Hoppa till huvudinnehåll

Norrena & Frantz: Hur prata om pengar med partnern utan att det blir tjafs?

man och kvinna sitter vid ett bord och skriker åt varandra
Vi hade tänkt titta på Vår bästa tid är nu. Men som vanligt sitter vi vid en ljusblå spargris och gapar. Suck. man och kvinna sitter vid ett bord och skriker åt varandra Bild: Ivan Chiosea / Alamy/All Over Press ekonomi,Privatekonomi,besparingar,relationer,gräl

Jag kan ärligt talat inte komma på ett jobbigare diskussionsämne än pengar. Ekonomisnack får det att knyta sig i magen på mig, och det här gäller faktiskt oavsett om jag har pengar på kontot eller inte.

Allra värst är det att diskutera sådana penningfrågor som inte bara berör mig utan också någon annan. Oftast blir det förstås då min man.

Dyrt att bli vuxen

När maken och jag träffades för femton år sedan hade vi väldigt varierande inkomster.

Jag var frilans på radion, vilket innebar att jag ibland knappt hade någon inkomst alls, medan jag nästa månad kunde få en (i mitt tycke då) enorm lön med söndags- och kvällsersättningar. Jackpot!

Just då kändes inte det här med ekonomi speciellt problematiskt. Vi levde billigt och den som råkade ha pengar på kontot betalade matinköp och dylikt. Ibland kanske någondera var lite extra galant och bjöd på bio eller köpte en vinflaska som kostade mera än 10 euro.

"Måste du köpa så himla dyr deodorant när det är min tur att betala?"

Men med alla vuxna utgifter, såsom bostadslån, försäkringar, dagisavgifter och personbilar, är det inte lika lätt att sorglöst putta det ekonomiska ansvaret fram och tillbaka.

Mannen och jag har haft många löjliga och oftast väldigt onödiga pengagräl under våra år tillsammans.

Tjafset har kunnat vara både på deodorantnivån och gälla större bekymmer, såsom en oväntad restskatt.

Pengar = stress

I dag har vi en överenskommelse om hur vår gemensamma ekonomi egentligen ska se ut så att vi båda tycker det känns rättvist och kontrollerat men samtidigt så pass fritt att vi inte behöver be varandra om lov vid varje litet inköp.

För det mesta fungerar vårt system riktigt bra, men ändå blir jag lika bitter och irriterad varje gång någon oförutsedd utgift gör att vi måste ta ett moget penningsnack där hemma.

Jag hatar att prata om pengar, helt enkelt!

Det är nästan så jag drar mig för de kommande avsnitten av relationspodden Norrena & Frantz.

För nu kavlar vi upp ärmarna och breder ut kontoutdragen över köksbordet.

Leende man och kvinna med räknemaskin
Åh älskling! Det finns ingen som är så flink som du när det gäller att betala bilförsäkringen, restskatten och föräldraföreningens årsavgift! Puttenutt! Leende man och kvinna med räknemaskin Bild: LightField Studios Inc. ekonomi,pengar,relationer,äktenskap

Du som lever i ett parförhållande, berätta hur ni gör då det gäller den gemensamma ekonomin!

Grälar ni om pengar? Hurdana saker blir det mest tjafs om? Vem tar mera ansvar för ekonomin i er relation? Struntar ni i att ha en gemensam ekonomi och kör på med varsitt system?

Hur ska man göra om den ena parten har mycket högre inkomst än den andra? Eller om den ena föräldern stannar hemma med eventuella barn medan den andra arbetar?

Vi kommer att ta upp ämnet i det poddavsnitt som publiceras den 20 oktober kl 07.00. Veckan därpå går vi vidare genom att prata om pengar och vänskapsrelationer.


Du får som vanligt självklart vara anonym! Din berättelse kan läsas upp i podden eller publiceras i redigerad form på svenska.yle.fi.

Pengar i parförhållandet - hur går det till hos er?

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje