Hoppa till huvudinnehåll

Esbo höjer barnträdgårdslärarnas löner

Overaller i dagistambur.
Esbo vill locka barnträdgårdslärare till staden genom att höja lönerna. Overaller i dagistambur. Bild: Yle/Marie Söderman overaller

Esbo följer Vandas och Helsingfors exempel och höjer barnträdgårdslärarnas löner från och med år 2019. Lönerna höjs med 175 euro.

Vanda beslutade om att höja lönerna för barnträdgårdslärarna i somras och Helsingfors meddelade tidigare i oktober att staden höjer barnträdgårdslärarnas löner.

Också Grankulla planerar att höja barnträdgårdslärarnas löner.

Månadslönen för barnträdgårdslärare i Esbo blir från och med nästa år nästan 2 600 euro. Esbo höjer också de uppgiftsrelaterade lönerna för flera yrkesgrupper inom småbarnspedagogiken och social- och hälsovården.

För en del av socialarbetarna ökar lönen till exempel med cirka 163 euro och inom hemvården höjs närvårdarnas löner med 55 euro i månaden.

I ett pressmeddelande uppger Esbo stad att löneförhöjningarna inom undervisningsbranschen riktas till speciallärare. Rektorer ska i fortsättningen också få dela ut anslag till lärare som utför "utvecklingsarbete".

– Vi tänker särskilt på Esbos konkurrenskraft på arbetsmarknaden, säger personaldirektören Kimmo Sarekoski vid Esbo stad i pressmeddelandet.

Löneförhöjningarna kostar staden cirka 6,8 miljoner euro per år.