Hoppa till huvudinnehåll

Vattenägare vill bli hörda i fiskodlingsplaner utanför Jakobstad

Fiskar i fiskodling.
Fiskar i fiskodling. Bild: Copyright Pekka Tuuri fiskodling

Vattenägarna i Jakobstad har inte hörts om den planerade fiskodlingen på 950 ton utanför Jakobstad. Vestersundsby delägarlag lämnade i torsdags in ett besvär till Vasa förvaltningsdomstol.

Delägarlaget är också missnöjt över att fosfor-och kväveutsläppen från farmområdet i Fäbodaviken inte finns med i projektbeskrivningen och att ingen miljökonsekvensbedömning krävs.

Slakten sker utanför Ådö fiskehamn

Fiskodlingen är tänkt att placeras utanför Öuran men på hösten när det är slakttider för fisken flyttas kassarna till närheten av Ådö fiskehamn.

Ådöns fiskehamn.
Ådö fiskehamn Ådöns fiskehamn. Bild: Yle / Kjell Vikman Jakobstad

- Vårt vattenområde angränsar direkt till det område där nätkassarna är placerade på hösten inför slakten. Enligt projektbeskrivningen kommer de att ligga där i 1,5 månader säger ombudsman Kenneth Nygård vid Vestersundsby delägarlag.

Anders Kronholm och Kenneth Nygård vid Vallbäckens utlopp i Fäbodaviken
Anders Kronholm, ordförande i Vestersundsby delägarlag, och Kenneth Nygård, ombudsman. Anders Kronholm och Kenneth Nygård vid Vallbäckens utlopp i Fäbodaviken Bild: Yle/ Kjell Vikman Jakobstad,fäbodaviken

MKB-utredningen borde göras

Delägarlaget anser också i sitt besvär att ett projekt av den här storleksordningen borde ha en miljökonsekvensbedömning vilket inte krävs.

- I projektbeskrivningen tas inte heller den övriga belastningen i beaktande, det vill säga utsläppen från farmområdet i Jakobstad ut i havet.

fiskebåtar
fiskebåtar Bild: Yle / Kjell Vikman fiskebåtar

Läs också