Hoppa till huvudinnehåll

Putinkritikern Navalnyj är på fri fot igen

Alexej Navalnyj.
Alexej Navanyl (klädd i blått) fotograferad i september då han var fri en kort stund innan han fängslades på nytt. Alexej Navalnyj. Bild: All Over Press/YURI KOCHETKOV Aleksej Navalnyj,Ryssland,alexej navalnyj

Efter två på varandra följande fängelsedomar och 50 dagar bakom lås och bom är Alexej Navalnyj en fri man. Han inledde friheten med att kritisera Putins administration.

Tidigat på söndag morgon fick den ryska oppositionsledaren, antikorruptionsaktivisten och Kremlkritikern Alexej Navalnyj lämna fångenskapen i Moskva.

Navalnyj har suttit av både ett tre veckor långt straff och före det ett månadslångt straff för att ha ordnat olagliga demonstrationer.

Genast efter fångenskapen fick landets ledning en känga av Navalnyj.

- Under de 50 dagar jag har suttit i fängelse har vi sett ännu fler bevis på att den här regimen är på fullständig nedgång.

När Navalnyj pratade om nedgång nämnde han både Rysllands underrättelseverksamhet utomlands och den misslyckade raketuppskjutningen med en bemannad, rysk rymdraket.

Kan bli långt fängelsestraff

Navalnyjs anhängare befarar att det faktum att Navalnyj fick två domar som följde på varandra ger myndigheterna orsak att inleda brottsundersökningar, vilket kan leda till betydligt längre straff.

Enligt Amnesty International är Navalnyj en samvetsfånge och enligt organisationen har han inte begått något brott.

Navalnyj blev känd när han organiserade stora demonstrationer mot Putin åren 2011 och 2012.

Han försökte ställa upp som presidentkandidat i det ryska valet i mars, men han fick inte bli kandidat.

Läs också