Hoppa till huvudinnehåll

Från och med i dag är det lagligt att bruka cannabis i Kanada

Cannabisprodukter på butikshylla i Montreal
Cannabisprodukter på butikshylla i Montreal. Cannabisprodukter på butikshylla i Montreal Bild: AFP / Lehtikuva cannabis,Kanada,lagstiftning

Kanada har som andra land i världen legaliserat cannabis. Kanadensarna kommer från och med i dag att lagligt kunna köpa cannabisprodukter från butiker eller på nätet.

Målet med lagen är att minska på kriminaliteten och ge myndigheterna möjlighet att bättre kunna övervaka vem som köper och använder cannabis.

Legaliseringen ska även göra det svårare för minderåriga att köpa och använda rusmedlet.

- Vi legaliserar inte cannabis för att vi tror att det är bra för hälsan. Vi gör det för att vi vet att cannabis inte är bra för barn, sade Kanadas premiärminister Justin Trudeau.

- Vi vet att vi måste göra ett bättre jobb för att skydda våra barn och massivt minska den organiserade brottslighetens inkomster.

Upp till 30 gram

Vuxna kanadensare får nu köpa och vara i besittning av upp till 30 gram cannabis. Det är även tillåtet att äga upp till fyra cannabisplantor.

Mängder över det är fortsättningsvis straffbara. Likaså att sälja cannabis till barn.

Brott mot den nya lagen straffas hårt. Den som säljer cannabis till barn kan straffas med upp till 14 års fängelse.

Åldersgränsen för att få köpa cannabis växlar mellan 18 och 21 år beroende på delstat.

Hundratals odlare

Tillgången till cannabis är tillsvidare begränsad och i Ontario, som är till befolkningen Kanadas största delstat, kommer butikerna inte att öppna förrän på våren.

Cannabisförsäljarna kommer att vara både statliga och privata. För att möta efterfrågan har hundratals odlare fått cannabistillstånd.

Kanadensiska myndigheter hoppas att legaliseringen ska ge hundratals miljoner euro i skatteintäkter.

Under de senaste åren har den globala trenden gått mot en mer liberal cannabispolitik. I USA har en rad delstater legaliserat cannabis även om den federala lagstiftningen fortfarande förbjuder rusmedlet.

Om resultaten i Kanada blir positiva, det vill säga om myndigheterna når sina uttalade mål, kan andra länder välja att följa det kanadensiska exemplet.

Uruguay var det första landet som legaliserade cannabis.

Källor: AFP-AP-Reuters

Läs mera:

Cannabis blir lagligt i Kanada och nu gnuggar företagarna sina händer - men den svarta marknaden konkurrerar med lägre priser

Det blir lagligt att använda cannabis i Kanada. Senaten har godkänt en lag som väntas bli helt genomklubbad senare i sommar. Avsikten är att förhindra minderårigas cannabisbruk och att minska på den allmänna brottslighet som är sammankopplad med droghandel.
Cannabisindustrin tar nu ett stort kliv framåt.