Hoppa till huvudinnehåll

Slaget efter tolv från riksdagen: Kan politikerna rädda klimatet?

Klimatrapporten från förra veckan ställer högre krav på miljöpolitiken: de nuvarande åtgärderna räcker inte, målen måste ställas högre. Vad lovar partierna för klimatåtgärder nu när det är ett halvt år kvar till val? Vilka krav ska partierna ställa på utsläppen från energi och trafik?

Det är en dryg vecka sedan FN:s klimatpanel presenterade sin senaste rapport om att det är bråttom att ta till nya åtgärder mot den globala uppvärmningen.

I gårdagens Slaget efter tolv debatterades skogsavverkning och kolsänkor som är en viktig del i arbetet för att minska på utsläppen i Finland. I dag går vi vidare, vad mer behöver göras inom politiken?

Flera partier har börjat förbereda sig för riksdagsvalet om ett halvt år genom att presentera miljöprogram och lova miljöåtgärder, och de största bitarna handlar om energi och trafik.

Partierna har ändå olika syn på hur vi ska minska på användningen av fossila bränslen som stenkol och torv. Gällande trafiken förespråkas både biobränsle, elfordon och ändringar i beskattningen. EU har precis bestämt att koldioxidutsläppen för nya bilar måste reduceras med 35 procent till år 2030.

I tisdagens debatt deltar riksdagsledamöterna Satu Hassi (Grön), Sari Multala (Saml), Li Andersson (VF) och Anders Adlercreutz (SFP) live från riksdagen. Marianne Sundholm leder ordet.

Läs mera:

Du kan hjälpa till att rädda världen - se vad som händer om bara du eller alla i Raseborg väljer ett mer miljövänligt liv

Vad spelar det för roll för klimatet om du slutar äta kött eller börjar cykla till jobbet? Märks det någonstans om alla i Malax eller alla i Raseborg gör det? Med vår räknare kan du enkelt se hur dina val påverkar koldioxidutsläppen och vad som ska till för att Finland ska nå sina klimatmål.

Läs mera:

FN:s klimatpanel i ny specialrapport: De närmaste åren troligen de viktigaste i mänsklighetens historia

Människor måste ändra sitt beteende och sin livsstil. FN:s klimatpanel IPCC är tydlig med att såväl privatpersoner som stater måste göra mera för att temperaturökningen ska kunna bromsas tillräckligt för att mänskligheten ska må bra.