Hoppa till huvudinnehåll

Här är första åländska landslagsåkaren i skidgrenar – Jenny Fellman får ofta frågan om det finns snö på Åland

Jenny Fellman valdes i våras till A-landslaget i skidskytte. Hon blev därmed den första från Åland att ingå i A-landslaget i skidgrenar. Går allt som smort åker hon världscup redan den här säsongen. Jag har sett vad som krävs för att nå toppen, säger Fellman i Sportmagasinet.

Finns det snö på Åland?

Är det många som åker skidor på Åland?

Det är frågor som Jenny Fellman ofta fått svara på.

– Att man kommer från Åland och håller på med vintersporter tycks överraska många. Varje gång det framkommer att jag är från Åland får jag de där frågorna, skrattar Fellman när Sportmagasinet besöker henne på Åland.

Faktum är ändå att det finns en aktiv skidsportsverksamhet på Åland och i Jomala finns till exempel en skidskyttearena med 20 banor. Den stora utmaningen har i stället varit de osäkra snöförhållandena under många vintrar.

Aktivt och mångsidigt idrottande

Tillammans med systern Johanna idrottade Jenny Fellman mångsidigt som yngre. Hemma på gården i Hamnsundet i Saltvik var det stenhårda tävlingar systrarna emellan i ett flertal grenar.

Friidrott låg då högt i kurs. Men vintersporter var det som slutligen kanske lite överraskande drog det längsta strået. Johanna blev längdåkare och Jenny skidskytt.

Jenny Fellman, junior-VM 2017.
Jenny Fellman vill åka världscup. Jenny Fellman, junior-VM 2017. Bild: imago/Aleksandar Djorovic/All Over Press skidskytte,jenny fellman

– Jag klarade mig länge med de träningsförhållanden som vi har här, säger Jenny då hon förevisar sin skjutbana hemma i Hamnsundet.

– Här är ju bara en bana, men den fyller alla mått så det har funkat bra. Och trängsel har här ju inte varit då jag tillsvidare är den enda skidskytten här i Hamnsundet. Men då det var dags att börja gymnasiet insåg jag att det måste bli ett miljöombyte ifall jag ska satsa på det här med skidskytte.

Studier i Östersund

Valet av studieort föll på Östersund i Sverige. Där har 21-åringen nu i fem års tid tillsammans med Jean-Marc Chabloz tränat med svenska skidskyttar. En stor del av Sveriges toppåkare håller till just i Östersund.

Tränaren Chabloz, själv före detta schweizisk skidskytt, har bott i Sverige i 15 år och anammat den svenska träningsfilosofin. Fellmans träning har långt följt det svenska mönstret.

skidskytten Jenny Fellman
Jenny Fellman gillar att träna hårt. skidskytten Jenny Fellman Bild: Yle skidskytte,jenny fellman

– Jag har tränat mer som svenskarna och det skiljer sig en del från det finska sättet. I Sverige kör man mer intensiva intervallpass, medan man i Finland kör längre träningspass med lägre tempo.

– Båda systemen fungerar, men alla är olika och för mig passar det svenska systemet bra. Det viktiga är att man tror på det man gör för att det ska bli resultat, säger Fellman.

Första ålänningen i A-landslaget

I våras blev Jenny Fellman uttagen till A-landslaget i skidskytte, som första ålänning i någon skidgren. I fjol hörde hon till den så kallade ”talanggruppen”. Landslagskallelsen var inte helt väntad.

– Det var en kul överraskning att bli vald till landslaget. Det är skönt att veta att landslagsledningen tror på mig och vill stöda mig på vägen närmare toppen. Nu har det blivit fler läger än tidigare och man har fått känna på hur det är att höra till ett landslag. Det har varit väldigt kul och inspirerande.

Jenny Fellman, junior-VM 2017.
Jenny Fellman under junior-VM våren 2017. Jenny Fellman, junior-VM 2017. Bild: imago/Aleksandar Djorovic/All Over Press skidskytte,jenny fellman

Tidigare år har det blivit junior-VM och -EM för Fellman. I fjol fick hon åka IBU-cup, det vill säga nivån under världscupen, med en 33:e plats som bästa placering. I somras blev det dubbla FM-guld i rullskidskytte i 21-årsklassen.

Mycket jobb återstår för att nå målet, men Jenny ser det inte som ett hinder. Hon gillar att träna mycket och hårt.

– Målet den här säsongen är att få delta i världscupen. I framtiden lockar stortävlingar. Jag har sett vad som krävs för att nå toppen och det gäller att jobba hårt för att nå dit. Men jag har kommit närmare toppen hela tiden och hoppas att det inte är alltför lång tid kvar tills jag är där, säger Ålands historiska skidskytt.

Se Sportmagasinet med Jenny Fellman på Yle Fem på onsdag klockan 19.00 (repris på torsdag kl. 11.30) eller redan nu på Yle Arenan (klicka på artikelns huvudbild).