Hoppa till huvudinnehåll

Inget utkast till brexitavtal trots förhoppningar under söndagen - EU och Storbritannien oense om irländska gränsen

EU:s brexitförhandlare Michel Barnier (till vänster) och den brittiska brexitministern Dominic Raab i Bryssel den 6 september 2018.
EU:s brexitförhandlare Michel Barnier (till vänster) och den brittiske brexitministern Dominic Raab i Bryssel den 6 september 2018. EU:s brexitförhandlare Michel Barnier (till vänster) och den brittiska brexitministern Dominic Raab i Bryssel den 6 september 2018. Bild: AFP / Lehtikuva Michel Barnier,Dominic Raab,Brexit

Oenighet om gränsen mellan Irland och Nordirland satte stopp för försöken att nå en preliminär överenskommelse om ett brittiskt utträde ur Europeiska unionen.

Nyhetssajten Politico rapporterade på söndagen med hänvisning till EU-källor att EU:s och Storbritanniens förhandlare nått en överenskommelse i frågan, men i stället meddelade EU och Storbritannien att det blir en paus i förhandlingarna fram till toppmötet i Bryssel under den kommande veckan.

Det är enligt nyhetsbyrån Reuters oklart vad ledarna för de 27 EU-länderna kan enas om då de samlas på onsdag, en dag före torsdagens toppmöte som också Storbritanniens premiärminister Theresa May deltar i.

Det brittiska brexitministeriet meddelade på söndag kväll att parterna har gjort framsteg i brexitförhandlingarna, men att det finns olösta frågor om gränsen mellan Irland och Nordirland.

Enligt brexitministeriets talesman är Storbritannien fortfarande fast beslutet att nå framsteg under toppmötet i Bryssel.

Den brittiske brexitministern Dominic Raab reste på söndagen överraskande till Bryssel för att förhandla med EU:s förhandlare Michel Barnier. Beskedet väckte förhoppningar om framsteg i förhandlingarna, men Barnier twittrade efter mötet att det trots intensiva försök återstår problem, bland annat angående den omtalade gränsen.

Båda parter vill undvika gränskontroller vid gränsen mellan EU-landet Irland och Nordirland som tillhör Storbritannien, men parterna är oense om hur det här ska åstadkommas.

Diplomatkällor bekräftar att man har ställt in ett planerat möte där företrädare för EU-ländernas ledare skulle ha gått igenom ett utkast till ett brexitavtal.

Det är mindre än sex månader kvar till brexit som går av stapeln den 29 mars 2019.

Källor: Reuters, AFP

Läs mera:

Den irländska gränsen står i centrum för brexitförhandlingarna – men varför är den så viktig att den till och med kan utlösa våld?

Om ett drygt år ska Storbritannien lämna EU. Landgränsen på Irland har blivit en brännhet fråga i brexit-förhandlingarna. Det handlar om vardagen för tiotusentals människor - och i bakgrunden finns också en oro för våldsamheter.