Hoppa till huvudinnehåll

Kristian Bäck suktar efter nytändning – byter till brittisk succétränare

Kristian Bäck
Kristian Bäck blev utslagen i kvalet i EM i somras. Kristian Bäck Bild: 2018 Getty Images Kristian Bäck

Längdhopparen Kristian Bäcks utvecklingskurva har stampat på stället. Det är orsaken till att han byter tränare. Britten Frank Attoh har lotsat en handfull friidrottare till stortävlingsmedaljörer. Jag har höga förväntningar, säger Bäck.

Kristian Bäck placerade sig på femte plats i EM för två år sedan. Samma säsong hoppade han sitt personliga rekord 795.

Hans utveckling har stampat på stället sedan dess och nu hoppas han på en nytändning med hjälp av en ny tränare.

– Jag ville pröva på nåt nytt. Att lära sig nya saker utvecklar mig, säger Bäck på friidrottsförbundet webbplats.

Hans nya tränare, Frank Attoh, har fina meriter att falla tillbaka på. Under hans ledning har britten Greg Rutherford vunnit såväl OS, VM som EM-guld.

Greg Rutherford under OS i London.
Greg Rutherford har vunnit det mesta som går att vinna som längdhoppare. Greg Rutherford under OS i London. Bild: www.splashnews.com/All Over Press Greg Rutherford

Attoh har också fungerat som tränare för världsmästaren i tresteg, jamiacanen Trecia Smith, europamästaren i längdhopp, britten Chris Tomlinson, och den flerfaldiga stortävlingsmedaljören, brittiskan Yamilé Aldama.

Bäck och Attoh kom snabbt överens

Det ligger ingen dramatik bakom Bäcks beslut att bryta tränarförhållandet med sin pappa, Mikael.

– Pappa förstod mitt beslut. Mina egenskaper har utvecklats de senaste två åren, men inte mina resultat. Det lönar sig att testa på nya saker då man är ung, säger den 22-årige Kristian Bäck som representerar Vasa Idrottssällskap.

Kristian Bäck.
Kristian Bäck. Bild: Mika Kylmäniemi / Photomotion / All Over Press Kristian Bäck

Det var han själv som tog initiativ till samarbetet med Attoh. Han tränade med Attoh i London förra veckan och duon kom genast överens om att fortsätta samarbetet.

– Han konstaterade under träningarna att jag inte har löpt tillräckligt. Att jag egentligen inte kan löpa. Jag är medveten om det själv och det kommer vi att satsa på.

Flyttar från Vasa till Helsingfors

Han kommer emellertid inte att flytta till London utan till Helsingfors. Där kommer han under ledning av friidrottsförbundets längdtränare Suren Ghazaryan att träna enligt det program som Attoh har förberett.

– Jag åker en gång per månad till London för att träna med Attohs grupp. Dessutom kommer han att vara med under mina utlandsläger, säger Bäck.