Hoppa till huvudinnehåll

Grannröda cykelfält testas i Åbo – cyklister ger tummen upp

En kvinna på en cykel.
Korsningarna har röda fält där cyklister kan gruppera vid sväng. En kvinna på en cykel. Bild: Marie Söderman / Yle cyclist,Åbo,kaskisgatan

I oktober har röda körfält för cyklar dykt upp längs Kaskisgatan i Åbo. Modellen kommer från Helsingfors och Uleåborg där liknande körfält är i bruk i centrum.

Tillsvidare testas den här typens cykelfält endast längs Kaskisgatan och efter att de har varit i bruk en tid ska projektet utvärderas.

– Vi kommer att följa upp hur de fungerar i praktiken och hur väl färgen tål väder, vind och plogbilar, säger Susan Nymander som är trafikplaneringsingenjör vid Åbo stad.

Susan Nymander tittar leende in i kameran framför en vägg av gröna buskar.
Trafikplaneringsingenjör Susan Nymander vid Åbo stad. Susan Nymander tittar leende in i kameran framför en vägg av gröna buskar. Bild: Marie Söderman / Yle trafikplanering,åbo stad

Nymander betonar att cykelfälten inte är klara ännu och att den sista finishen saknas.

– Körfälten ska få vita vägmarkeringar och vita cykelsymboler. Det blir både streckade linjer och heldragna linjer, säger Nymander.

Cykelfältens färg är så intensiv att den nästan sticker i ögonen då höstsolen lyser, men Nymander lugnar alla trafikanter som irriterar sig på färgen.

En man på en cykel
Cyklist i korsningen Kaskisgatan-Sirkkalagatan. En man på en cykel Bild: Marie Söderman / Yle cykelvägar,Åbo,cyclist,kaskisgatan

– Färgen kommer att bli smutsig och då är den inte lika stark. De cykelfält som för en tid sen ritades in på Humlegårdsgatan är också röda, men den färgen var alldeles för svag och skiljer sig knappt från den svarta asfalten, har vi konstaterat i efterhand.

En cykelbana längs Humlegårdsgatan i Åbo.
Humlegårdsgatans cykelfält är svåra att urskilja då den röda färgen har blivit smutsig. En cykelbana längs Humlegårdsgatan i Åbo. Bild: Marie Söderman / Yle gång- och cykelbanor,Åbo,trafik,bilar,humlegårdsgatan

Hur ska man egentligen köra?

Då de röda cykelfälten dök upp längs Kaskisgatan väckte de både förvåning och glädje och en viss förvirring uppstod – hur ska bilister förhålla sig till dem?

– Ett motorfordon får korsa ett cykelfält och gruppera sig på det då filen är markerad med streckad linje. Ett cykelfält som är markerat med heldragen linje får ett motorfordon inte korsa. Så länge fälten inte har vägmarkeringar är de de facto inte cykelfält, säger Nymander.

De stora röda grupperingsrutorna i korsningar med trafikljus är till för cyklister och rutorna kommer att få tjocka vita spärrlinjer. Det betyder att bilar inte får stå och vänta på grönt ljus i den röda rutan.

Flytta cykelfältet närmare trottoaren?

Cykelfälten längs Kaskisgatan löper nu parallellt med körfilerna. Till höger om cykelfälten finns parkeringsplatser längs trottoaren.

Det betyder att bilar som vill parkera måste korsa cykelfältet och kan orsaka farosituationer för cyklister. Men att flytta cykelfältet närmast trottoaren och flytta ut parkeringsplatserna mot körfältet var aldrig ett alternativ enligt Nymander.

Bilar och ett rött körfält för cyklister.
Parkeringsplatser till höger - cykelfil till vänster. Bilar och ett rött körfält för cyklister. Bild: Marie Söderman / Yle cykelvägar,Åbo,bilar,kaskisgatan

– Vi måste också tänka på vinter och plogning. Då cykelfältet är ute på gatan är det betydligt lättare att ploga det på vintern, säger Nymander.

Cykelfälten får många plus

Åbobon Marcus Blomqvist bor i närheten av de nya cykelfälten och gillar dem.

– Jag tycker de är jättefina och tydliga. Man kan inte missa dem. I Holland finns det många liknande cykelfält och där funkar de bra så då ska de väl funka här också, säger Blomqvist.

Mia Kukkola som kommer uppför Kaskisbacken med cykel gillar också de nya cykelfälten, men tycker det är lite förvirrande då man ska svänga.

En kvinna cyklar på en röd cykelbana.
Mia Kukkola kommer susande på sin cykel. En kvinna cyklar på en röd cykelbana. Bild: Marie Söderman / Yle cyklister,Åbo,kaskisgatan

– I nästa korsning ska jag svänga till vänster in på Klostergatan och där finns inget rött cykelfält så jag vet inte riktigt hur jag ska gruppera. Men i övrigt gillar jag dem och tycker det kunde finnas mer liknande cykelfält i Åbo, säger Kukkola.

Pargasbon Stefan Lall är på besök i Åbo och står och tittar ut över Kaskisgatan. Han är inte alls förtjust i de nya cykelfälten.

– De är mest förvirrande och jag har i en veckas tid undrat vad den här röda färgen riktigt är för något. Visst är det bra för cyklisterna, men för oss som kommer från annan ort blir det rörigare.

Lall har ett tips till alla trafikplanerare.

– Jag var med redan på 1960-talet då Åbo hade spårvagn. Det skulle vara praktiskt att kunna komma med spårvagn in till centrum så jag tycker man ska satsa på det, säger Lall.

Inom oktober månad ska cykelfälten ha fått sina vita vägmarkeringar och vara helt färdigställda.

Läs också