Hoppa till huvudinnehåll

Toppspelarna kommer för lätt undan i FM-serien i handboll: ”Matcher med tekniska fel, inget försvarsspel och ingen tanke – de ger ingenting”

Dicken vann FM-serien 2017-2018.
Dicken tog fjärde raka FM-titeln i våras. Dicken vann FM-serien 2017-2018. Bild: Handbollsförbundet / Kalle Parkkinen Dicken

Finlands handbollsdamer har gjort stora framsteg det senaste året. För att den trenden ska fortsätta borde nivån på den dagliga verksamheten höjas bland samtliga FM-serielag, hävdar förbundets träningschef Ken Sirenius.

När katten är borta, dansar råttorna på bordet. När Antti Koivukangas är borta, tar handbollen över Yle Sportens podd.

Veckans avsnitt handlar uteslutande om finländsk handboll. Chriso Vuojärvi har sällskap i studion av handbollsförbundets träningschef Ken Sirenius och Yle Sportens handbollsreferent Kristian Karlsson.

Grundserierna i såväl herrligan som damernas FM-serie har först nyss startat, men vissa trender kan redan skönjas.

Mycket talar för att Dicken och Helsingfors IFK igen gör upp om guldet i FM-serien. Ken Sirenius medger att de stora klasskillnaderna i serien inte är optimalt.

HIFK och Dicken möttes i finalserien i våras.
HIFK och Dicken har dominerat FM-serien i åratal. HIFK och Dicken möttes i finalserien i våras. Bild: Handbollsförbundet Dicken,HIFK Handboll

Alltför många spelare i de två topplagen kommer för lätt undan. Sirenius lyfter fram gårdagens kamp mellan HIFK och BK-46 som ett typexempel.

– Det var autopilot av så gott samtliga som var på plan. Det fanns landslagsspelare och potentiella framtida landslagsdamer på planen. Matchen spelades bara bort. Det var tekniska fel, inget försvarsspel och ingen tanke.

– Det är ett klart problem. Vi har ett viktigt kval på kommande och så har vi landslagsspelare som går igenom sådana där matcher på veckobasis, säger Sirenius och påpekar att Dickens och HIFK:s dagliga verksamhet är på en avsevärt högre nivå än konkurrenternas.

Damlandslagets utvecklingskurva pekar uppåt

Ken Sirenius fungerar som assisterande tränare för damlandslaget vars nästa utmaning är VM-kvalet. Finland möter Färöarna, Schweiz och Litauen vid månadsskiftet november–december.

Även om FM-serien har sina fel och brister så anser Sirenius att Finlands damer har gjort stora framsteg det senaste året.

– Vi hade inte en bra balans i truppen och vi hittade inte ett spel som stämde för ett år sedan. Vi är åtminstone dubbelt så bra nu.

Damlandslaget har spelat avsevärt fler träningsmatcher än tidigare på sistone. Belöningen för det arbetet ska skördas i det stundande VM-kvalet.

– Vi ska inleda med en seger mot Färöarna. Om vi får in en fullträff som i träningsmatchen mot Kroatien (red. anm. Finland förlorade med bara 19–21) så kan vi besegra Schweiz och Litauen.

Hårda bud för herrarna i EM-kvalet

Herrlandslaget inleder sitt kvaläventyr redan nästan vecka. Motståndarna i EM-kvalet är Tjeckien, Vitryssland och Bosnien och Hercegovina.

Nico Rönnberg tacklas i landskampen mot Färöarna.
Nico Rönnberg är Finlands nyckelspelare i det kommande EM-kvalet. Nico Rönnberg tacklas i landskampen mot Färöarna. Bild: Handbollsförbundet Finlands herrlandslag i handboll,Nico Rönnberg

Enligt handbollsförbundets strategi är målsättningen att nå EM-slutspelet, men Kristian Karlsson poängterar att det är hårda bud. Finland är underdog i gruppen.

– Finland är inte ett topp 24-lag i Europa. Det måste vi komma ihåg. Det är ingen katastrof om Finland inte tar sig till EM. Vi måste vara realister, säger Karlsson.

Podden tog också pulsen på Cocks takter i Champions League och Teemu Tamminens vara eller icke vara i landslaget.

Vad handlar det om?

Yle Sportens podd: Koivukangas & Vuojärvi produceras av redaktionen och det är främst Antti Koivukangas och Christian Vuojärvi som håller i snacket.

Nästan varje vecka medverkar dessutom en gäst – antingen från redaktionens egna led eller från andra håll från idrottsvärlden.

Poddens utgivningsdag är måndag och den finns tillgänglig på Yle Arenan, iTunes och också på Spotify.

Tidigare avsnitt (1–58)

Läs också

Nyligen publicerat - Sport