Hoppa till huvudinnehåll

Alexanders studiepoäng vid Åbo Akademi i Vasa duger inte – måste studera ett extra år i Åbo för att få behörighet som engelsklärare

Klasslärarstuderande Alexander Nyman vid Åbo Akademi i Vasa.
23-åriga Alexander Nyman studerar till klasslärare vid Åbo Akademi i Vasa för fjärde året. Klasslärarstuderande Alexander Nyman vid Åbo Akademi i Vasa. Bild: Yle/Anna Kurtén studerande

Alexander Nyman studerar till klasslärare i Vasa. Han vill också bli behörig som ämneslärare i engelska. Men för att bli det måste han flytta till Åbo för ett års extra studier. Det känns som om jag slösar bort ett år, säger han.

Precis som många andra blivande klasslärare siktar Alexander Nyman på att skaffa sig dubbel behörighet. Förutom att bli klasslärare vill han bli behörig som ämneslärare i högstadiet.

Det känns vettigt med dubbel behörighet och det ger också lite högre lön, säger Nyman.

25 studiepoäng i engelska räknas inte

Nyman läser engelska som långt biämne. För att få behörighet som ämneslärare krävs 60 studiepoäng i ämnet vilket motsvarar ett års heltidsstudier.

Åbo Akademi i Vasa
Åbo Akademi i Vasa Bild: Yle/Chanette Härus Åbo Akademi,Vasa,universitet,skolan (fenomen)

I Vasa kan man läsa 25 studiepoäng engelska men de poängen räknas inte alls till godo inom ämnesstudierna i engelska.

- Av någon orsak vill de att man läser vid Åbo Akademi i Åbo istället. Det går inte heller att läsa kurserna på distans. Jag har försökt e-posta studierådgivaren i Åbo och gått omkring till olika handledare i Vasa. Men det har helt enkelt blivit så att jag läser det korta biämnet i engelska här men läser ytterligare ett år i Åbo efter mina magistersstudier för att få den extra behörigheten i engelska.

Hur känns det?

- Det känns lite som om jag slösar bort ett år. Många andra biämnen går att läsa i samma byggnad och inom ramen för magistersstudierna. Det skulle vara bättre om engelskan gick att läsa på distans, eller att det man läser i Vasa också skulle räknas till godo för behörigheten som ämneslärare.

Studentförening: Många är frustrerade

Alexander Nyman säger att han inte fått svar på varför hans 25 studiepoäng i engelska inte duger för ämnesstudierna.

- Det har bara kommit svar som att " tyvärr går det här inte". Jag har inte fått några klara svar på varför.

Erika Granqvist, ordförande för Finlands svenska lärarstuderandes förening, säger att många studerande är i en liknande situation som Alexander Nyman och att vissa är riktigt frustrerade.

Erika Granqvist, ordförande för Finlands svenska lärarstuderandes förening.
Erika Granqvist. Erika Granqvist, ordförande för Finlands svenska lärarstuderandes förening. Bild: Yle/Anna Kurtén studerande

Alexander Nyman säger att han misstänker att många av hans studiekompisar helt enkelt undviker biämnen med liknande upplägg som engelskan för att man inte vill ha den extra stressen.

- Istället väljer man något man är mindre intresserad av som går att läsa i samma byggnad. Det är synd för det minskar också på variationen av expertis bland klasslärarna.

Erika Granqvist läser själv finska som långt biämne och undrar varför Skype inte är ett alternativ i fler ämnen.

- I mina studier i finska har det fungerat så att vi har en grupp i Vasa och en i Åbo och vi har kontakt via Skype. Det har gått riktigt bra. Det skulle vara bra om det kunde vara ett alternativ i fler ämnen så att man inte behövde flytta till Åbo.

ÅA: Svårt att överblicka helheten

Fritjof Sahlström, dekanus för fakulteten för pedagogik och välfärdsstudier, säger att helheten när det gäller biämnesstudier inte är lätt att överblicka ens för honom själv.

