Hoppa till huvudinnehåll

Rullstolarna bromsar inte pionjärfamiljen Lundell – nu väntar historisk resa: ”Har gett mycket innehåll i vårt liv”

Jag satsar allt jag kan på det här, säger Alex Lundell som tillsammans med sin lillebror Aaron ingår i FC Inter Powerchairs banbrytande lag i elrullstolsfotboll. Grenen är krävande men samtidigt oerhört givande för Pargasfamiljen Lundell.

Det hela började hos familjen Lundell i Pargas för snart tio år sedan. Alex ville ha en bollsport att spela och pappa Erik byggde en kofångare av trä framtill på sonens rullstol.

– Vi sparkade utanför huset på asfalten och sen hittade vi sporten på Youtube och lagade en prototyp på spelstolen, berättar Erik Lundell i Sportmagasinet.

– Det hände nog inte så jättemycket då, minns nu 14-åriga Alex. Vi hade en gammal rullstol vi fixat till och spelade med en gympaboll ute på gården. Nu är det mycket mer fartfyllt.

Grenen är elrullstolsfotboll, som under de senaste åren sakta men säkert växt i Finland. Nu är spelutrustningen anpassad till grenen och Lundells lag FC Inter Powerchair är på väg mot en historisk resa till Danmark – och i vår väntar en minst lika historisk EM-turnering på hemmaplan.

Pionjärfamiljen Lundell spelar en nyckelroll i allt det ovannämnda.

Alex Lundell på FC Inter Powerchairs träningar.
Alex Lundell på FC Inter Powerchairs träningar. Bild: Yle/Janne Isaksson Powerchair Football,alex lundell

Alex och hans lillebror Aaron har diagnosticerats med spinal muskelatrofi, det vill säga ryggmärgsrelaterad muskelförtvining – och är båda flerfaldiga finländska mästare i elrullstolsfotboll.

Hela familjen är starkt involverad i grenen. Pappa Erik Lundell är tränare för FC Inter och Finlands landslag, och var för fem år sedan med och grundade det inhemska grenförbundet, medan mamma Ewa Lundell sitter med i det europeiska elrullstolsförbundet och är något av allt-i-allo i Inter.

– Det här är hela familjens fritidsintresse. Fritiden går nog egentligen åt till den här sporten. Dels till FC Inter Powerchair, dels till landslaget och dels till utvecklandet av grenen i Finland. Men det är jättegivande, säger Erik.

– Det här väldigt viktigt för oss, fortsätter Ewa. Våra barn kan inte syssla med så många sporter och dom är så ivriga, man ser på att dom njuter och det är helt härligt att se att dom faktiskt är bra på nånting och får vänner. Det har gett mycket innehåll i vårt liv.

Ewa Lundell hjälper sin son Alex Lundell.
Ewa Lundell gör sonen Alex redo för träning. Ewa Lundell hjälper sin son Alex Lundell. Bild: Yle/Janne Isaksson Powerchair Football,ewa lundell

Erik Lundell valdes 2017 till årets gräsrotstränare av Finlands bollförbund. I motiveringen stod det bland annat att Lundell är en entusiastisk och passionerad tränare som vill göra fotboll tillgängligt för alla.

– Det här ger mycket glädje. Att se pojkarna bli bättre, se dom lyckas. Tillsammans får vi uppleva glädje och ibland besvikelse, men det hör också till.

– Men framför allt är det tävlingen. Man märker på pojkarna när vi åker på turnering att dom åker för att vinna. Och det gör nog jag också som tränare, skrattar Erik till.

Glada och överlägsna

Elrullstolsfotboll spelas med tre utespelare plus målvakt samtidigt inne på planen, som är lika stor som i basket. Grenen avgörs inomhus och bollen är större och mjukare än en vanlig fotboll.

– Det är fotboll för personer som sitter i elrullstol. Inte är pojkarna elrullstolsfotbollsspelare, utan dom är fotbollsspelare. Dom tävlar på sitt sätt i fotboll och reglerna är så långt som möjligt likadana som i springande fotboll, förklarar Erik Lundell.

Erik Lundell tränar FC Inter Powerchair.
Erik Lundell sätter mycket fokus på fasta situationer, där Inter är speciellt effektivt. Erik Lundell tränar FC Inter Powerchair. Bild: Yle/Janne Isaksson Powerchair Football,erik lundell

FC Inter har dominerat FM-serien sedan starten. Åbolaget har tre raka FM-guld och vann förra säsongen alla åtta matcher mot HJK från Helsingfors och TPV från Tammerfors med målskillnaden 27–1.

– Vi spelar bra tillsammans och på träning lär vi oss alla detaljer, berättar Léo Järvi som var förra säsongens näst bästa målskytt med nio fullträffar bakom lagkompisen Onni Martikainen på tolv.

– Vi har väldigt bra laganda och skickliga spelare, fyller Alex Lundell på.

Alex är Inters äldsta spelare med sina fjorton år och Léo yngst med sju. Erik Lundells spelargarde är FM-seriens yngsta, men samtidigt överlägset mest framgångsrika. Laget tränar tillsammans en gång per vecka.

Leo Ritola vaktar målet, FC Inter Powerchairs träningar.
Leo Ritola vaktar målet, FC Inter Powerchairs träningar. Bild: Yle/Janne Isaksson Powerchair Football,leo ritola

– Pojkarna är jätteengagerade och alla vill utvecklas. Alla kommer på träning jätteflitigt och gör det glada, och för mig är det viktigt att dom också åker hem glada. Vi offrar ofta den sista kvarten till att göra något lekfullt, så man far hem och är glad och skrattar.

Hur viktigt är det för dig som tränare att spelarna har roligt?

– Jag anser att det är bland det viktigaste som finns. Inte minst för att lära sig alla taktiker, för det här är ett jättetaktiskt spel. Får man spelarna att njuta och ha roligt lär dom sig också bättre, resonerar Lundell.

”Bättre än att bara sitta hemma”

Elrullstolsfotbollen har i dagsläget knappt 30 aktiva spelare i Finland. Målet är att få ett nytt lag med i FM-serien per år och till exempel VPS kan inom kort komma att ansluta.

Den största tröskeln för nya spelare är utrustningen, en rullstol tillverkad eller ombyggd för fotboll, som kostar. Inter har extra stolar som nybörjare kan låna för att pröva på grenen innan de satsar på eget ekipage.

Aaron Lundell ger en hörna, FC Inter Powerchairs träningar.
Aaron Lundell ger en hörna. Aaron Lundell ger en hörna, FC Inter Powerchairs träningar. Bild: Yle/Janne Isaksson Powerchair Football,aaron lundell

Alex Lundell rekommenderar grenen varmt.

– Det är en väldigt rolig sport. Man får spela mycket, köra mycket och man måste tänka ut många olika situationer. Till exempel i hörnor måste man direkt veta vart man ska fara så man kan få passningen.

Hur viktig är fotbollen för dig?

– Det är nog helt roligt att kunna göra nånting annat än att bara sitta hemma och inte riktigt göra nånting. Jag satsar allt jag kan på det här, säger Alex.

Möter världsspelare i Danmark

Elrullstolsfotbollen i Finland når två viktiga milstolpar under det kommande dryga halvåret. Nästa vecka deltar FC Inter i Europas toppturnering Champions Cup i Danmark och i maj väntar EM på hemmaplan.

Tio lag från sex olika länder medverkar i Champions Cup. I gruppspelet som pågår från måndag till onsdag ställs Inter mot danska Ballerup Skovlunde, engelska Aspire, franska Grafteaux och irländska Midlands United.

– Det blir jättestort. Vi får spela mot Europas bästa spelare, vissa världens bästa spelare. Vi kommer att lära oss mycket genom att spela mot sammansvetsade lag och bättre spelare som spelat i 10-15 år. Vi ska först och främst ha roligt.

– Det är ett viktigt steg som behövs för att vi igen ska få det där nästa steget, så det blir mer trovärdigt, säger Erik Lundell som hoppas elrullstolsfotbollen ska rida på paraidrottens inhemska tillväxtboom.

FC Inter Powerchairs träningar.
FC Inter Powerchairs träningar. Bild: Yle/Janne Isaksson Powerchair Football,erik lundell

Alex Lundell och Léo Järvi ser fram emot att mäta sig med utländska elitspelare.

– Det är en jättestor grej, jag har nog tänkt mycket på det under den senaste tiden. Det blir spännande, säger Järvi som hoppas kunna följa med andra lag och lära sig nya tekniker och strategier.

Inter hör inte till favoriterna i Danmark, där motståndarna i regel är vuxna män och kvinnor.

– Jag hoppas vi åtminstone inte blir sist. Men framför allt kommer jag att lära mig mycket mer hur man spelar mot mer erfarna spelare, säger Alex som inte räds att möta äldre.

– Nog har vi vuxna i Finland också och vi har vunnit över dom. Inte är det så stor skillnad, det beror bara på kunskapen.

Häftig landslagsupplevelse

I maj klär Alex Lundell på sig landslagsdressen när Finland för första gången medverkar i EM. Detta dessutom på hemmaplan, då Europas bästa nationer samlas i Pajulahti i slutet av maj.

– Det är jättestort för oss inom sporten och det kommer att bli en helt suverän fotbollsfest, gläder sig Erik Lundell som tränar sonen Alex även i landslaget.

– Det blir häftigt att få spela med landslaget, säger Alex. Det är otroligt att dom kommer hit till Finland. Vi har inte spelat så länge som vissa andra länder och ändå kommer mästerskapen hit.

Mera om elrullstolsfotboll, FC Inter Powerchair och familjen Lundell i Sportmagasinet på Yle Fem på onsdag klockan 19.00 (repris på torsdag kl. 11.30) eller på Arenan redan nu (klicka på artikelns huvudbild).

Följ med FC Inter Powerchair på Facebook här och se deras matcher i Champions Cup här.

Läs också