Hoppa till huvudinnehåll

Socialdemokraternas Stefan Löfven får försöka bilda regering - vill bryta blockpolitiken

Stefan Löfven.
Stefan Löfven. Bild: EPA/Anders Wiklund Stefan Löfven

Efter att Moderatledaren Ulf Kristersson misslyckades i sitt sonderingsuppdrag, går turen nu vidare till Socialdemokraternas ledare Stefan Löfven.

För knappt tre veckor sedan röstades Stefan Löfvens tidigare regering bort av riksdagen. Nu får Löfven ändå chansen att på nytt försöka bilda en regering.

Talmannen Andreas Norlén har i dag samtalat med alla partiledare och meddelade på en presskonferens efteråt att sonderingsuppdraget går till Stefan Löfven.

- Jag kan konstatera att hans uppdrag inte är helt enkelt, på samma sätt som inte heller Ulf Kristerssons var det, sa Norlén.

Andreas Norlén och Stefan Löfven
Stefan Löfven och talmannen Andreas Norlén. Andreas Norlén och Stefan Löfven Bild: AFP / Lehtikuva Sverige,talman,regeringsförhandlingar,Stefan Löfven,Socialdemokraterna (Sverige)

Stefan Löfven har flera gånger talat om att han vill ha ett blocköverskridande samarbete.

- Inget av de traditionella blocken har majoritet och därför ska den här blockuppdelningen inte ligga till grund för regeringsbildningen, sa Löfven efter mötet med talmannen.

De politiska blocken i Sverige

Rödgröna blocket: Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet
Borgerliga Alliansen: Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna
Sverigedemokraterna har blivit ett nytt tredje block i svensk politik


Löfven vill helst samarbeta med Centerpartiet och Liberalerna i en ny regering. Men han sa också att det endast går att förhandla med dem om de är redo att också göra det.

- Vi behöver ha en förmåga att kompromissa och förstå andras behov. Samtidigt så vet jag att viljan måste delas av flera, sa Löfven.

Lööf vill fortfarande ha Ulf Kristersson som statsminister

Centerpartiets Annie Lööf sa tidigare i dag att hon vill att de två största partierna Moderaterna och Socialdemokraterna börjar prata med varandra. Lööf vill också ha en blocköverskridande lösning, men hon vill inte se Löfven som statsminister.

- Centerpartiets statsministerkandidat är fortfarande Ulf Kristersson, sa Lööf.

Svenska Centerpartiets ordförande Annie Lööf iklädd grön jacka.
Centerpartiets Annie Lööf har en central roll i regeringsspelet. Svenska Centerpartiets ordförande Annie Lööf iklädd grön jacka. Bild: Patrik C Österberg / IBL Annie Lööf

Talmannen ger Stefan Löfven två veckor att försöka få ihop en regering.

- Det enda kravet jag har ställt är att det är en regering som kan tolereras av riksdagen, alltså inte få 175 eller flera röster emot sig, sa Andreas Norlén.

På söndagen meddelade Moderatledaren Ulf Kristersson att han inte ser några möjligheter att gå vidare med att försöka bilda en borgerlig regering.

Läs mera:

Kommentar: Centerledaren Annie Lööfs svåra val - ska hon äta upp sin sko nu?

Annie Lööf (C) har sagt att hon hellre äter upp sin högra sko än sätter sig i samma regering som Socialdemokraterna. Nu kommer Stefan Löfven (S) med lock och pock att försöka övertala henne till sin sida i alla fall, skriver Svenska Yles Nordenkorrespondent Linda Söderlund.