Hoppa till huvudinnehåll

STT: Flera riksdagsledamöter har upplevt mobbning i riksdagen – rasism, skällsord och åldersdiskriminering vanliga i det dagliga arbetet

Riksdagens plenisal under ungdomsparlamentet.
Riksdagens plenisal under ungdomsparlamentet. Bild: Yle/Vivi Lehtonen riksdagen,Plenisal

Enligt STT:s enkät är det inte ovanligt att riksdagsledamöter upplevt bland annat hånskratt, personliga påhopp och rasism i det dagliga arbetet.

Nyhetsbyrån STT har skickat ut en enkät till samtliga riksdagsledamöter gällande mobbning i riksdagen. Av 65 svar upplevde 18 att de blivit mobbade, och 24 svarade att de sett andra utsättas för mobbning. Därtill intervjuade STT en del ledamöter per telefon.

Mobbningen förekommer såväl i plenum som i mindre möten. Skällsord och falsk information som sprids via sociala medier förekommer också.

Många upplevde att ett par personers osakliga beteende kraftigt påverkade stämningen i riksdagen. Andra tyckte att arbetsmotivationen försämrades av favorisering.

Å andra sidan visar enkäten och intervjuerna också att flera riksdagsledamöter inte efter flera mandatperioder har något annat än gott att säga om stämningen och samarbetet i riksdagen. En del upplevde att mobbningen inte är ett riktigt problem, och menar att somliga uppfattar kritik som mobbning.

Skällsord, rasism och åldersdiskriminering

Sex riksdagsledamöter sa att de hade upplevt direkt mobbning i form av påhopp och skällsord riktade mot sig.

En av dem är De grönas Ozan Yanar. Han säger sig ha blivit utsatt för ett fall av direkt rasism, men också åldersdiskriminering i och med att en annan ledamot kallat honom för en "liten pojke" flera gånger under en diskussion i plenisalen.

Också SDP:s Joona Räsänen, som likt Yanar är en av de yngsta riksdagsledamöterna, känner att han utsatts för åldersdiskriminering.

I somliga diskussioner upplever jag att det finns en attityd av "vad vet de där unga egentligen om något", en specifik typs nedvärdering, säger Räsänen.

Artikeln baserar sig på Yle Uutisets artikel Naureskelua päin naamaa, pojittelua istuntosalissa, "suosikkijärjestelmä" ja töiden hankaloittamista – liki 20 kansanedustajaa kertoo STT:lle kokemastaan kiusaamisesta eduskunnassa.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes