Hoppa till huvudinnehåll

Längtan till naturen och romantik orsaker till att en del väljer ett obekvämare och avsides liv

Traktor vid sandväg
Landsbygdsromantiseringen har pågått redan länge och kan vara en orsak till att en del väljer att flytta från staden till landet. Traktor vid sandväg Bild: Yle/Fredrika Sundén fsbilder,traktorer,landsbygd

Orsaker till att en del familjer, också med små barn, väljer att flytta avsides kan vara en önskan om att leva nära naturen och en romantiserad bild av landsbygden. Men eftersom vi fortfarande är stugfolk så sysslar hela 3 miljoner finländare med det som kallas kontraurbanisering.

Kommunerna vill styra byggandet till städerna och dessutom bygga tätt eftersom det blir mer kostnadseffektivt. Det är billigare att exempelvis bygga näten för vatten, vvs och el då husen ligger nära och lättare att ploga eller föra post.

Kontraurbanisering - tillbaka till naturen

Däremot finns en grupp människor som väljer flytta avsides trots all bekvämlighet i en tätort.Det valet har exempelvis familjerna som bor långt ute i skärgården på Brännskär utanför Nagu gjort och också familjen Munsterhjelm i Snappertuna som lever som på 1950-talet.

Det forskas en del i ämnet och fenomenet som kallas kontraurbanisering.

- Det har en lång tid funnits en romantisering av landsbygden och vad den representerar. Den här första stora gröna vågen kom ju på 70-talet i många västländer. Det har nog att göra med att man vill tillbaka till naturen, säger landsbygdsforskare Kenneth Nordberg.

Man möter ett behov.― Kenenth Nordberg, landsbygdsforskare

Antalet höghus växer men främst blir också bostadsområdena med småhus och radhus fler och större.

- Man kan tolka det som om man möter ett behov. Människor vill ha en egen gård. De blir då mellantinget mellan landet och staden, säger Nordberg.

Forskare.
Kenneth Nordberg, landsbygdsforskare vid Åbo Akademi. Forskare. forskare,Åbo Akademi,Österbotten,landsbygdsforskare

Orsakerna är till att man flyttar hänger ofta ihop med livskvalitet och i samhällen som nått materiell “mättnad” kan de immateriella behoven bli mer betydelsefulla.

Komplicerat och dyrt att skaffa hus ute på vischan

Det är ändå inte helt enkelt att flytta till någon avsides avkrok i en by långt ute på landet eller i skärgården. Ska du bygga ett nytt hus krävs ett undantagslov. Vilket kan bli dyrt.

- Man ska komma ihåg att det alltid är kopplat till kostnader. Hur de fördelas måste man ta ställning till, säger Korsholms utvecklingsdirektör Mikael Alaviitala.

Tjänsteman.
Mikael Alaviitala, utvecklingsdirektör i Korsholm. Tjänsteman. Korsholm,Österbotten,utvecklingsdirektör

Det går inte heller att bosätta sig var som helst, exempelvis går det inte så där bara att göra sin sommarstuga vinterbonad och flytta dit. Orsaken kan förutom olika planbestämmelser vara exempelvis trafikfrågor.

- Det som staten exempelvis inte tycker om är om den anslutningsväg du har från din sommarstuga ut till huvudvägen får en högre frekvens bilar. Då kan det hända att du måste ändra på anslutningen, den kan anses otrygg och det är en kostnad som faller på dig då.

Man ser också över vattenledningsnätet, hur skolskjutsar kan ordnas och hur vägnätet överlag ser ut då exempelvis snö ska skottas.

Så det kan bli dyrt att vara modern eremit?

- Det kan bli komplicerat och kanske också dyrt, säger Alaviitala.

3 miljoner finländare sysslar med kontraurbanisering ibland

Urbaniseringen, det vill säga inflyttningen till städerna i Finland, har varit stor vilket gör att de som flyttar avsides märks väldigt lite i statistiken.

Men i Finland har vi också en alldeles egen form av kontraurbanisering.

- I Finland är det sommarstugorna, second home, som är allt annat än ett marginellt fenomen och det kan räknas in i den här kontraurbaniseringen, säger Kenneth Nordberg.

Antalet sommarstugor har tredubblats sedan 70-talet.

40 procent av Finlands befolkning har idag tillgång till sommarstuga genom att man äger den eller genom att den finns i familjen och man använder den regelbundet. Räknar man ytterligare de som sporadiskt vistas i en sommarstuga så handlar det om 3 miljoner finländare.

En sak som påverkar är att Finland har mycket natur.

- Urbaniseringen var sen i Finland och de flesta människor har ännu en anknytning till naturen. Man är född på landet eller ens föräldrar är födda på landet. Det har funnits behov av att fortsätta vara i naturen. Då har sommarstugorna vuxit fram.

Allt färre vill trots allt äga en sommarstuga idag speciellt om den saknar bekvämligheter, fler än tidigare är intresserade av att hyra eller äga en stuga gemensamt.

Mer om familjer som bor avsides och kontraurbanisering i Närbild på Arenan från söndag 14.10 klockan 20 och i Yle Fem måndag 15.10 klockan 20 (repris tisdag 16.10 klockan 11.00).

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten