Hoppa till huvudinnehåll

"Vi har ett väldigt bra läge nu" – Vasa gillar EU:s stöd till batteriindustrin

Vy över området intill Vasa flygplats där en eller flera batterifabriker kan få plats.
Vy över området intill Vasa flygplats där en eller flera batterifabriker kan få plats. Bild: Vaasa Parks Vasa,planläggning,batterifabrik

Europeiska unionen lovar miljarder euro till batteriindustrin för elbilar, skriver Financial Times enligt Talouselämä. En positiv sak säger man i Vasa.

I Europa är man beroende av batteriindustrin i Asien, vilket oroar inom EU. Därför vill man förbättra batteriindustrins möjligheter att etablera sig i Europa med nationella stödpaket.

Enligt Financial Times har man inom olika EU-projekt riktat en miljard euro till att stöda batteriindustrin.

- Det är en väldigt positiv sak att EU vill satsa på det här. Vi har ett väldigt bra läge nu, när EU satsar på det här och vi dessutom har ett område färdigt planerat för det här ändamålet, säger Ulla Mäki-Lohiluoma, vd för Vaasa Parks.

Det Mäki-Lohiluoma syftar på är industriområdet Långskogen, som nu är klart vad planeringen beträffar. Den största tomten på området är 200 hektar och dit är det tänkt att en batterifabrik ska komma.

Både i Vasa och Korsholm har fullmäktige godkänt detaljplanen. Nu väntar man på att besvärsrätten går ut i mitten av november sedan kan man komma vidare med diskussionerna med potentiella aktörer.

- Vi för diskussioner med flera aktörer, men något mer kan jag inte i det här skedet säga om förhandlingarna.

 • Boris Johnson i Berlin - beredd att kompromissa kring brexitavtal

  Merkel uppgav att EU är beredda att förhandla kring handeln.

  Storbritanniens premiärminister Boris Johnson sade i dag att Storbritanniens nuvarande utträdesavtal med EU är oacceptabelt under en gemensam presskonferens med Tysklands förbundskansler Angela Merkel under Johnsons besök i Berlin.

 • 40 kor på vift i skogen i Laukas - nu ska de avlivas

  Expert: Djur förvildas snabbt ute i skogen.

  I Vehniätrakten i Laukas har en hjord på cirka 40 nötkreatur varit på fri fot i skogen sedan våren. På tisdagen ställdes läget på sin spets då djuren, som trängt sig in på gårdar och vägar, började utgöra en fara för folk i området. Just nu håller hjorden till i skogen nära bondgården.

 • Sopkärl vid rastplatsen i Horsbäck efterlyses

  Problemet lyfts fram i ett invånariniativ.

  Raseborgs stad kommer nu vända sig till Trafikledsverket Väylä med en önskan om att det skulle placeras sopkärl på rastplatsen invid riksväg 25 i Horsbäck.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten