Hoppa till huvudinnehåll

Finland först ute med plastfärdplan - mindre skräp, mer återvinning och plast av trä

Plastskräp på en sandstrand i Portugal. En stor del av plastavfallet är pinnar från bomullspinnar.
Plastskräp på en sandstrand i Portugal. E Plastskräp på en sandstrand i Portugal. En stor del av plastavfallet är pinnar från bomullspinnar. Bild: Avalon All rights reserved./All Over Press plastavfall,plast,Strand

Finland har som första land i världen fått en plastfärdplan som ska se till att nedskräpningen minskar och återvinningen ökar samtidigt som oljebaserade plaster ersätts med bioplaster.

Behovet av en plastfärdplan kommer sig av insikten om att plastavfall förorenar världshaven inklusive mindre hav som Östersjön samtidigt som så kallade mikroplaster har aktualiserats som ett nytt miljöhot.

Tidigare har bland annat Europeiska unionen reagerat genom att förbjuda eller begränsa användningen av plast i engångsprodukter.

Den samarbetsgrupp som utarbetat plastfärdplanen kommer med tio förslag som riktar sig både till statsmakten, näringslivet och vanliga finländare.

Avfall i vattnet
Avfall i vattnet Bild: Mostphotos avfall,plastavfall,plast,förorening

Det första förslaget är att minska nedskräpningen och att undvika onödig konsumtion av plast. Målet ska uppnås bland annat med hjälp av kampanjer riktade till finländarna. Dessutom ska man använda sig av så kallade gröna avtal som företag lovar hålla sig till.

Med frivilliga gröna avtal har man redan tidigare lyckats minska på användningen av plastpåsar inom handeln. De nya avtalen skulle ha som mål att minska användningen av engångsförpackningar, få bukt med överdriven användning av plastförpackningar och minska nedskräpningen.

Enligt färdplanen borde man också övergå till att använda allt mer kranvatten i stället för vatten på flaska. Bland annat städer, hotell och restauranger ska uppmuntras att satsa på kranvatten.

Plastskatt på engångsartiklar

Samarbetsgruppen vill att man utreder hur en plastskatt skulle kunna genomföras och hur effektivt man skulle kunna minska användningen av engångsartiklar med en skatt.

Greenpeace demonstrerar i Budapest mot plast.
Greenpeace demonstrerar i Budapest mot plast. Bild: AFP / Lehtikuva plast,Greenpeace

En fjärdedel av plasten i förpackningar återvinns i Finland och samarbetsgruppen konstaterar att EU:s krav på återvinning kommer att stiga till 50 procent år 2025. Samarbetsgruppen föreslår flera åtgärder för att Finland ska bli bättre på att tillvarata plastavfall.

Andra förslag handlar om att byggföretagen och jordbrukarna måste bli bättre på att återvinna plast. Samtidigt ska återvinningen av plaster bli bättre bland annat genom att man grundar specialiserade industrianläggningar för ändamålet. En av anläggningarna borde vara specialiserad på kemisk återvinning av plast.

Att bränna plast anses inte vara återvinning, skriver samarbetsgruppen.

Nya material i stället för oljebaserade plaster

Samarbetsgruppen efterlyser satsningar på så kallade bioplaster som tillverkats till exempel av trä eller odlingsväxter.

Vidare borde Finland lyfta fram plastfrågan i internationella och EU-sammanhang, bland annat när Finland blir EU:s ordförandeland under andra hälften av 2019.

Dieselbränsle som tillverkats av plastavfall.
Diesel som tillverkats av plast .Ett kilo plastavfall ger cirka en liter bränsle. Dieselbränsle som tillverkats av plastavfall. Bild: Yle / Terhi Varjonen bränslen,dieselbränslen,Diesel,plast,plastavfall

Färdplanen är enligt samarbetsgruppens ordförande riksdagsledamoten Hanna Kosonen (C) den första i sitt slag i världen.

Samarbetsgruppen överlämnade färdplanen till bostads-, energi- och miljöminister Kimmo Tiilikainen (C) i dag.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes