Hoppa till huvudinnehåll

Hämndlysten investeringsbankir avslöjade Nordeas misstänkta pengatvätt – "Sannolikt kopplade till Magnitskijfallet"

Bill Browder.
Bill Browders företag Hermitage Capital Managments ryska filialer blev enligt sin egen version i praktiken kapade av ryska maffian för drygt tio år sedan. Sedan dess har Browder jagat de skyldiga genom ett pengaspår över hela Europa. Bill Browder. Bild: EPA-EFE Bill Browder

Investeringsbankiren William "Bill" Browder vill skipa rättvisa för sin mördade vän Sergej Magnitskij. I sina strapatser för att hitta de stulna, ryska skattepengarna som ledde till Magnitskijs död 2009 har han lämnat in flera polisanmälningar i flera länder. Senast hittade han spår av pengatvätt på Danske Bank och nu på Nordea.

På onsdagen briserade en bomb i den finländska bankbranschen: Nordea kopplas till den massiva pengatvätten i Danske Bank.

Bakom en stundande anmälan om misstankarna ligger en amerikansk grupp utredare som leds av affärsmannen Bill Browder.

- I det här skedet har vi anmält Nordeas misstänkta pengatvätt till de svenska, danska och norska myndigheterna. Vi håller på att slutföra brottsanmälningen i Finland, det kommer att hända alldeles snart men det är inte klart ännu, berättar Browder på en videolänk för Svenska Yle.

Vad anmälan till de finska myndigheterna exakt innehåller är fortsättningsvis höljt i dunkel, de finslipar ännu detaljerna, säger Browder.

Han är förtegen om vad som ingår i den aktuella anmälan. Det som han delar med sig är att Nordeas totala mängd olagliga tillgångar är 175 miljoner dollar.

Ryska aktivister protesterade år 2013 då Ryssland antog sin egen Magnitskijlag som förbjöd amerikanska adoptioner av föräldralösa ryska barn
Demonstration i Moskva mot den så kallade anti Magnitskij-lagen, en lag som förbjöd adoptioner till USA, och som var ett svar på Magnitskijlagen i USA. Den lagen sanktionerade personer inblandade i mordet på Sergej Magnitskij. Ryska aktivister protesterade år 2013 då Ryssland antog sin egen Magnitskijlag som förbjöd amerikanska adoptioner av föräldralösa ryska barn Bild: EPA/SERGEI ILNITSKY Ryssland,Sergej Magnitskij

Mångnationell upprättelseaktion

Att Browder hittat misstänkt pengatvätt i två nordiska banker har sina rötter i ett uppmärksammat fall från slutet av förra årtiondet.

Fallet inbegriper ryska myndigheter och ett misstänkt mord på en jurist och bokförare som arbetade för Browders företag Hermitage Capital Managment (HCM).

- Vi har hållit på med utredningen i nio år, jag har anställt ett team med kriminalutredare på heltid, och vi fann att pengarna flödade genom flera länder och flera finansinstitutioner, säger Browder.

Teamet jagar egentligen en specifik uppsättning pengar, de 230 miljoner dollar som förskingrades av rysk organiserad brottslighet för drygt tio år sedan, pengar som HCM betalade i skatt till Ryssland men som försvann efter en polisräd.

Browders advokat i Ryssland, Sergej Magnitskij, trodde att polisen gett information till "gangstrar" efter räden, så att maffian kunde ta över HCM:s ryska dotterbolag och stjäla skatterna företagen betalat.

Pengarna som gick in i Nordea kom från Danske Bank i Estland och från Ūkio Bank i Litauen. De pengarna är sannolikt illegala pengar som är kopplade till Magnitskijfallet

Magnitskij fängslades 2008 och dog i fängelset ett knappt år senare. Man antar att han mördades och han ska enligt uppgifter ha torterats upprepade gånger under den här tiden.

Det fick Browder att inleda jakten på de stulna 230 miljonerna, vilket har lett honom till bland annat Danske Bank och Nordea.

- Där finns en direkt koppling mellan bankerna. Pengarna som gick in i Nordea kom från Danske Bank i Estland och en mycket större andel från Ūkio Bank i Litauen. Ūkio har numera stängts ner på grund av pengatvätt, berättar Browder, som i nuläget titulerar sig chef för Magnitsky Justice Campaign.

- De pengarna är sannolikt illegala pengar som är kopplade till Magnitskijfallet i Ryssland.

Sergej Magnitskij på bild vid en gravsten.
Blommor vid Magnitskijs grav. Sergej Magnitskij på bild vid en gravsten. Sergej Magnitskij,Ryssland

Jakten på pengarna har fört Browder genom Europa.

När teamet hittar pengar som gått till ett land paketerar de sina bevis till en brottsanmälan som de skickar till det landets myndigheter, för att länderna i fråga ska kunna inleda brottsutredningar.

Därefter går jakten vidare. Just nu har 16 länder utredningar som Bill Browders team står bakom.

Gangstrar och presidentvänner

Att pengarna rör sig genom ett otal instanser i olika länder är grundkursen i den organiserade brottslighetens pengatvätt.

- För att ryska gangstrar ska få “rena” pengar, måste pengarna gå genom flera länder, banker och system. System de identifierat som svaga länkar. Vi har spårat de här pengarna till banker i Ryssland, Moldavien och så vidare, och till sist i Estland och Litauen, säger Browder.

På den vägen har man alltså nått de nordiska bankerna. I Danske Banks system hittade Browder dessutom bevis på mycket större problem än bara Magnitskijfallet.

Hans team fortsätter ändå i första hand följa spåren efter de stulna skattepengarna från 2007.

Spåren leder tydligt till Ryssland, och i vissa fall till och med så gott som till president Vladimir Putin i egen hög person.

- Vi har identifierat en väldigt specifik och viktig länk till Putin, genom en man som heter Sergej Roldugin. Vi upptäckte kopplingar mellan de illegala pengar vi spårar och personer och konton nära Roldugin.

Roldugin en känd cellist som tack vare Panamapappren avslöjades ha en förmögenhet på två miljarder dollar. Han är Putins bästa barndomsvän och gudfar till en av Putins döttrar.

Barack Obama undertecknar Magnitsky Act, en lag som straffade personer involverade i mordet på Sergej Magnitskij 2009.
Barack Obama undertecknade Magnitsky Act 2012. Den lade sanktioner på misstänkta inblandade i Magnitskijs mord. Barack Obama undertecknar Magnitsky Act, en lag som straffade personer involverade i mordet på Sergej Magnitskij 2009. Bild: EPA Barack Obama,Magnitsky Act

Presidenten själv har inte påverkats desto mer av Magnitskijfallet, han har traditionellt hållit distans till anklagelser om kopplingar mellan maffian och myndigheter i Ryssland.

Men en reaktion kom efter att västvärlden reagerade: han klubbade igenom en lag som förbjöd adoptioner till USA efter att Barack Obama som president straffade misstänkta i fallet Magnitskij.

Den amerikanska lagen kallades för Magnitsky Act, och det ryska svaret i sin tur (i folkmun) för Anti-Magnitsky Act.

Vi får sällan reaktioner från bankerna själva, de förskansar sig djupt och tar till defensiven

Bill Browder säger att det viktiga med brottsanmälningarna mot Nordea i Sverige, Danmark, Norge och snart Finland är att länderna ska agera. Bankerna har han inte så stort förtroende för.

- Vi får sällan reaktioner från bankerna själva, de förskansar sig djupt och tar till defensiven. Det vi vill ha, och det vi ofta fått, är robusta reaktioner från myndigheterna i länderna där vi gjort anmälningar.