Hoppa till huvudinnehåll

Greklands utrikesminister avgår – Makedonies namnbyte blev för mycket

Utrikesminister Nikos Kotzias  och premiärminister Alexis Tsipras  i parlamentet i juni under en debatt om namnfrågan
Utrikesminister Nikos Kotzias och premiärminister Alexis Tsipras i parlamentet i juni under en debatt om namnfrågan Utrikesminister Nikos Kotzias och premiärminister Alexis Tsipras i parlamentet i juni under en debatt om namnfrågan Bild: EPA-EFE/SIMELA PANTZARTZI Nikos Kotzias,Alexis Tsipras,Grekland,Nordmakedonien

Grekland utrikesminister Nikos Kotzias avgår efter oenighet inom regeringen till följd av den kontroversiella namndispyten med grannlandet Makedonien.

Premiärminister Alexis Tsipras har accepterat utrikesministerns avskedsansökan. Tsipras tar nu över ledningen av utrikesministeriet.

Kotzias drabbade i går samman med försvarsminister Panos Kammenos under ett regeringsmöte. Kammenos som leder det nationalistiska frihetspartiet har hotat lämna regeringssamarbetet och gå i opposition på grund av det avtal som Tsipras och Kotzias ingick med Makedonien tidigare i år.

Enligt avtalet avtal byter Makedonien sitt namn till Nordmakedonien.

Kammenos har hotat avgå om avtalet förs till parlamentet för ratificering.

Avtalet har väckt starka reaktioner i båda länderna.

Grekland har en nordlig provins som också heter Makedonien. Många greker befarar att avtalet innebär att Makedonien officiellt kommer att göra anspråk på kulturarvet.