Hoppa till huvudinnehåll

Dagens fråga: Är skolornas höstlov en bra eller dålig idé?

Illustration på ett barn i en lövhög.
Höstlov - bu eller bä? Illustration på ett barn i en lövhög. Bild: Yle / Miro Johansson illustration,lövhög

Höstlovet har kommit för att stanna. Det finns många bra saker med det, men också många problem. Det kom fram i tisdagssnacket då Laila Andersson och Oscar Taimitarha diskuterade ämnet.

De många loven under skolåret lyfter ofta fram skillnaderna i elevernas bakgrund.

- Alla föräldrar har inte möjlighet att ta ledigt och alla har inte far- eller morföräldrar som kan hjälpa till. Så det är många elever som kommer tillbaka trötta efter höstlovet, säger Andersson, avgående rektor för Mattlidens skola.

Laila Andersson och Oscar taimitarha poserar med höstlöv i bakgrunden..
Laila Andersson och Oscar Taimitarha. Laila Andersson och Oscar taimitarha poserar med höstlöv i bakgrunden.. Bild: Yle / Ted Urho Laila Andersson,tisdagssnack

Oscar Taimitarha är bankdirektör och ser på frågan ur näringslivets perspektiv. Särskilt att det är olika långt beroende på kommun och skolspråk.

- Det är en vecka då effektiviteten sjunker. Folk kommer och går och försöker pussla ihop jobb och familjeliv. Höstlovet leder mer ofta till en rynkad panna än något annat, om jag är helt ärlig.


Laila Andersson är alltså kritisk till en veckas höstlov i grundskolan, men ser det som en bra sak för dem på andra stadiet.

- Det är många abiturienter som skriver studentexamen nu på hösten och många gymnasielärare som rättar proven. För dem kan en veckas höstlov vara behövligt, säger Andersson som i november tillträder som rektor för yrkesskolan Prakticum.

Hur långt borde skolornas höstlov vara?

Läs också