Hoppa till huvudinnehåll

Kommentar: #metoo är bara toppen av det amerikanska isberget

Kommentar: Mette Nordström
En metoo-demonstration utanför Trumps hotell i New York i december 2017 Kommentar: Mette Nordström kommentarer,#metoo

Tystnadskulturen har brutits på ett revolutionerande sätt, men inte för alla. När #metoo-rörelsen firar framgångar i USA finns det också områden där det är enklare att få terapi efter en våldtäkt än att få förövaren bestraffad, skriver Yles förra Washington-korrespondent Mette Nordström.

Sergeant Laura Sellinger ville själv betona att hon varken hade flirtat eller klätt sig utmanande. Det var jeans, tröja och en baseballmössa som gällde den där utekvällen inför militärövningen i Sydkorea.

Ändå blev hon drogad och våldtagen av en soldatkollega.

När vi träffas för en intervju i ett hotell i Washington är jag inte helt säker på vad som är sorgligast. Att hon, som så många våldtäktsoffer, känner att hon behöver förklara sitt beteende och utseende.

Eller det att hon aldrig fick upprättelse. Bevisen bara försvann och utredningen lades ner trots att förövaren erkände.

Eller kanske det att hotellet den här dagen är fyllt av kvinnliga soldater som hade upplevt sexövergrepp.

Bara en bråkdel av sexövergreppen inom militären rapporteras vidare

Då #metoo-avslöjandena förra året slog ner i nöjes- och mediebranschen i USA hade det redan gått långt över tjugo år sedan den amerikanska militärledningen förklarade nolltolerans mot sexuellt våld.

Med dålig framgång, får man väl påstå.

Eller vad sägs om uppskattningsvis cirka 20 000 nya fall av sexövergrepp inom de väpnade styrkorna varje år?

Bara en bråkdel rapporteras vidare, så den officiella statistiken från förra året var 6769 fall. Det var en märkbar ökning av antalet anmälningar, och försvarsministeriet Pentagon tolkade det genast som ett framsteg.

De kvinnliga soldaternas intresseorganisation SWAN tyckte annorlunda. De påpekade att det i själva verket var allt färre förövare som fick ett straff ifjol, bara fyra procent.

Så var brister det när otaliga åtgärdsprogram och kongressförhör, åratal av medierapportering och till och med en skakande dokumentärfilm inte tycks ha någon effekt?

En orsak är att offren ofta är så rädda för hämnd att de överhuvudtaget inte vågar rapportera övergreppen.

Och den rädslan blir bara starkare av att militärbefälet har rätt att gå emot domstolsbeslut, förövaren kan med andra ord gå fri ifall befälet så vill.

Våldtäkter på campusar kan bli svårare att utreda

Militären är dessutom inget specialfall. Inom den amerikanska universitetsvärlden talar man om en ”våldtäktskultur”.

I svallvågorna av #metoo känns det nästan overkligt att följa med debatten om Trumpadministrationens nya regler för högskolor.

De argaste säger att man medvetet försämrar våldtäktsoffrens ställning och minskar universitetens ansvar att utreda övergrepp.

För i den systematiska nedmonteringen av Obamatidens politik, handlar det också den här gången om att göra sig av med de regler som infördes då.

Då kommer man också närmare försvarsmaktens vardag, det vill säga att allt färre studerande vågar träda fram och berätta vad de har utsatts för.

Senatsförhören med domarkandidaten Brett Kavanaugh avslöjade djuprotade attityder mot kvinnor

Som bäst pågår rättsprocessen mot Hollywoodmogulen Harvey Weinstein. TV:ns myspappa Bill Cosby har redan fått sitt fängelsestraff. Inflytelserika herrar avgår till vänster och höger.

Det går inte att förneka att #metoo på ett omvälvande sätt har skakat tystnadskulturen i USA. Men utmaningarna är fortfarande många.

Där till exempel delstaten och staden New York har infört landets strängaste regler mot sexuella trakasserier på arbetsplatser och många andra delstater följer i liknande fotspår är situationen en annan i kongressen.

Senatsförhören med domarkandidaten Brett Kavanaugh avslöjade djuprotade attityder mot kvinnor som påhejas av Vita Huset. Lyckades han kanske skapa ett #metoo-ögonblick för anklagade män, som en del vill påstå?

På nationell nivå har det däremot varit svårt att få nya lagar mot sexuella trakasserier när de folkvalda inte ens har kunnat enas om ett regelverk som gäller övergrepp på den egna arbetsplatsen, kongressen.

Men medvetenheten är nu så stor, och världsomfattande, att det borde få effekter också inom så svåra sektorer som militären, fast det kan kräva en längre tid.

Eller för att låna sergeant Sellingers varnande ord: De våldtäktsmän som går fria kommer en dag att vara våra grannar.

#metoo-kväll i Yle Vega och Yle Arenan måndag 15.10 klockan 17.30–19.