Hoppa till huvudinnehåll

De oroliga semesterresmålen Egypten och Turkiet växer i popularitet

Turister på stranden i Antalya i Turkiet.
Finländarna återvänder till Turkiet och Egypten igen. Turister på stranden i Antalya i Turkiet. Bild: /All Over Press Turkiet,Antalya,Strand,turism

Turkiet har varit ett mindre omtyckt resmål de senaste åren, men nu är alla resor till Turkiet det här året fullbokade på resebyrån Tjäreborgs webbsida. Egypten har gjort comeback som resmål efter att resor dit inte har sålts på flera år.

Resor till Turkiet har varit impopulära på grund av oroligheter i landet en längre tid. Under sommaren 2016 kunde man se att efterfrågan på resor till landet sjönk.

Det var så illa att en del av resebyrån Aurinkomatkats kunder ville byta eller avboka sin resa till Turkiet.

Då det gäller Egypten har det oroliga läget i landet uppfattats som snäppet värre. Flera resebyråer har inte erbjudit resor till landet på flera år, men nu finns Hurghada och El Gouna i de flesta större researrangörers utbud.

Borta i flera år – nu är alla resor till Egypten under höstlovet slutsålda

Resmålet Egypten har före den här hösten saknats på Tjäreborgs webbsidor sedan 2012. Efterfrågan på Egyptenresor tycks ändå ha varit stor – nu under höstlovsveckan är resorna till Egypten slutsålda.

Gizan pyramideista suurin - Hofu
Nu börjar resebyråer göra färdiga resor till Egypten igen. Gizan pyramideista suurin - Hofu Bild: Markku Värtö/Yle. Giza,Egypten,Hofu,Gizaplatån

TUI Finlands kommunikationschef Laura Aaltonen säger till finska Yle att hotellen på deras resmål i Egypten har färdiga säkerhetsarrangemang.

Utrikesministeriet uppmanar ändå alla finländare att vara försiktiga då de rör sig i hela landet, speciellt i stora städer såsom Kairo och Alexandria.

Turkiet en succé bland resemålen

Turkiet är igen semesterfavorit.

Charterresor till Turkiet har gjorts hela tiden, men efterfrågan på semesterresor i Turkiet har varit lägre de senaste åren.

Det här året ser annorlunda ut - det finns inga lediga resor till Turkiet kvar på Tjäreborgs webbsidor i år.

Under sommaren ökade antalet resenärer till Turkiet med resebyrån TUI med 90 procent jämfört med i fjol.

Möjligheten till terrorattacker kan inte uteslutas i Egypten och Turkiet― Antti Putkonen, chef för utrikesministeriets kommunikationsavdelning

Resebyråer och Utrikesministeriet utbyter regelbundet information om ländernas säkerhet.

– Egypten och Turkiet är fina och intressanta resmål, men man måste vara försiktig och uppmärksam när man åker dit. Möjligheten till terrorattacker kan inte uteslutas, säger Antti Putkonen, chef för utrikesministeriets kommunikationsavdelning.

Antti Putkonens resetips:

  • Läs Utrikesministeriets reseinformation om landet du ska besöka före resan.
  • Gör en reseanmälan till Utrikesministeriet för dig själv och ditt resesällskap.
  • Se till att din reseförsäkring är giltig.
  • Ta väl hand om ditt pass.
  • Var medveten om landets kultur och behandla den med respekt.
  • Vid nödsituationer – kontakta guide eller utrikesministeriets jour på numret +358916055555 eller paivystys.um@formin.

Artikeln uppdaterades kl. 17:35. Språk- och stavfel rättades.