Hoppa till huvudinnehåll

Kommentar: Centerledaren Annie Lööfs svåra val - ska hon äta upp sin sko nu?

Annie Lööf
Annie Lööf Annie Lööf

Annie Lööf (C) har sagt att hon hellre äter upp sin högra sko än sätter sig i samma regering som Socialdemokraterna. Nu kommer Stefan Löfven (S) med lock och pock att försöka övertala henne till sin sida i alla fall, skriver Svenska Yles Nordenkorrespondent Linda Söderlund.

Efter att Moderatledaren Ulf Kristersson gick ända in i kaklet (hans eget favorituttryck), är det som väntat Socialdemokraternas Stefan Löfven som får chansen att försöka sy ihop en regering i Sverige.

För knappt tre veckor sedan röstade riksdagen som bekant bort hans gamla regering och nu skulle det gälla att i stället presentera någonting nytt och fräscht - en regering som riksdagen kan godkänna.

Ska hon låta sig lockas av Stefan Löfvens löfte om guld och gröna skogar (för lockbetet måste nog vara riktigt stort)

I den nya, fräscha regeringen vill Löfven försöka få med mittenpartierna Centerpartiet och Liberalerna.

Lyckas han med det här får han två flugor i en smäll: han blir statsminister på nytt och han splittrar borgerliga Alliansen.

Vad är värre för Lööf: Sverigedemokraterna eller Socialdemokraterna?

För Centerledaren Annie Lööf är det här ett svårt val. Ska hon låta sig lockas av Stefan Löfvens löfte om guld och gröna skogar (för lockbetet måste nog vara riktigt stort) eller ska hon stå fast vid att Centerpartiet inte vill skiljas från borgerliga Alliansen?

Annie Lööf har sagt att hon hellre äter upp sin högra sko än sätter sig i samma regering som Socialdemokraterna.

På en presskonferens i lördags lät hon ändå förstå att hon trots allt kan tänka sig en samlingsregering, med Alliansen och Socialdemokraterna.

Stefan Löfven är en erkänt skicklig förhandlare, men Socialdemokraterna är också kända för sin ångvältspolitik

Lööf har också varit tydlig med att hon under inga omständigheter kan godkänna en regering som är beroende av Sverigedemokraterna, och det löftet har hon hållit.

Hon var med och såg till att Ulf Kristersson (M) inte blev statsminister, för hans regeringsalternativ hade betytt att Jimmie Åkessons Sverigedemokrater hade fått inflytande.

Det här är åtminstone det som gäller “just nu”, ett uttryck som Lööf ofta använder. Det antyder att ståndpunkterna kanske kan ändra längs med hösten, ifall regeringssonderingarna fortsättningsvis går trögt och ett nyval står inför dörren.

Har Lööf starka tänder och hur smakar hennes sko?

Men ännu är det långt till nyval. Ulf Kristersson (M) misslyckades visserligen som regeringssonderare och det blev ingen statsministeromröstning i riksdagen, men det betyder också att det fortfarande finns fyra statsministeromröstningar kvar innan nyval kan bli aktuellt.

Vad är det då som Löfven kan försöka locka Lööf med? Socialdemokraterna måste vara beredda på att kompromissa, men kan de till exempel gå med på skattesänkningar, så som Lööf vill?

Partierna står långt ifrån varandra på många områden, det gäller bland annat skattepolitik, arbetsmarknad och Natomedlemskap.

Stefan Löfven är en erkänt skicklig förhandlare, men Socialdemokraterna är också kända för sin ångvältspolitik och att alltid få sin vilja igenom.

Och så funderar jag förstås på Lööfs högra sko. Hur smakar den och har Lööf tillräckligt starka tänder? Är det värt att tugga i sig skon och gå över blockgränsen till Stefan Löfven?

Det här funderar nog Annie Lööf på också.

Läs mera:

Socialdemokraternas Stefan Löfven får försöka bilda regering - vill bryta blockpolitiken

Efter att Moderatledaren Ulf Kristersson misslyckades i sitt sonderingsuppdrag, går turen nu vidare till Socialdemokraternas ledare Stefan Löfven.