Hoppa till huvudinnehåll

Läraren som misstänktes för sexuella trakasserier i Karis åtalas inte

Karjaan yhteiskoulu
Läraren i fråga jobbar i Karjaan yhteiskoulu men har inte varit på jobb sedan utredningarna började i slutet av 2017. Karjaan yhteiskoulu Bild: Yle/Sofia Lindahl Raseborg,karjaan yhteiskoulu

Det finns ingenting som uppfyller kriterierna för att åtal kunde väckas mot den lärare som misstänktes för sexuella trakasserier i årskurs 7-9 i Karjaan yhteiskoulu, meddelar åklagaren.

Det var på en lektion som berörde etik i arbetslivet som anklagelserna mot den misstänkta läraren kom.

Läraren som höll lektionen kände att det var hens plikt att föra vidare det eleverna berättat. Det resulterade i att skolan hörde 25 elever.

Teckningssalen i Karjaan yhteiskoulu.
Eleverna började prata om den misstänkta läraren på en lektion om etik i arbetslivet. Teckningssalen i Karjaan yhteiskoulu. Bild: Marica Hildén / Yle Karis,Västnyland,Raseborg,karjaan yhteiskoulu b huset teckningssalen

På basen av en del av elevernas berättelser fanns det skäl att misstänka läraren för brott. Därför tog Raseborgs stad kontakt med polisen, som inledde en förundersökning.

Stor del rykten

Åklagaren konstaterar att det var ganska stor skillnad på vad eleverna berättat i skolan och vad de berättat för polisen.

När eleverna i polisförhör fick frågor om saker som kommit fram i de första förhören i skolan har det visat sig att en stor del var baserat på rykten.

Det finns ingenting som stöder det att läraren skulle ha uppträtt på ett sexuellt sätt som skulle kunna skada barnens utveckling― Åklagaren i sin motivering

Polisen förhörde 26 elever varav hälften uppgav att de inte upplevt eller ens hört rykten att den misstänkta läraren skulle betett sig olämpligt i skolan.

Sex elever hade inga egna erfarenheter utan de hade bara hört rykten om läraren.

Sju av eleverna berättade att de utsatts för osakligt beteende av läraren eller att de har observerat att läraren bett sig osakligt mot andra elever.

Åklagaren har gått igenom vartenda fall skilt för sig men ser inte det finns något som skulle uppfylla kriterier för att väcka åtal mot läraren.

Frispråkig lärare

Enligt åklagaren kan man på basen av förhören med eleverna få uppfattningen att läraren pratar frispråkigt och till och med oanständigt. Det kan såra en del elever och uppfattas som osakligt.

Men det finns ingenting som stöder det att läraren skulle ha uppträtt på ett sexuellt sätt som skulle kunna skada barnens utveckling, skriver åklagaren i sin motivering.

Elever på en skolgård.
Läraren har inte jobbat i skolan sedan anklagelserna uppdagades i slutet på 2017. Elever på en skolgård. Bild: Yle/Tiina Jensen Karis,Raseborg,undervisning,skolgård,Skola

Bara två föräldrar har meddelat att de eventuellt skulle yrka på straff om ärendet hade gått till åtal. En elev har meddelat att hen eventuellt har ersättningskrav.

Största delen av målsägande har inga krav. Enligt åklagaren tyder det på att de inte sett saken som speciellt betydelsefull.

Läraren fortfarande avstängd

Läraren anmäldes för sexuella trakasserier i november i fjol. Saken utreddes först i skolan och i januari bad Raseborgs stad polisen undersöka fallet.

Läraren misstänktes då för sexuellt utnyttjande av barn, sexuellt antastande samt brott mot tjänsteplikt. Hen nekade till alla anklagelser.

En kvinna står utomhus, ser in i kameran.  Tidig höst.
Staden har ännu inte tagit del av dokumenten från åklagaren, berättar bildningsdirektör Tina Nordman. En kvinna står utomhus, ser in i kameran. Tidig höst. Bild: Christoffer Westerlund / YLE Raseborg,bildning,bildningsdirektörer,tina nordman

Läraren har inte varit på jobb sedan hen anmäldes. Enligt stadens bildningsdirektör Tina Nordman är läraren fortsättningsvis avstängd.

Nordman berättar att hon läste nyheten om att åtalet lagts ner i tidningen. Staden har ännu inte fått dokumenten från åklagarämbetet.

- Fram tills att vi får materialet kan vi inte säga varken bu eller bä, säger hon.

Det var stadsstyrelsen som stängde av läraren från sin tjänst och det är också styrelsen som häver avstängningen, förklarar Nordman.

Etelä-Uusimaa var först med nyheten.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland