Hoppa till huvudinnehåll

Curt Lundmark har varken glömt Jokerits mästerskapsfirande eller VM-finalförlusten 1995: "Att Finland fick fira guld på Sergels torg gjorde mig grön av ilska"

Curt Lundmark i spelarbåset.
Petri Varis (till höger) var en nyckelspelare i Curt Lundmarks Jokerit 1996–1997.- Curt Lundmark i spelarbåset. Bild: Valery Sharifulin / TASS / All Over Press Curt Lundmark

Curt Lundmark var på 90-talet en av de hetaste hockeytränarna i Europa. Landslagskarriären tog slut i Globen 1995 och tränarkarriären avmattades några år senare efter att på kort tid ha sparkats av Harry Harkimo två gånger om. Landslagsminnena väcker fortfarande känslor hos 74-åringen. Vi vann VM-guld i Åbo, inte fan firade vi guldet på ett torg där, säger han till Expressen.

Som assisterande landslagstränare blev det två VM-guld på två försök år 1991 och 1992. Under de två därpå följande säsongerna som förbundskapten för Tre Kronor blev saldot ett OS-guld (1994), två VM-silver (1993 och 1995) och ett VM-brons (1994).

Vi vann VM-guld i Åbo, inte fan firade vi guldet på ett torg där.

Landslagskarriären avslutades på hemmaplan mot en annan "Curre", Curt Lindström, som lotsade Finland till sitt första VM-guld någonsin. Lundmark drog inte alltid jämnt med Rickard Fagerlund, något av Sveriges motsvarighet till Kalervo Kummola, som ledde det svenska hockeyförbundet mellan 1983 och 2002.

– Vi förlorade VM-finalen mot Finland i Globen 1995 och den kvällen var jag jävligt besviken på förbundet när de lät Finland fira sitt guld på Sergels torg. Dit släpper man inte in fienden, som förbundet gjorde.

– Vi vann VM-guld i Åbo, inte fan firade vi guldet på ett torg där. Att Finland fick fira guld på Sergels torg gjorde mig grön av ilska.

"Vi hade inget motvapen"

Han beskriver Finlands unga succékedja som karriärens svåraste motståndare.

– Finlands Knatte, Fnatte och Tjatte-kedja med Saku Koivu, Jere Lehtinen och Ville Peltonen var fantastiskt bra när Finland vann VM-guld. Så djävulskt spelskickliga alla tre. Vi hade inget motvapen.

Ville Peltonen, Saku Koivu och Jere Lehtinen 20 år efter VM-guldet.
Ville Peltonen, Saku Koivu och Jere Lehtinen 20 år efter VM-guldet. Ville Peltonen, Saku Koivu och Jere Lehtinen 20 år efter VM-guldet. Bild: Matti Raivio / All Over Press Ville Peltonen,Saku Koivu,Jere Lehtinen

Efter VM-silvret blev det en säsong i tyska Berlin (1995–1996) innan Lundmark tog över Jokerit efter Hannu Aravirta som blev förbundskapten i Finland.

Det värsta partaj jag varit med om.

Grundserieettan Jokerit förlorade säsongen 1996–1997 inte en enda match i slutspelet. Det blev 3–0, 3–0 och 3–0 mot Tappara (kvartsfinal), Ilves (semifinal) och TPS (final).

– Vi vann guld, vi vann varenda match i slutspelet. Då var det segerfest i fem dagar efteråt. Det värsta partaj jag varit med om, säger Lundmark.

Fick sparken av Harkimo två gånger

Framgången räckte inte för Jokeritchefen Harry Harkimo som lät Lundmark gå på grund av för dålig framgång internationellt.

– Jag var besviken då vi inte nådde framgång i EHL. Det känns som att jag är den enda som tar den på allvar, sade Harkimo då till Helsingin Sanomat.

Sakari Pietilä ersatte Lundmark hösten 1997 då Jokerit flyttade till sin nya arena i Böle.

– Jag ville riva språkbarriären. Med facit i hand fattade jag ett felbeslut. Spelarna betraktade inte språkbarriären som ett så stort problem som jag, motiverade Harkimo sitt beslut.

I mitten av 90-talet tränade Curt Lundmark såväl Tre Kronor som Jokerit.
I mitten av 90-talet tränade Curt Lundmark såväl Tre Kronor som Jokerit. I mitten av 90-talet tränade Curt Lundmark såväl Tre Kronor som Jokerit. Bild: imago sportfotodienst/ All Over Press Curt Lundmark

Ligasäsongen var ändå bara en dryg månad gammal då Pietilä fick gå och Lundmark var tillbaka i Helsingfors.

– Jag är inte nöjd med resultaten men jag vill inte erkänna att vi misslyckats med värvningarna, konstaterade Harkimo.

I februari gav Harkimo den då 54-årige Lundmark sparken för andra gången på ett år då Hannu Kapanen tog över. Säsongen slutade med FM-brons för Jokerit då lokalkonkurrenten HIFK vann mästerskapet i överlägsen stil.

"Den mörka kostymen hänger framme"

Det sista tränarjobbet blev ett inhopp i SHL-klubben Leksand våren 2006.

– Efter det kände jag verkligen att jag var klar. Det var ingen rolig tid. Några av spelarna brydde sig om Leksand. Många andra hade redan klart med andra klubbar. Det var ett själlöst lag i en förening som hade tappat bort sig.

Jag mår bra. Jag känner mig i fin form.

Efter det har den nu 74-årige Lundmark främst jobbat med sitt företag och försökt hålla sig i form.

– Jag går och joggar på löpband. Och så blir det styrketräning. Vi är ett gäng gubbar som kör tillsammans tre gånger i veckan på ett gym här i Västerås. Jag mår bra. Jag känner mig i fin form.

– Många vänner och bekanta har gått bort, det är nästan så att den mörka kostymen hänger framme.