Hoppa till huvudinnehåll

Ryska medborgaren omhäktas i Airiston Helmi-utredningen

Airiston Helmis fastigheter och båtar på Ybbernäsvägen i Pargas 25.9.2018
Airiston Helmis fastigheter och båtar på Ybbernäsvägen i Pargas i september. Airiston Helmis fastigheter och båtar på Ybbernäsvägen i Pargas 25.9.2018 Bild: Lehtikuva/Roni Lehti Airiston Helmi,Polisoperationer,turism,turismföretag,Pargas,Ybbernäs

Egentliga Finlands tingsrätt har omhäktat en av de två män som misstänks för grovt skattebrott och medhjälp till grovt skattebrott i samband med Airiston Helmi- utredningen. Det meddelar Centralkriminalpolisen.

Mannen krävde att bli frisläppt, men han sitter fortsättningsvis häktad.

Häktningsförhandlingarna inleddes på morgonen och pågick fram till 13-tiden på eftermiddagen.

Till Yle beskriver Centralkriminalpolisens kriminalkommissarie Antti Perälä häktningsförhandlingarna som "den längsta häktningsförhandlingen under hans karriär."

Enligt Perälä tyder de långa häktningsförhandlingarna inte på att polisens bevisning skulle vara svag, utan på att båda parterna presenterade nya uppgifter för rätten.

Försvaret: mannen borde friges

Den ryska mannens advokat anser att mannen borde friges direkt.

- Försvaret presenterade omfattande argument för huvudmannens frigivning. Häktningen och frihetsberövningen är i det här fallet ogrundade, säger mannens advokat Tuomas Sunnari till Yle.

tuomas sunnari
Advokat Tuomas Sunnari. tuomas sunnari Bild: Lehtikuva Advokat,tuomas sunnari

Den andra mannens häktningsförhandlingar ordnas i morgon, onsdag. Mannen, som är estnisk medborgare, misstänks för medhjälp till grovt skattebedrägeri. Även han kräver att bli frisläppt.

Centralkriminalpolisen konfiskerade enorma mängder material i samband med razzian i Åbolands skärgård i slutet av september.

Då utförde myndigheterna husrannsakan på sammanlagt 17 fastigheter tillhörande Airiston Helmi. 400 myndighetsrepresentanter deltog, bland annat från CKP, Gränsbevakningen och polisen.

Utredningen är fortfarande i sin linda då mängden material som konfiskerades är så omfattande, berättade kriminalkommissarie Antti Perälä till Yle i måndags.

Hittills har det material som polisen gått igenom haft betydelse med tanke på utredningen.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland