Hoppa till huvudinnehåll

Nya omhäktningsförhandlingar kring Airiston Helmi – de två häktade vill bli frisläppta

Omhäktningsförhandlingarna i Airiston Helmi-härvan.
Arkivbild från omhäktningsförhandlingarna i början av oktober. En av de misstänkta männen (till vänster) sitter i förhandlingarna tillsammans med sin advokat Tuomas Sunnari. Omhäktningsförhandlingarna i Airiston Helmi-härvan. Bild: Lehtikuva Airiston Helmi

De två män som sitter häktade i samband med Airiston Helmi- utredningen kräver att bli frigivna. Egentliga Finlands tingsrätt behandlar en eventuell omhäktning på tisdag och onsdag.

- Den ryska mannens häktningsförhandlingar ordnas imorgon, tisdag och den estniska mannens förhandlingar ordnas på onsdag, berättar kriminalkommissarie Antti Perälä vid Centralkriminalpolisen till Yle.

Polisen vill inte att de två misstänkta männen släpps ur häktet, utan kräver att de två männen fortsättningsvis häktas på samma grunder som i förhandlingarna början av oktober.

- Vi vill att männen fortsättningsvis häktas misstänkta för grovt skattebedrägeri, säger Perälä.

Centralkriminalpolisen konfiskerade enorma mängder material i samband med razzian i Åbolands skärgård i slutet av september.

Då utförde myndigheterna husrannsakan på sammanlagt 17 fastigheter tillhörande Airiston Helmi. 400 myndighetsrepresentanter deltog, bland annat från CKP, Gränsbevakningen och polisen.

Polisen: nya och intressanta uppgifter i konfiskerat material

Utredningen är fortfarande i sin linda då mängden material som konfiskerades är så omfattande, berättar kriminalkommissarie Perälä.

Hittills har det material som polisen gått igenom haft betydelse med tanke på utredningen.

- Vi har hittat nya och intressanta uppgifter i materialet. I det här skedet ger jag inga närmare uppgifter om vilket material det är frågan om eller vad det är kopplat till, säger Perälä.

Perälä försäkrar också att det fortsättningsvis är frågan om en normal utredning kring ekonomisk brottslighet.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland