Hoppa till huvudinnehåll

Hemska händelser ledde till mordbrand i Bläsnäs – i Jörgen Rönnbacks nya bok

En vy över Bläsnäsviken i Pargas
Vilka mörka skuggor vilar över Bläsnäsviken? En vy över Bläsnäsviken i Pargas Bild: Yle/Linus Hoffman Pargas,bläsnäsviken

Det är gulgrönt och vackert höstväder i Bläsnäs. Man skulle inte kunna tro att här för 30 år sedan skedde en mordbrand.

Tillsammans med Pargasförfattaren Jörgen Rönnback besöker vi platsen där en man år 1986 blev innebränd i ett hus.

– Min nya bok Löpeld är ju fiktion, men just på den här platsen hände faktiskt ett hemskt dåd. Det hände då och det händer fortfarande hemska saker ibland i Pargas, säger Rönnback.

Jörgen Rönnback.
Jörgen Rönnback. Jörgen Rönnback. Bild: Linus Hoffman / Yle Pargas,författare,Jörgen Rönnback (Författare)

Visst var det oroligt i Bläsnäs

Vad hände här i Bläsnäs på riktigt? Vem minns sådana händelser?

År 1986 kommer vi ihåg som året med kärnkraftsolyckan i Tjernobyl, men visst var det oroligt i Bläsnäs också, minns tidigare stadsdirektören Peik Eklund.

– Många utslagna bodde tillsammans i rivningshotade trähus, och där hände mycket. Någon skadades allvarligt i en brand, en annan blev förlamad då han föll eller skuffades ner för en trappa, säger Eklund.

Är det de händelserna som Rönnback har vävt in i sin bok? Det avslöjar författaren inte. Somt är fiktion, somt har han plockat från verkliga händelser.

Handlar om bekanta platser

Boken handlar om två unga människor i Pargas, som är med om många äventyr, ibland till och obegripliga för dem själv, säger Rönnback.

– Jag har valt lite motstridiga personer som inte enbart är goda. Det här är inte Strömsö.

Å andra sidan är det inte helt Pargas heller. Staden heter Magersta, men precis som i Pargas finns här gruva, vattendrag, danspaviljong, tennisbana och prästgård, som alla har en viktig betydelse i handlingen.

Det är sådana lokala saker som Rönnback också tidigare har beskrivit i sina böcker. Det gör att Pargasunga och vuxna likaså gärna läser böckerna, eftersom de handlar om platser som är bekanta.

Om någon känner igen sig så får författaren på käften

Alla personer däremot är påhittade. Mestadels påhittade.

– Den som läser boken behöver inte vara rädd för att jag skulle ha tittat på någon speciell person och avbildat i boken. Men det finns vissa typer och vissa drag som nog förekommer.

Har någon känt igen sig själv?

– Hoppeligen inte, för då får jag på käften.

Pärmen till boken Löpeld
Jörgen Rönnbacks bok "Löpeld" Pärmen till boken Löpeld Bild: Linus Hoffman / Yle litteratur,Löpeld

Bekostade boken själv

Boken kan klassas som ganska mörk, Rönnback har fått höra att den är Kafkaaktig, men till slut löser sig det mesta.

Löpeld är Jörgen Rönnbacks sjätte bok. De tidigare har getts ut på förlag, men den här gången har han låtit trycka och ge ut boken på egen bekostnad.

Men med en egen utgivning har Rönnback inte fått lika mycket stöd som tidigare med korrekturläsning och faktakontroll. Å andra sidan måste alla fakta ju inte stämma eftersom boken är fiktion.

– Jag ville se en ände på projektet. Förlaget ville skuffa fram boken så långt på framtiden, till 2021 eller 2022, och vad vet man om man lever då heller mera så.

Men sina 72 år till trots har Rönnback inte tänkt sluta skriva ännu. Han har idéer för nya noveller, kanske också för en ny bok med handlingen förlagd i Pargas, eller Magersta.

– Förhoppningsvis blir det ännu någonting. Kanske. Vi får se.