Studerande har möjlighet att läsa nästan vilket ämne som helst och förutsättningarna är olika i olika ämnen.

Professor Fritjof Sahlström
Fritjof Sahlström. Professor Fritjof Sahlström Bild: Jens Berg Fritjof Sahlström

- Engelskan råkar just nu vara ett ämne där man kan läsa en 25 studiepoängs helhet i Vasa. Men där räknas det inte av institutionen i Åbo som ämnesstudier utan där är man dessvärre tvungen att delvis börja om för att få den här dubbla behörigheten.

Sahlström kan inte säga på rak arm hur många lärarstuderande som är i en liknande situation som Alexander Nyman, att det de läst vid Åbo Akademi i Vasa inte räknas till godo vid ämnesinstitutionen i Åbo.

Han påpekar samtidigt att en dubbel behörighet inte är ett måste för en blivande lärare.

- Det står studerande fritt att välja mindre biämneshelheter som ges här hos oss och komplettera med valbara studier. Då får man inte den dubbla behörigheten men alla studerande vill inte heller ha den. De vill fördjupa sig i flera ämnen som de tycker är relevanta för deras kommande arbete som klasslärare.

I vissa ämnen får man till godo allt man läst i Vasa, i vissa ingenting

Vid ÅA:s campus i Vasa erbjuds lärarstuderande ämnesdidaktiska biämneshelheter i 13 ämnen. Biämneshelheterna omfattar 25 studiepoäng, det vill säga grundstudier.

- Tanken är att om man börjar läsa till exempel finska och tycker att det är jätteintressant och vill ha ämneslärarbehörighet så gör man det i samband med ämnesinstitutionen i Åbo, säger Sahlström.

Åbo Akademin i vasa
Åbo Akademi i Vasa. Åbo Akademin i vasa Bild: YLE/Jesper Wilson academill

Variationen mellan olika ämnen är stor när det gäller vad som räknas till godo, säger han.

- I vissa ämnen är det så att allt eller nästan allt av det man läst i Vasa kan räknas till godo som en del av ett långt biämne. I andra ämnen tillgodoräknar man väldigt lite av det man läst i Vasa.

Samarbetet mellan Vasa och Åbo ska bli bättre

Situationen är ändå på väg att förbättras. I augusti tillsatte Fritjof Sahlström en arbetsgrupp vid fakulteten för pedagogik och välfärdsstudier i Vasa.

Arbetsgruppen ska ta fram idéer för ett bättre samarbete mellan lärarutbildningarna i Vasa och ämnesinstitutionerna som i huvudsak finns i Åbo.

- Vi ser till exempel över hur vi kan vara säkra på att vi inte vid ÅA ger samma studier två gånger.

Enligt Sahlström är arbetet delvis ekonomiskt motiverat eftersom det kostar att ha mycket parallell undervisning.

- Men vi vill också vara säkra på att undervisningen är av hög kvalitet och att studerande kan vara säkra på att det de läst duger som grund för fortsatta studier i ämnet.

Förändringar från hösten 2019

Arbetsgruppen ska vara klar med sitt arbete under det här läsåret så att det kan avspeglas i det undervisningsutbud som börjar höstterminen 2019.

Studerande sitter böjd över papper vid ett bord
Studerande sitter böjd över papper vid ett bord Bild: Yle studier

Förändringarna införs successivt, eftersom man när man väl påbörjat sina studier har rätt att fullfölja dem enligt de villkor man antagits enligt. Hurudana förändringar det kan bli fråga om är för tidigt att säga.

- Men jag är optimist och tror att vi kommer att hitta bättre modeller framöver, säger Fritjof Sahlström.

Alexander Nyman har inte räknat ut vad det extra året i Åbo kommer att kosta honom.

- Men så klart blir det extra kostnader för mig. Min studiestödsperiod tar dessutom slut när jag är klar med magistersstudierna så det blir bara allmänt bostadsstöd jag kan ansöka om.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten