset på att gamla saker inklusive gamla hus ligger hans hjärta nära.

Han berättar att arbetet med att riva lager i det Lydmanska huset just nu är på slutrakan.

- Idén är inte att vi renoverar och återskapar allt, men nu vet vi vad som finns. Vi börjar förstå hur det har sett ut ursprungligen.

- Framförallt när man tar bort alla de här lagren, det är ju höjda golv och sänkta tak, så har vi en situation där vi kan se var människan har varit så lat att hon har låtit någonting bli kvar. Vi har hittat mycket mer än vi trodde, berättar Arthur Aminoff.

Lydmanska huset
Här syns hur taken har sänkts och nu höjts igen. Lydmanska huset Bild: Veronica Montén / Yle Västnyland,Ekenäs,rådhustorget

Varför ville ni köpa just det här huset?

- Det är ju ett otroligt fint hus ursprungligen. När det byggdes var det Ekenäs första stenhus. Det är ett pampigt och stort hus ritat av Konstantin Kiseleff. Han var lite av en hovarkitekt här i Ekenäs. Han har också ritat Seminariet och brandtornet.

- Vi följde med hur det här huset tömdes tills det bara fanns ett litet rum i övre våningen som var uthyrt. Hela resten av fastigheten var tom. Då väcktes intresset och så förhandlade vi med säljaren nästan ett år.

Lydmanska huset
Utsikt från vinden. Lydmanska huset Bild: Veronica Montén / Yle Västnyland,Ekenäs,rådhustorget

Inget verkar kunna stoppa Arthur Aminoff när han väl kommer i gång med att berätta historier kring huset.

Han för också tydligt fram sin förundran över hur folk under 1900-talet skoningslöst har förstört en så historiskt värdefull byggnad.

- Det har förstörts med mycket pengar. Man måste nog säga att handelslaget (som ägde huset från slutet av 1920-talet) har varit ganska aktivt. De här stora ingreppen har gjorts på 1920- 50- och 80-talen. Man har slängt ut 23 kakelugnar, tagit bort bärande väggar och tagit bort de gamla skorstenarna.

- Det är enorma ingrepp som har gjorts. Emellanåt blir man nästan gråtfärdig och frågar varför. På 50-talet var fasaden mot torget mer eller mindre en glasfasad. Man gick in på mitten av huset och det har i sin tur lett till att man har sprängt bort de fantastiska källarvalven. Nu finns där cementbalkar i stället.

Trappa
Väggen vid trappan och färgsättningen har försiktigt skrapats fram. Trappa Bild: Christoffer Westerlund / Yle Västnyland,Ekenäs,rådhustorget

När allting är färdigt är tanken att det ska finnas tre lägenheter i huset och en butikslokal.

Jag frågar Aminoff när det är tänkt att projektet ska vara slutfört och han ger mig en försiktig gissning på 2020.

Kostnaderna för ett sådant här projekt är något som var och en av oss är nyfiken på, men Aminoff avslöjar inte ens någon ungefärlig summa.

- Det vet vi nog först sedan när projektet är klart. Det är väl i det skedet som man endera får gratulera oss eller bara skaka på huvudet, småskrattar Aminoff.

Anita Sandholm efterlyser bilder som är tagna inne i det Lydmanska huset. Om du har fotografier kan du ta kontakt på adressen anita.sandholm@yahoo.se.

Rättelse 15.10 kl.6.10: Flera hundra år gamla golv har rättats till över hundra år gamla golv.

Läs också